Ζυμώσεις, τουλάχιστον περίεργες αν όχι ύποπτες, γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση της ΕΠΟ, τις (αναβληθείσες) εκλογές της και την εκλογή εκπροσώπου της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), που αποτελούν αφορμή για το παρασκήνιο που μαθαίνω ότι εξελίσσεται σε Γουδή, Μαρούσι, ενδεχομένως και σε άλλα υπουργεία, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι έχει συμβεί; Οι εκλογές της Δευτέρας (19/12) για την ανάδειξη εκπροσώπου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, σύμφωνα με τις «ανατρεπτικές» αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου (που ματαίωσε στις 12/10 τις εκλογές της ΕΠΟ και έφερε την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή), πρέπει να διεξαχθούν, όπως σωστά πίεζε ο Σταύρος Κοντονής, με τον νόμο Ορφανού. Δηλαδή με έναν εκλέκτορα ανά δέκα σωματεία και όχι με τρία μέλη των ΔΣ κάθε Ενωσης, όπως ανέφερε το Καταστατικό της ΕΠΟ.

Το οξύμωρο είναι πως η ΠΔΕ, σύμφωνα με φήμες από το Γουδή όπου εδρεύει η Ομοσπονδία, πιέζει προκειμένου ο Γιώργος Βασιλειάδης να άρει τον όρο που προκάλεσε την ενεργοποίηση του νόμου Ορφανού. Μέχρι και επιστολή ή επιστολές έχουν σταλεί που ζητούν την τροποποίηση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει απίστευτο ντόμινο εξελίξεων και ουσιαστικά θα ακυρώσει όλο το έργο Κοντονή, βάζοντας ξανά το ποδόσφαιρο σε έναν αδιανόητο φαύλο κύκλο.

Υπέρ του νόμου Παππά,κατά του έργου Κοντονή

Αν λοιπόν ο νέος υφυπουργός για τις αρχαιρεσίες της Δευτέρας επαναφέρει το εκλογικό σύστημα του Καταστατικού, θα ισχύσει διαφορετικό στις εκλογές της ΕΠΟ; Θα γίνουν εκλογές εκπροσώπου με το «αμαρτωλό», όπως έλεγε ο Κοντονής, σύστημα και οι εκλογές για την προεδρία θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα του νόμου; Ή τελικά θα γίνουν και οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ της Ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζει το Καταστατικό; Τότε γιατί το Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της «Κηφισιάς 2010» και ακύρωσε τις εκλογές προκειμένου να γίνουν με όσα προβλέπει ο νόμος;

Μετά τη γνωμοδότηση περί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνοντας μάλιστα ότι «η εξελισσόμενη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών αποκαθιστά τα πράγματα», είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο τώρα ο συνταγματολόγος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρος πλέον της ΠΔΕ στην ΕΠΟ, Γιάννης Δρόσος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και επιδιώκει την ανατροπή των δεδομένων. Επιχειρώντας να ακυρώσει τον Κοντονή, ακόμη και τις FIFA / UEFA που ήταν σύμφωνες. Σήμερα η ημέρα είναι κρίσιμη.

Ελληνοποίηση τώρα

Βγαλμένος από τις χρυσές εποχές του Παναθηναϊκού, με δύο πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα και συμμετοχή στα ημιτελικά του Champions League 1995-96, ο Μαρίνος Ουζουνίδης (φωτογραφία) μαθαίνω πως θεωρεί καθοριστικό για την αναγέννηση των Πρασίνων να αποκτήσουν έντονο ελληνικό στοιχείο. Η ομάδα που διέπρεψε εκείνη την εποχή είχε επενδύσει σε Ελληνες, οι οποίοι μπορεί αρχικά να αμφισβητήθηκαν, αλλά με την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ομάδα κατόρθωσαν να μεγαλουργήσουν.

Το ίδιο θα επιχειρήσει ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη να κάνει και τώρα. Η ελληνοποίηση έχει αρχίσει ήδη να συντελείται. Σε επίπεδα εκτός του αγωνιστικού, που χρονικά έπεται περιμένοντας τη μεταγραφική περίοδο. Προφανώς η αρχή έγινε με την πρόσληψη του έλληνα προπονητή, αντί του Στραματσόνι. Ακολουθεί η πρόσληψη έλληνα τεχνικού διευθυντή, στη θέση του Ζιλμπέρτο Σίλβα, και προσθήκη έλληνα τιμ μάνατζερ. Αν θα είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος (ο πρώτος) και ο Τάκης Φύσσας (ο δεύτερος), δεν το γνωρίζω, αλλά και μικρή σημασία έχει. Το θέμα είναι πως ο ΠΑΟ κάνει στροφή στην ξενομανία και το ίδιο θα επιχειρηθεί, μαθαίνω, και στα μεταγραφικά.

Ο Ουζουνίδης, όπως έχει διαρρεύσει, επιθυμεί κυρίως ένα «δεκάρι», έναν επιθετικό, έναν αμυντικό χαφ και έναν ακραίο χαφ. Αλλά μην εκπλαγείτε αν προστεθεί κάποιος ακόμη που θα μπορεί να δώσει άλλα στοιχεία από τους υπάρχοντες. Δηλαδή να κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, ακόμη και στην άμυνα, όπου υπάρχει αφθονία παικτών, να προστεθεί παίκτης αν βρεθεί κάποιος που θα κάνει τη διαφορά στην ταχύτητα. Ομως αυτά θα εξαρτηθούν από πολλές παραμέτρους, αφού πρέπει να βρεθούν παίκτες, να πληρωθούν ομάδες αλλά και παίκτες που θα σπάσουν τα συμβόλαιά τους για να φύγουν.

Νέο μοντέλο στο μπάσκετ;

Η νέα διοίκηση του ΕΣΑΚΕ ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο τη θητεία της, κατορθώνοντας να αντιμετωπίσει ακανθώδη ζητήματα. Εκανε και τρομερές γκέλες, όπως το μπλέξιμο με το σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ ή η αλλαγή του συσχετισμού των έξι ξένων παικτών μεσούσης της περιόδου, αλλά όσον αφορά τη βιωσιμότητα της Λίγκας κατόρθωσε να την εξασφαλίσει. Δημιουργεί, μαθαίνω, και άλλες πηγές εσόδων και σύντομα θα έχει ανακοινώσεις.

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία της Λίγκας. Ο νέος πρόεδρος Μιχάλης Μελής δεν είναι επαγγελματίας πρόεδρος. Αντιθέτως δραστηριοποιείται σε διάφορες –και διαφορετικές –επιχειρήσεις και πιέζεται με τους χρόνους.

Κάποιοι λένε πως σκέφτηκε την παραίτηση. «Τη Δευτέρα παραιτείται και την Τετάρτη κάνει συνεδρίαση» μου αποκρίθηκε μέλος του ΕΣΑΚΕ. Επομένως προς το παρόν μάλλον πρόκειται για φήμες. Σε αυτές όμως προσθέστε μία ακόμη. Στα ενδότερα του Συνδέσμου εξετάζεται σχέδιο για νέο μοντέλο διοίκησης. Ερχεται κομισάριος στη Λίγκα; Για να δούμε.

Σήμερα κληρώνει

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έκανε όσα ήθελε να κάνει στην Αθήνα και σήμερα πρέπει να κάνει όσα πρέπει με την Ολίμπια Μιλάνο. Η ημέρα είναι κρίσιμη. Οσο κρίσιμες θα είναι ισορροπίες και στα αποδυτήρια του ΠΑΟ αν ο Ιταλός ακολουθήσει τον δρόμο του πατέρα του Φερντινάντο. Πολλές ισχυρές και με παραξενιές προσωπικότητες σαν να μαζεύονται στο ΟΑΚΑ. Εκρηκτικό μείγμα.

Κουίζ

Προσφάτως εμφανίστηκαν κάποιοι σε γραφεία εταιρείας με σκοπό να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος. Σίγουρα το έργο των δύο εκπροσώπων της εταιρείας είναι επίπονο και δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εντοπίζονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όμως κακοδιαχείριση συνιστά και ενδεχόμενο υψηλό κόστος του διαχειριστικού ελέγχου. Αν για παράδειγμα είναι το διπλάσιο από το σύνηθες, είναι θέμα. Πού συνέβη αυτό και πόσο τελικά θα κοστίσει το έργο;