Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό της επόμενης χρονιάς, καθώς ήδη διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για περισσότερες αεροπορικές θέσεις στα δρομολόγια προς την Ελλάδα, ενώ και η πορεία των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία για το 2017 είναι αυξητική.

Ωστόσο, η χρονιά θα κριθεί συνολικά από τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού καθώς και από τις εξελίξεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τον ετήσιο απολογισμό του για τον ελληνικό τουρισμό.

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, διατηρώντας την εικόνα μιας φυσιολογικής και ήρεμης χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο κρατήσεων βρισκόμαστε πάνω από την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Γαλλία, αλλά κάτω από την Κροατία, την Ισπανία και την Ιταλία».

Από την άλλη, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «διαπιστώνουμε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα συνεχίζει, στη συνείδηση των τουριστών, να συνδέεται με ζητήματα ασφάλειας, οπότε θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά την προετοιμασία και τηδιαχείρισητου ζητήματος».

Πάντως, σε ό,τι αφορά το 2016, οι επιβάτες (τουρίστες και Ελληνες) που διακινήθηκαν από το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων έως τα τέλη Νοεμβρίου, ανήλθαν σε 51,45 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2015 (46,9 εκατ. επιβάτες) και καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

ΟΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ. Σε αντίθεση με τα στοιχεία που αφορούν τον κλασικό τουρισμό, οι προβλέψεις του κλάδου της κρουαζιέρας για το 2017 δεν είναι το ίδιο ευοίωνες.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Clia Ευρώπης και διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κυριάκος Αναστασιάδης, «τα πρώτα μηνύματα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει κυρίως τους προορισμούς του Αιγαίου, δείχνουν ότι θα υπάρξει σοβαρή πτώση 30% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ενώ εν αμφιβόλω παραμένει τι θα γίνει και με τις πληρότητες».

Οπως τόνισε ο Αναστασιάδης, «το 2016 ήταν μια προβληματική χρονιά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω των τρομοκρατικών γεγονότων. Ακυρώθηκαν πολλά ταξίδια, μεταξύ αυτών και για την Ελλάδα, ενώ ο παράγοντας της ασφάλειας είναι ένας από τους λόγους που μειώνονται οι προσεγγίσεις και για το 2017».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι για τη νέα πτώση «οι αιτίες δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα προβλήματα που προκαλεί ο προορισμός της Τουρκίας, αλλά κυρίως στις μεγάλες ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές στην Ελλάδα, στις απεργίες που συχνά γίνονται και στην αμφιβολία για το αν οι επιβάτες θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν».

Athens Tourism Partnership. Στο μεταξύ ο Δήμος Αθηναίων, η Aegean Airlines και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) ενώνουν πρώτη φορά τις δυνάμεις τους έχοντας έναν κοινό στόχο: την προβολή της Αθήνας ως σύγχρονου κέντρου πολιτισμού και ελκυστικού τουριστικού προορισμού για όλο τον χρόνο.

Η σύμπραξη Athens Tourism Partnership (ΑΤΡ) χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους των μελών της, ενώ το εγχείρημα συντονίζει η Marketing Greece.

Πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η ολοκλήρωση μιας νέας, ζωντανής και δυναμικής καμπάνιας με τον τίτλο «One City. Never Ending Stories». Η καμπάνια εστιάζει στην προβολή της Αθήνας ως πόλης που προσφέρει αμέτρητες επιλογές και είναι γεμάτη με ιστορίες, εικόνες και εμπειρίες, οι οποίες παρουσιάζονται με σύγχρονο, ζωντανό και δυναμικό τρόπο.