Για ακόμα μία φορά, ο Κώστας Ζουράρις έκλεψε χθες την παράσταση στο υπουργείο Παιδείας.
Τον μάζεψε ο Γαβρόγλου
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου –που έδειχνε συγχυσμένος όσο ο Ζουράρις σόλαρε –κατάλαβε τι επρόκειτο να γίνει και, κυρίως, ότι οι εξαγγελίες για τις αλλαγές που επίκεινται στην Παιδεία θα εξανεμίζονταν μέσα στο σάλαγο, οπότε προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση:
«Επειδή με τον Κώστα γνωριζόμαστε πάνω από 35 χρόνια και έχω έναν ειδικό τρόπο να τον αποκωδικοποιώ, αυτά που είπε δεν αφορούν τα νησιά, αφορούν τα ελληνικά πράγματα γενικά…» είπε αμήχανα. Αλλά ο Ζουράρις, απτόητος, επέμεινε να διευκρινίσει γιατί δεν θεωρεί σπουδαίο να τα χάσουμε:
«Πρώτον, διότι τα παίρνουμε πάντοτε πίσω, 3.000 χρόνια. Δεύτερον, να μη λέτε ποτέ ότι μερικοί είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Διότι περάσανε οι Μήδοι, είναι το χειρότερο παράδειγμα που μπορείτε να φέρετε, “εμείς φυλάμε Θερμοπύλες”. Οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούν, λέει ο Καβάφης. Επομένως τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Και αν τα πάρουν, τα πήραν. Τη γλώσσα να μας πάρουν οριστικά, τελείωσε».
Την είπε στον Φωτάκη
Νωρίτερα, ο Ζουράρις είχε αφήσει άφωνο και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Ερευνας, καθηγητή Κώστα Φωτάκη, όταν είπε ότι «όσο καλύτερη θα γίνεται η βασική έρευνα στην Ελλάδα τόσο θα χειροτερεύει η ελληνική γλώσσα», αναφερόμενος προφανώς στην επικράτηση της αγγλικής.
Ο Φωτάκης όμως, που μόλις λίγα λεπτά πριν είχε αναπτύξει τις δράσεις που σχεδιάζει για ενίσχυση της έρευνας με ευρωπαϊκά κονδύλια, ρώτησε απορημένος «Μα έκανα κάτι λάθος;», για να του απαντήσει ο Ζουράρις «όχι».
Και σαν να μην έφταναν αυτά, από το σόου δεν έλειψαν οι αναφορές στην απαρεμφατική σύνταξη που λείπει από τη συρρικνούμενη ελληνική, αλλά και στη γαλλική γλώσσα, η οποία κατά τον Ζουράρι επίσης πηγαίνει χάλια: «Η “Monde” δεν διαβάζεται πια. Οχι για τις ανθελληνικές αρλούμπες που λέει, για τα γαλλικά της»!
Βεβαίως μετά τον θόρυβο που ξέσπασε και τις σφοδρές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ο πληθωρικός σε στυλ υφυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα σχήμα καθ’ υπερβολή.
«Το σχήμα καθ’ υπερβολή του Αριστοτέλη το έκανα για να δείξω τη γελοιότητα των απαιτήσεων των Τούρκων… και τη μηδαμινότητα των επιχειρημάτων πολλών ατόμων στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή» είπε.
Υποστήριξε ακόμη ότι «είμαι λόγιος και, όπως καταλαβαίνει και η κουτσή Μαρία, εκτός από κάποιους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ο Ζουράρις δεν μπορούσε να τα πει αυτά και δεν μπορούσε να τα εννοεί αυτά που εννόησε ο δημοσιογράφος».
Οι αλλαγές στην Παιδεία
Μια που εξάντλησα τα ζουράρεια, να σας ενημερώσω και για μια “περίεργη” αναφορά του Γαβρόγλου. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά σχολεία, είπε ότι κάποιοι σχολάρχες πιέζουν να αποσυρθεί η διάταξη για τον περιορισμό απολύσεων εκπαιδευτικών: «Η κυβέρνησή μας απέσυρε το 24% του ΦΠΑ αναγνωρίζοντας ότι είναι ειδικού καθεστώτος εκπαιδευτήρια. Αν πάει κανείς πίσω τη διάταξη για τις απολύσεις, τότε είναι προφανές ότι πρέπει να επανέλθει το 24%» πρόσθεσε. Ομως το 24% στα δίδακτρα, θυμίζω εγώ, θα το πλήρωναν οι οικογένειες…
Με τούτα και μ’ εκείνα, μου απέμειναν ελάχιστες λέξεις να σας ενημερώσω για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Παιδεία. Επιγραμματικά, λοιπόν, σχεδιάζονται κατάργηση Πανελλαδικών σε βάθος τριετίας, εθνικό απολυτήριο, αναμόρφωση Α’ και Β’ Λυκείου και πρώτου έτους ΑΕΙ, νέα προγράμματα σπουδών, επέκταση ολοήμερων σχολείων, περιγραφική αξιολόγηση μαθητών, ενίσχυση έρευνας, έναρξη αυτοαξιολόγησης σχολείων και στελεχών εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα μόνιμων προσλήψεων.