Σήμερα το πρωί στη Βουλή θα κατατεθεί το αίτημα της πλειοψηφίας προκειμένου το μεσημέρι να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το αναλυτικό ρεπορτάζ θα το διαβάσετε στις σελίδες 8-10. Σημειώνεται ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον «Εθνικό μηχανισμό συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής».

Επειγόντως και για τα νησιά

Η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία, εκείνη δηλαδή για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται πρόσφυγες θα κατατεθεί ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πτωχευτικό Κώδικα και το πλαστικό χρήμα. Το νομοθέτημα ακολουθεί τη διαδικασία του επείγοντος και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Αποσύρθηκε το Μον Παρνές

Χθες από το ίδιο νομοσχέδιο αποσύρθηκε το άρθρο που αφορά το Καζίνο Μον Παρνές και επέτρεπε τη μεταφορά του από την Πάρνηθα σε θέση εκτός ορίων του Δήμου Αθηναίων. Οπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου ξεκίνησε χθες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αφορούν τα καζίνα σε νέο νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου, το οποίο θα αφορά και άλλα θέματα που έχουν προκύψει γύρω από τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Τα εν οίκω (μη) εν δήμω

Χθες το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την εφάπαξ ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. Στον προεδρικό θώκο βρισκόταν η σύντροφός του και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις από τα έδρανα της ΝΔ για τον χρόνο ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν την ευκαιρία στον Δρίτσα να τους απαντήσει πως «συνήθως είναι πολύ αυστηρή μαζί μου». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με εξαίρεση το χθεσινό περιστατικό η Χριστοδουλοπούλου είναι πράγματι πιο αυστηρή με τον Δρίτσα από ό,τι με τους υπόλοιπους βουλευτές!

Τροπολογίες υπέρ του ακατάσχετου

Δύο τροπολογίες κατέθεσε χθες η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην πρώτη ζητείται η επαναφορά στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και η προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.

Στη δεύτερη προτείνεται η θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων. Κι αυτό διότι όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, «η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, η υπερφορολόγηση των δύο τελευταίων χρόνων, τα capital controls και η καθίζηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος έχουν προκαλέσει ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Γι’ αυτό, υπογραμμίζεται, «η πολιτεία οφείλει αντί να προβαίνει τυφλά σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν να θεσμοθετήσει άμεσα έναν ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Τραπεζικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία τους και στη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τους τρίτους».

Οι πρώην ποταμικοί συνασπίζονται;

Τους ένωσε η ΔΕΗ. Αναφέρομαι στους ανεξάρτητους πια, πρώην ποταμικούς, βουλευτές Χάρη Θεοχάρη, Κατερίνα Μάρκου και Ιάσονα Φωτήλα. Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως –από το γραφείο Τύπου του ενός από τους τρεις –κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για «την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή στην πολύκροτη υπόθεση των παράνομων επιχορηγήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ένα πρελούδιο συνεργασίας των τριών, αλλά από την άλλη στοχεύουν και σε διαφορετικές πολιτικές στέγες.

Κατηγορίες για δηλιγιαννισμό

Τώρα που ανέφερα το Ποτάμι, να σας πω ότι ακούγοντας την ομιλία του βουλευτή του, Κώστα Μπαργιώτα, χθες στη Βουλή ξεχώρισα αυτά που είπε για μια έρευνα στο κόμμα. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση με 24 νόμους συνέστησε 121 πάσης φύσεως δομές στο Δημόσιο που προβλέπουν 352 νέες θέσεις εργασίας. Ο Μπαργιώτας τούς κατηγόρησε για δηλιγιαννισμό, εγώ θα έλεγα απλώς ότι «λεφτά υπάρχουν» για τους δικούς τους.