Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνέχισε χθες την περιοδεία του σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Ιωάννη Θεοδωράκη γιατί όπως είπε «είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μου ότι αυτό το στρατόπεδο έχει το όνομά του».

Για να ενισχύσω τις ιστορικές μας γνώσεις να σημειώσω ότι ο ηρωικός συνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Γεωργίου Θεοδωράκης, από τα Χανιά, έπεσε στην Αλβανία στις 18-4-1941, έχοντας συμμετάσχει ως αξιωματικός σε τρεις πολέμους: στους Βαλκανικούς, στον Α’ Παγκόσμιο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η Πολιτεία, στο πλαίσιο της ονοματοδοσίας όλων των στρατοπέδων και των μονάδων, εις ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο πρόσωπό του έδωσε το 1993 το όνομά του στο στρατόπεδο του Λαγού Διδυμοτείχου στον Εβρο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στρατόπεδα της Ελλάδας, έκτασης 5.000 στρεμμάτων, όπου έχει την έδρα της η 30ή Ταξιαρχία «Τομορίτσα», πρώην 30ό Σύνταγμα ΠΖ, την τελευταία μονάδα που υπηρέτησε, πολέμησε και έπεσε ο συγγενής του Σταύρου.

Φαντάρος στην Καρωτή

Ο ποταμικός Θεοδωράκης ξέρει καλά τα στρατιωτικά της περιοχής καθώς όπως σας έγραφα χθες, υπηρέτησε στο ακριτικό Διδυμότειχο και πήρε το απολυτήριό του, από το 16ο Τάγμα Τεχνικού στην Καρωτή. Που μετεξελίχθηκε σε 16ο ΤΥΠ και στεγαζόταν στο Στρατόπεδο Φυλλιρίδη, όπου και η γνωστή «σκληρή» 16η ΕΜΑ, οργανική επιλαρχία της 30ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Ο Σταύρος ίσως ξέρει ότι το παλιό του στρατόπεδο εγκαταλείφθηκε και ενώ σχεδιαζόταν ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για κέντρο προσωρινής φύλαξης μεταναστών, μια ύποπτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2011 κατέστρεψε πέντε από τα κτίρια…

Για να σας πω και άλλη μία «τρελή» λεπτομέρεια, στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο Θεοδωράκης γυρίστηκε η ταινία του Νίκου Κουτελιδάκη, «Το τανγκό των Χριστουγέννων» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη!