Παρότι το Brexit και η αναπάντεχη νίκη του Τραμπ έχουν δημιουργήσει την κοινή αίσθηση πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι για πιθανές διαφωνίες, ακόμα και στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, τις οποίες ο Τίλερσον έχει επικρίνει αλλά οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν.

Στελέχη της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι δηλώνουν ότι μελετούν λεπτομερώς όλα όσα έχει πει ο Ρεξ Τίλερσον στο παρελθόν και «τι ακριβώς σημαίνουν». «Χρειάζεται να αποφασίσουμε τι αποτελεί απλά λόγια και ποια θα καταλήξουν να μετουσιωθούν σε πολιτική» δηλώνει αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν ανησυχούμε τρομερά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πει πάρα πολλά, αλλά θα πρέπει να τους κρίνεις όταν έχουν αναλάβει το αξίωμά τους». Το Λονδίνο πιστεύει πως, ασχέτως των παλιών δηλώσεων του Τίλερσον, ο Τραμπ είναι εκείνος που θα καθορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η κοινή διαπίστωση πάντως σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πως η κυβέρνηση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον είναι ίσως η πιο φιλικά διακείμενη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Και αυτό, αναπόφευκτα, θα επηρεάσει σημαντικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και την εξωτερική πολιτική της χώρας.