Ενώπιον ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς βρίσκεται το σουηδικό ποδόσφαιρο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται δεκάδες ποδοσφαιριστές.

Ο τηλεοπτικός σταθμός STV και η εφημερίδα «Ντάγκενς Νίχετερ» αποκάλυψαν πως 43 παίκτες είναι ύποπτοι για χειραγώγηση αγώνων, ενώ οκτώ παιχνίδια της δεύτερης κατηγορίας που διεξήχθησαν το 2015 θεωρούνται στημένα.

Οπως σημειώνει η «Ντάγκενς Νίχετερ», παιχνίδια της Σουπερέταν (Β’ κατηγορίας), ενώ προσελκύουν περίπου 2.000 θεατές, στα στοιχήματα ποντάρονταν ποσά που κατά μέσον όρο έφταναν τα 35 εκατ. σουηδικές κορόνες –περίπου 3,6 εκατ. ευρώ.

Το 70% των στοιχημάτων παιζόταν στην ασιατική αγορά και το 30% στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο «αστυνόμος» των στημένων παιχνιδιών, η ελβετική εταιρεία Sports Radar, σε συνεργασία με την UEFA εντόπισαν τα ύποπτα παιχνίδια αλλά και 43 ποδοσφαιριστές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψίες πως έδρασαν για λογαριασμό της μαφίας του στοιχήματος. Στη σχετική λίστα που φέρει τον τίτλο «Ποδοσφαιριστές με ενδιαφέρον» συγκαταλέγονται σουηδοί και λεγεωνάριοι παίκτες που αγωνίζονται στο σουηδικό ποδόσφαιρο.

Από τους 43, οι 25 εμφανίζονται να έχουν συμμετάσχει σε τρία ή περισσότερα ύποπτα παιχνίδια και 18 σε ένα ή δύο.

Την υπόθεση χειρίζονται με μεγάλη διακριτικότητα η σουηδική ομοσπονδία και η αστυνομία, αφού, όπως τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές, τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει την ενοχή των υπόπτων.

Τρεις από τους παίκτες συνδέονται με ατζέντη που έχει σχέσεις με τη μαφία του στοιχήματος, ενώ ο εκ των βασικών υπόπτων έχει αλλάξει πολλές ομάδες και έχει αγωνιστεί σε εννέα παιχνίδια που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο SID που επικαλείται σουηδικά δημοσιεύματα, οι περισσότεροι παίκτες που είναι ύποπτοι για χειραγώγηση παιχνιδιών έχουν συμβόλαιο με τις ομάδες της Β’ κατηγορίας Σιριάνσκα και Γιουνάιτεντ, καθώς και με τη Λαντσκρόνα Μπόις που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.

Η τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον Σκάι» αποκάλυψε πως οι δικαστικές Αρχές της χώρας μας έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για διεθνές κύκλωμα στοιχηματισμού που πόνταρε μεγάλα ποσά σε αγώνες του σουηδικού πρωταθλήματος.