Λίγες εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως η αξιολόγηση έχει κλείσει κατά 95%, οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν χθες και πάλι στο σημείο μηδέν μετά τη βίαιη αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό πακέτο. Η κυβέρνηση έχασε –μέχρι νεωτέρας, τον Ιανουάριο –το μοναδικό κέρδος που είχε αποκομίσει μέχρι στιγμής, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δηλητηριάστηκε και πλέον ο ορίζοντας ολοκλήρωσής της είναι άγνωστος.

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά και να φανεί ανυποχώρητη στις αποφάσεις της. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες το βράδυ ότι το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους θα ψηφιστεί αύριο. «Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε πως όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» είπε.

Σημειώνεται ότι ο Τσακαλώτος θα είναι σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι εφόσον του ζητηθεί «ως ευγενής άνθρωπος, βεβαίως, και θα πάει».

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα εφόσον υπάρξει υπέρβαση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να εκτιμηθεί η επίπτωσή του στο πρόγραμμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση είχε θίξει απλώς τις προθέσεις της στους θεσμούς, αλλά δεν είχε συζητήσει το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων που επρόκειτο να λάβει. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε προχθές από τη Νίσυρο ότι «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν πού θα δώσουμε τα πλεονάσματα». Η απάντηση των θεσμών αλλά και του Eurogroup δόθηκε χθες. O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήρε το πάνω χέρι, επικρατώντας έναντι των πιο μετριοπαθών κρατών και επιβάλλοντας τη σκληρή γραμμή του. Ετσι, σε μια συντονισμένη ενέργεια, οι εκπρόσωποι του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσαν ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία είχε ανακοινώσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί ανάλογη ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία προετοίμαζε το έδαφος.

ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Με ένα tweet ο Μίχελ Ρέινς, εκπρόσωπος του Ντεϊσελμπλούμ, πάγωσε χθες το απόγευμα την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που εκείνη την ώρα έσπευδε στο Χίλτον για να συναντήσει τους εκπροσώπους των θεσμών. «Οι θεσμοί» ανέφερε ο ολλανδός εκπρόσωπος, «κατέληξαν ότι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τις συμφωνίες μας. Ορισμένα κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης έτσι και, επομένως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Περιμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς τον Ιανουάριο».

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε δήλωση εκπροσώπου του ESM, σύμφωνα με την οποία «ο ESM ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος», μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό πακέτο. Οπως σημειώνει το πρακτορείο, για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος απαιτείται επίσημη απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του EFSF και του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στους στόχους και τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Στη συνέχεια, οι διοικήσεις των EFSF και ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν, κατέληγε στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από το πρωί, εξάλλου, προμηνύματα για τις εξελίξεις είχε στείλει το Βερολίνο. Σε γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εκτιμηθεί η επίπτωση του κοινωνικού πακέτου στο πρόγραμμα και προειδοποιούσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, σήμερα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί το πρώτο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με το οποίο η Ελλάδα θα εξοικονομούσε τον επόμενο χρόνο 220 εκατ. ευρώ. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το υπουργείο σε γραπτή απάντησή του στην Deutsche Welle. «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνο αν όλοι οι συμμετέχοντες τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» σημείωνε με νόημα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τους θεσμούς να εκτιμήσουν αν το κοινωνικό πακέτο είναι συμβατό με τα συμφωνηθέντα στο ελληνικό πρόγραμμα. «Για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας, είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μονομερώς μέτρα και να μην ακυρώνονται αποφάσεις».

Οικονομικοί αναλυτές σημείωναν χθες ότι με τη στάση της η κυβέρνηση όπλισε το χέρι του Σόιμπλε, ενώ χάνει και τους τελευταίους φίλους της στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρχής είχε αντιδράσει εκφράζοντας την ενόχληση των θεσμών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά δεν προϊδέαζε για τη χθεσινή κίνηση να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, πάντως, συνεχίζονται και σήμερα με τα ενεργειακά και τις αγορές προϊόντων.