Οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και οι διάχυτοι πόνοι στο σώμα θεωρούνται αναπόφευκτα σημάδια του γήρατος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι αναστρέψιμα.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρα Χουάν Κάρλος Ιζπισούα Μπελμόντε από το ερευνητικό Ινστιτούτο Σαλκ, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μία νέα μορφή γονιδιακής θεραπείας ασκεί εκπληκτική ανανεωτική δράση στα ποντίκια, ακόμα κι όταν πάσχουν από προγηρία – μία ασθένεια κατά την οποία προκαλείται πολύ πρόωρη γήρανση.
Έπειτα από έξι εβδομάδες θεραπείας, τα ζώα έμοιαζαν πολύ νεώτερα, είχαν πιο ίσια σπονδυλική στήλη και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, παρουσίαζαν ταχύτερη επούλωση των πληγών και έζησαν κατά 30% περισσότερο απ’ ό,τι τα συνομήλικά τους ζώα που αφέθηκαν να γεράσουν φυσιολογικά.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ίσως δεν είναι υποχρεωτικό να εξελίσσεται η γήρανση προς μία κατεύθυνση, αλλά να μπορεί να αντιστραφεί με τους κατάλληλους, προσεκτικούς χειρισμούς», δήλωσε ο δρ Μπελμόντε.
Οι γενετικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στους ανθρώπους, ξεκαθαρίζει στην βρετανική εφημερίδα Guardian. Η νέα ανακάλυψη, όμως, εγείρει την προοπτική να θεραπεύεται στο μέλλον η ίδια η γήρανση αντί για τα διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν.
Αντικρούει επίσης την άποψη ότι η γήρανση αποτελεί απόρροια της φυσιολογικής φθοράς του σώματος με το πέρασμα του χρόνου και ενισχύει τη θεωρία ότι γερνάμε επειδή έτσι επιτάσσει κάποιο εσωτερικό, γενετικό βιολογικό ρολόι που ορίζει το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού.
Οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι η γήρανση μπορεί να εξουδετερωθεί, αλλά πιστεύουν ότι μετά από μία δεκαετία θα μπορούν να έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που θα επιβραδύνουν αυτό το γενετικό βιολογικό ρολόι, παρατείνοντας τη ζωή.
«Δεν πιστεύουμε ότι η μέθοδός μας μπορεί να οδηγήσει στην αθανασία… αλλά μάλλον σε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια ζωής», τόνισε ο δρ Μπελμόντε.
Η θεραπεία αναζωογόνησης που εφαρμόστηκε στα ποντίκια είναι αυτή που χρησιμοποιείται για να επαναφέρονται τα ενήλικα κύτταρα στην αρχέγονη μορφή τους, δηλαδή να μετατρέπονται σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.
Αυτού του είδους τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), όπως αποκαλούνται επιστημονικά, δημιουργούνται με την τεχνική του γενετικού προγραμματισμού και είναι τα αρχέγονα κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλα τα σωματικά.
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο γενετικός προγραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξανανιώσει και να θεραπεύσει τα ενήλικα κύτταρα, δίχως να χάσουν την εξειδικευμένη λειτουργία τους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.