Σωτήρια αποδείχτηκε για ένα δίχρονο αγοράκι στη Βρετανία η δημοσιοποίηση της περίπτωσης ενός βρέφους που πέθανε σε ηλικία 12 μηνών από σηψαιμία (σήψη).

Η μητέρα του επηρεάστηκε πάρα πολύ από το περιστατικό αυτό και διάβασε προσεκτικά τα συμπτώματα της νόσου.

Έτσι, όταν τρεις μήνες αργότερα ο μικρούλης Φρέντι Ταφτ παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα, η μητέρα του Τζένι αμέσως τα έθεσε υπόψη της παιδιάτρου της – και το νήπιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε η διάγνωση και υποβλήθηκε στην απαιτούμενη αγωγή.

«Όταν αρρώστησε ο Φρέντι, τα συμπτώματά του έμοιαζαν πολύ με αυτά της σήψης», δήλωσε η 28χρονη μητέρα στην εφημερίδα Daily Mail.«Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, έγινε ληθαργικός και δεν κουνιόταν, ενώ στο σώμα του υπήρχε ένα πορφυρό εξάνθημα. Ρώτησα την παιδίατρο “μπορεί να είναι σήψη;” κι εκείνη μας έστειλε επειγόντως στο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης,ησήψη είναιη γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού έπειτα από μία λοίμωξη. Η αντίδραση αυτή είναι συστηματική, δηλαδή προσβάλλει όλο το σώμα και όλα τα όργανα του ασθενούς και θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ συνηθισμένη: υπολογίζεται ότι κάθε 3,5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον κόσμο χάνει τη ζωή του εξαιτίας της ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται σε 82.000 τον χρόνο.

Οι ύποπτες ενδείξεις για σήψη που πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό είναι:

* Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου), ο οποίος επιμένει παρά τη χρήση αντιπυρετικών.

* Υψηλές σφίξεις (πάνω από 90 καρδιακοί παλμοί το λεπτό)

* Ταχύπνοια (πάνω από 20 αναπνοές το λεπτό)

* Αισθητή μείωση της διούρησης

* Απώλεια συνείδησης (π.χ. ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος)

* Λευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων πάνω από τα ανώτατα όριαστις αιματολογικές εξετάσεις).

Σύμφωνα με τον οργανισμό Sepsis Trust του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), άμεσος έλεγχος από έναν γιατρό απαιτείται όταν ένα παιδί:

* Γεμίζει στίγματα, είναι πολύ ωχρό ή αρχίζει να γίνεται μπλε

* Είναι πολύ ληθαργικό ή δυσκολεύεται ο γονιός να το ξυπνήσει

* Είναι αφύσικα κρύο

* Αναπνέει πολύ γρήγορα

* Έχει εξάνθημα που δεν «σβήνει» όταν το πιέζετε

* Παρουσιάσει επιληπτική κρίση