Ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι διαιτητές εξακολουθούν να κάνουν λάθη. Αυτό είναι το επιμύθιο του ιστορικού πρώτου ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που βρήκε νικήτρια την Κασίμα Αντλερς από την Ιαπωνία με 3-0 επί της Ατλέτικο Νασιονάλ.

Ο ούγγρος διαιτητής Βίκτορ Κασάι καταλόγισε πέναλτι υπέρ των Ιαπώνων με καθυστέρηση 37 δευτερολέπτων, όσων χρειάστηκαν για να δει σε βίντεο – ριπλέι την ανατροπή του Ντίγκο Νίσι από τον Μπέριο.

Το χρονόμετρο έδειχνε 29:53 λεπτά όταν ο Κασάι ενημερώθηκε από τον διαιτητή Ντάνι Μέκελι, που παρατηρούσε μέσω οθονών τον αγώνα, πως υπάρχει παράβαση στην περιοχή η οποία ξέφυγε από το πεδίο του. Ο Ούγγρος αμέσως έτρεξε προς το κέντρο όπου ήταν τοποθετημένη η ειδική οθόνη για να δει για δεύτερη φορά την επίμαχη φάση και στο 30:30 σφύριξε το ιστορικό πέναλτι.

Μια απόφαση ωστόσο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς ο ούγγρος ρέφερι δεν αντιλήφθηκε στο ριπλέι πως ο Νίσι πριν ανατραπεί, ύστερα από εκτέλεση φάουλ, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

Με ανακοίνωσή της η FIFA κάλυψε τον Κασάι υποστηρίζοντας πως η απόφασή του ήταν σωστή.

Η Διεθνής Ομοσπονδία έχει χαρακτηρίσει τη χρήση της τεχνολογίας «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» για το ποδόσφαιρο, αλλά παραδέχεται ταυτόχρονα πως κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο πρώτος καταλογισμός πέναλτι με τη βοήθεια του βίντεο – ριπλέι επισκίασε την σπουδαία επιτυχία της Κασίμα Αντλερς να γίνει η πρώτη ομάδα της Ιαπωνίας που θα αγωνιστεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Η ηττημένη Ατλέτικο Νασιονάλ ήταν η ομάδα που θα αντιμετώπιζε η βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε στον διπλό τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα, αλλά η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια.

Στον δεύτερο σημερινό ημιτελικό η Ρεάλ αντιμετωπίζει την μεξικανική Αμέρικα.