Εξηγήσεις στο Βερολίνο για τον «μποναμά» Τσίπρα φέρεται να έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού -που επικαλείται συμμετέχοντες σε συνάντηση όπου ήταν παρών ο έλληνας υπουργός Οικονομικών-, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι δανειστές εκ των προτέρων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το περιοδικό, είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί να λάβει αποφάσεις για την φορολογική πολιτική και το συνταξιοδοτικό, αλλά παραδέχθηκε ότι οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Ο Τσακαλώτος δικαιολόγησε την έλλειψη επικοινωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λέγοντας ότι η επιπλέον δαπάνη έπρεπε να αποφασιστεί γρήγορα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016.

Τη δική του εκδοχή για το θέμα έδωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο:

«Κανένα “επικοινωνιακό λάθος” δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι:

– Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.

Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία».