Επτά ταινίες έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ εισπράξεων παγκοσμίως, δίχως να υπολογίσουμε τα κέρδη που μαζεύει κάθε χρόνο ο όμιλος Λούκας από τα διάφορα gadgets που κυκλοφορούν. Αλλωστε ο Τζορτζ το έλεγε στους φίλους του πολύ πριν βρεθεί στο σετ γυρισμάτων του πρώτου «Star Wars» το 1977: «Ποιος νοιάζεται για τα Οσκαρ; Θα κάνω μια ταινία που θα μου αποφέρει κέρδη όχι από τα εισιτήρια, αλλά από τα μπλουζάκια, τις μινιατούρες, τα gadgets, τα παιχνίδια, και θα μου αποφέρει κέρδη συνεχώς –αυτό είναι το μέλλον!».

Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, πολλοί πλησίαζαν τον Λούκας και τον ρωτούσαν: «Τζορτζ, μήπως έχεις καπνίσει πολύ χόρτο τελευταία;». Αν τελικά ο Λούκας είχε αποθαρρυνθεί (ή αν απλά είχε όντως καπνίσει πολύ χόρτο), ο κόσμος –και μάλιστα ο γαλαξίας –θα ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Ποιος ξέρει, ίσως ο Ρίγκαν να μην είχε επενδύσει στο πρόγραμμα «Star Wars» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «αυτοκρατορία του κακού». Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να έχει έρθει σε επαφή με τη Σοβιετική Ενωση σαν να ήταν ειρηνικοί εξωγήινοι σε στυλ «Αφιξης». Οι διαφορές ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό θα είχαν αρμονικά συμβιβαστεί, δημιουργώντας μια νέα, ενιαία παγκόσμια τάξη που θα βασιζόταν στην ισότητα και τη συνεργασία. Ή και όχι. Οχι τυχαία πάντως, ο Λούκας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Forbes», θεωρείται περισσότερο επιχειρηματίας παρά κινηματογραφιστής. Πριν από κάποια χρόνια, όμως, αποφάσισε να κυνηγήσει τα πιο προσωπικά του όνειρα. «Αφήνω την εταιρεία, αφήνω τις επιχειρήσεις, ξεμπερδεύω με όλες τις υποχρεώσεις μου. Με σκοπό να κλειστώ στο εργαστήρι με τα εργαλεία μου και να φτιάξω ταινίες αυστηρά προσωπικές. Ταινίες πειραματικές, που θα τις γυρίζω αδιαφορώντας αν θα παιχτούν ποτέ σε κάποια αίθουσα». Ποιος θα το περίμενε!

Το καινούργιο στοίχημα

Πάντως, μη γελάτε εσείς οι σοβαροφανείς. Απειροελάχιστες είναι αυτές οι ταινίες που έχουν αφήσει τέτοιο αποτύπωμα, ψυχολογικό και καλλιτεχνικό, στην κοινωνία μας όσο «Ο πόλεμος των Αστρων» που έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαΐου 1977. Αποτελεί, βλέπετε, ένα σύμβολο της βαθιάς μας επιθυμίας για επιστροφή στην απλούστερη περίοδο της ζωής μας (για να μη μιλήσουμε για την επιρροή της στο αμερικανικό ψυχαγωγικό σινεμά).

Τι συμβαίνει όμως εδώ, στο νέο φιλμ της σειράς με τίτλο «Rogue One»; Πρόκειται για μια σχεδόν αυτόνομη ταινία «Star Wars», που ξεκινά από ένα κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα της σειράς, φέρνοντας κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και έτσι να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους. Και τι σημαίνει αυτό για τους οπαδούς της σειράς; Πολλά! Γιατί ένας πόλεμος από τη φύση του αποτελεί και μια σύνθεση ιστοριών που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Και η αυτοκρατορία του «Πολέμου των Αστρων» είναι λίγο – πολύ σαν αυτή του Βυζαντίου: γεμάτη δολοπλοκίες, μηχανορραφίες, δολοφονίες, πνιγμένη στη ματαιοδοξία ιπποτών και τη φιλοδοξία πολιτικών.

Η επιτυχία του «Rogue One» στα ταμεία, όμως, είναι ζωτικής σημασίας για όλους εκείνους που ελπίζουν πως ανακάλυψαν επιτέλους το κινηματογραφικό μοντέλο το οποίο θα δώσει την απάντηση στο πιο συχνό δημιουργικό δίλημμα του Χόλιγουντ: τι να δώσει στο κοινό του; Από τη μια, υπάρχει η εμπορική επιτακτική ανάγκη της συνεχούς παραγωγής, δίνοντας στο κοινό ό,τι θέλει, αλλά εξίσου σημαντική πλέον είναι και η αποφυγή της ατελείωτης επανάληψης. Βλέπετε, η Ντίσνεϊ σήμερα θα έχει να αντιμετωπίσει και τη διαδικτυακή πειρατεία. Αν ο υποψήφιος θεατής αισθανθεί πως η ταινία δεν αξίζει τα λεφτά του, δεν θα περιμένει καν να τη δει στο DVD –θα την κατεβάσει και θα τελειώσει εκεί η ιστορία. Και τα λεφτά που έχει ρίξει η παραγωγός εταιρεία στην όλη προσπάθεια δεν είναι και λίγα. Για να το πω απλά: αν η δεύτερη ταινία δεν σημειώσει εισπράξεις ενός δισεκατομμυρίου παγκοσμίως, θα υπάρξει μέγα πρόβλημα και, πιστέψτε με, το νούμερο δεν είναι υπερβολικό. Αν λοιπόν το «Rogue One» τα καταφέρει εκεί, ας πούμε, που τα τελευταία σίκουελ του Λούκας απέτυχαν, η επιτυχία αυτή θα σηματοδοτήσει την ανεύρεση κινδύνων μέσα στον ευρύτερο γαλαξία, επεκτείνοντας δηλαδή το όλο Σύμπαν σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το ντεμπούτο του «Star Wars» στους κινηματογράφους. Φοβερό; Το μόνο που έχει απομείνει πια είναι να δούμε αν η εφευρετικότητα των παραγωγών (και το χρήμα που πέφτει) είναι σε θέση να μας δώσει, κάποια στιγμή, και ένα πραγματικά σπουδαίο φιλμ. Ελπίζουμε.

info

Η ταινία «Star Wars: Rogue One»σε σκηνοθεσία Γκάρεθ Εντουαρντς προβάλλεται ήδη στους κινηματογράφους