Είναι ωραίο να περιηγείσαι τους νέους τίτλους. Μπορεί, ωστόσο, να καταντήσει και εξαιρετικά αγχωτικό με βάση τον όγκο της παραγωγής. Σημειωτέον ότι, στα χρόνια της κρίσης, οι εκδοτικές περίοδοι τείνουν να συντμηθούν σε δύο το πολύ δίμηνα ανά έτος, στριμώχνοντας στους πάγκους των βιβλιοπωλείων ένα πλήθος τίτλων που αγωνίζονται να ανασάνουν μέσα από σωρούς μετριοτήτων ή και ροζ «τούβλων». Σε κάθε περίπτωση έχουμε κι αυτό το εξάμηνο αρκετά καλομεταφρασμένα βιβλία, πολλές επανεκδόσεις κλασικών, γνωριμία με νέους συγγραφείς και ορισμένες καινοτομικές τάσεις που δείχνουν το κατά πού πορεύεται η λογοτεχνία στον καιρό του Διαδικτύου. Δεν λείπουν δε και οι ευχάριστες εκπλήξεις. Ας επιχειρήσουμε μια πλοήγηση.

Leon Tolstoi

Αννα Καρένινα

Μτφ. Αρης Αλεξάνδρου

Εκδ. Αγρα, 2016, σελ. 1.266

Τιμή 30 ευρώ

Leon Tolstoi

Αννα Καρένινα

Μτφ. Κοραλία Μακρή

Εκδ. Γκοβόστης, 2016, σελ. 960

Τιμή 30 ευρώ

Δύο καλές επανεκδόσεις του αρχετυπικού μυθιστορήματος του Τολστόι. Η Αννα Καρένινα ταξιδεύει έτσι κι αλλιώς από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας προβληματισμούς αναλλοίωτους ανά τους αιώνες. Εργο επικό, με τεράστιο εύρος και βάθος θεμάτων, στο οποίο βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία η αναζήτηση μιας επίγειας ηθικής, το ανθρώπινο δράμα και ο φιλοσοφικός στοχασμός. Πώς πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας όταν οι πλέον προσφιλείς ψευδαισθήσεις μας διαλύονται; Από ποια πιστεύω πρέπει να πιαστούμε; Μυθιστόρημα για το νόημα της ζωής και της ευτυχίας όπου ο Τολστόι διδάσκει ότι το αιώνιο λάθος των ανθρώπων είναι να ταυτίζουν την ευτυχία με την πραγματοποίηση των πόθων τους.

Emile Zola

Στον παράδεισο των κυριών

Μτφ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου

Εκδ. Στερέωμα, 2016, σελ. 606

Τιμή 18 ευρώ

Εντυπωσιακό έργο εντασσόμενο στην περίφημη σειρά των Ρουγκόν – Μακάρ, όπου κεντρικός ήρωας είναι ένα πολυκατάστημα, με όσες δραματικές αλλαγές επιφέρει αυτός ο νέος θεσμός στα ήθη και στις παραγωγικές σχέσεις της εποχής. Ο Ζολά μέσα από ίντριγκες και έρωτες σχολιάζει πρωτίστως τον άκριτο ασπασμό της προόδου, τον καταναλωτικό σοσιαλισμό, τους αστικούς μετασχηματισμούς στο Παρίσι του Οσμάν, τον οικονομικό ανταγωνισμό και την τάση του μεγάλου να καταβροχθίζει το μικρό προκειμένου να επιβιώσει. Ο κοινωνικός δαρβινισμός θριαμβεύει ως θεωρία και ο ώριμος πια νατουραλισμός του Ζολά βρίσκεται το 1883 στις καλύτερες μέρες του.

Wilkie Collins

Η γυναίκα με τα άσπρα

Μτφ. – πρόλογος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Εισαγωγή Τζον Σάδερλαντ

Εκδ. Gutenberg, 2016, σελ. 985

Τιμή 30 ευρώ

Ενα εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα ανάγνωσμα της βικτωριανής εποχής που συνδυάζει τον έρωτα με το μυστήριο για να παγιδέψει τον αναγνώστη με την καινοτόμα για την εποχή πολυπρισματικότητά του. Αισθησιακό μυθιστόρημα μυστηρίου, με πρωτότυπη δομή εν είδει δικαστικού ρεπορτάζ, με πολλαπλές αφηγήσεις και πειστική συγκρότηση της ραγδαίας εκβιομηχάνισης, της αστικοποίησης και των κοινωνικών ανατροπών της εποχής.

Edgar Allan Poe

Η αφήγηση του Αρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ

Μτφ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου

Εκδ. Gutenberg, 2016, σελ. 507

Τιμή 20 ευρώ

Μήτρα πολλών περιπετειωδών/ταξιδιωτικών αφηγήσεων (από τον Μέλβιλ ώς τον Βερν και τον Κόνραντ), η ναυτική αυτή ιστορία του Πόε, γραμμένη το 1837, επανεκδίδεται τώρα σε ωραία μορφή με πρόλογο, σημειώσεις και παραρτήματα στη νέα σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg. Μέσα από άγριες θάλασσες, ανταρσίες, ναυάγια, κανιβαλισμούς και άγνωστα νησιά με επικίνδυνους αυτόχθονες, ο συγγραφέας οδηγεί προσεκτικά τον αναγνώστη σε μια κάθοδο σ’ αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν ασυνείδητο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πρωταρχικά στοιχεία της πραγματικότητας και να πλησιάσει μέσω ενός γειωμένου εξωτισμού τις θεμελιώδεις αλήθειες του βίου. Συναρπαστικό, παραπλανητικό, ανησυχητικό, υπονομευτικό της όποιας αλήθειας, πιθανότατα το πιο ολοκληρωμένο έργο του.

Guy de Maupassant

Ιστορίες αυτοχειρίας

Μτφ. Γιάννης Στρίγκος

Εκδ. Ποικίλη Στοά, 2016, σελ. 149

Τιμή 11 ευρώ

Οκτώ ευφυείς ιστορίες από τον μάστορα της μικρής φόρμας Γκι ντε Μοπασάν. Η αυτοκτονία περιγράφεται σ’ αυτή τη συλλογή ως το τέλος μιας μακράς γραμμής από διαψεύσεις, εξαπατήσεις και εντέλει ως ανυπαρξία νοήματος σ’ έναν κόσμο που μας προδίδει συστηματικά και όπου η εκούσια έξοδος από τη ζωή μπορεί να αντιμετωπιστεί ως θαρραλέα –ακόμη και χαρωπή –αγνόηση του θανάτου. Οι ιστορίες του Μοπασάν είναι τέτοιας καθαρότητας και ακρίβειας, που μοιάζουν σαν να κουβαλάνε τον σκελετό τους έξω από τη σάρκα.

Thomas Hardy

Ο παραστρατημένος εφημέριος

Μτφ. Γιάννης Κωστόπουλος

Εκδ. Καστανιώτη, 2016, σελ. 269

Τιμή 10 ευρώ

Η ρεαλιστική ατμόσφαιρα του βικτωριανού μυθιστορήματος, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι αιώνιες δυσκολίες της σάρκας διαγράφονται ξεκάθαρα στις ιστορίες του Χάρντι. Είναι ο καλύτερος δρόμος για να μεταφερθεί κανείς στους κόσμους της παρελθούσας αγγλικής επαρχίας, όπου οι παρεκκλίσεις είναι μη αποδεκτές και εν δυνάμει κατακριτέες και όπου, επομένως, τα πάθη εκρήγνυνται με τραγική δύναμη. Ο ίδιος ο Χάρντι εκδιώχθηκε, θυμίζω, ως αποσυνάγωγος από τους εκκλησιαστικούς κύκλους όπου ανήκε, ενώ θεωρήθηκε υπερβαλλόντως παθιασμένος και τολμηρός από τους ομότεχνούς του. Ενδιαφέρουσα συλλογή.

Joaquim Maria Machado De Assis

Ελένα

Μτφ., πρόλογος, επίμετρο Νίκος Πρατσίνης

Εκδ. Gutenberg, 2016, σελ. 387

Τιμή 15 ευρώ

Θεμελιωτής του βραζιλιάνικου αστικού μυθιστορήματος, ο Ντε Ασίς (1809-1908) παραμένει η πλέον διακριτή μορφή στα γράμματα αυτής της αχανούς πρώην πορτογαλικής κτήσης, έχοντας υπηρετήσει στη διάρκεια της εκατοντάχρονης ζωής του όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Ρηξικέλευθο και με ενδιαφέρουσα πλοκή ερωτικό δράμα, το «Ελένα» αντηχεί εν πολλοίς τους μυθοπλαστικούς προβληματισμούς της τότε ευρωπαϊκής μητρόπολης, αλλά παρά τους ρομαντικούς του τόνους δεν του λείπουν η ειρωνεία και η κριτική απόσταση από τα πράγματα. Εξαιρετική έκδοση και κατατοπιστικό επίμετρο.

Francis Scott Fitzerald

Η άλλη όψη του Παραδείσου

Μτφ. Δημήτρης Στεφανάκης

Εκδ. Μίνωας, 2016, σελ. 433

ΤΙμή 13 ευρώ

Παρά τον ορυμαγδό εκδόσεων και επανεκδόσεων έργων του Φιτζέραλντ, το πρώτο του αυτό μυθιστόρημα (1920) δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά. Καλά έκαναν λοιπόν οι εκδόσεις Μίνωας και το επιχείρησαν, για να πάρουμε μια γεύση από την αυτοβιογραφική θεματική που ακολουθήθηκε πιστά στη συνέχεια: Η χαμένη πρώτη μεταπολεμική γενιά, το όραμα του Νέου Κόσμου, ο ιδεατός έρωτας εν μέσω του πλούτου, οι ανταύγειες της δόξας, το ξεφάντωμα και ο απελπισμένος κυνισμός ξεδιπλώνονται διά του ψυχισμού ενός αποφοίτου του Πρίνστον που προσπαθεί να ξανακερδίσει την καρδιά της άπιστης αγαπημένης του διά της συγγραφικής δόξας. Απέφερε στον Φιτζέραλντ κάποια χρήματα, καλές γενικά κριτικές και τις πρώτες του δάφνες.

Sinclair Lewis

Δεν γίνονται αυτά εδώ

Mτφ. Νίκος Α. Μάντης

Εκδ. Καστανιώτη, 2016, σελ. 515

Τιμή 20 ευρώ

Μια λογοτεχνική προφητεία για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας από τον πρώτο αμερικανό νομπελίστα Σίνκλερ Λιούις που ξαναέρχεται στην επικαιρότητα για προφανείς λόγους. Με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα να κυριαρχούν στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και το Κραχ του ’29 να διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, ο Λιούις κατασκευάζει μια εξαιρετικά επεξεργασμένη εκδοχή της δικτατορίας όπως θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί στην αμερικανική ήπειρο. Χιούμορ και πολιτικό δράμα σ’ ένα αξιοδιάβαστο αποτέλεσμα που επηρέασε τον Κέσλερ, τον Οργουελ και αρκετά αργότερα τον Φίλιπ Ροθ.

Franz Kafka

Ερευνες ενός σκύλου και άλλα διηγήματα

Μτφ., πρόλογος, επίμετρο Αλεξάνδρα Ρασιδάκη

Εκδ. Πατάκη, 2016, σελ. 303

Τιμή 11,80 ευρώ

Μια συλλογή από τα λιγότερο γνωστά έργα του καθοριστικού για τον σύγχρονο δυτικό κανόνα συγγραφέα. Η μετάφραση γίνεται από την κριτική έκδοση των έργων του Κάφκα που βασίζεται στα αρχικά χειρόγραφά του και αποκαθιστά τις μετέπειτα παρεμβάσεις του επιμελητή του έργου του Μαξ Μπροντ. Η παιγνιώδης διάθεση και ο σαρκασμός συμπλέκονται με τη μονίμως παρούσα υπαρξιακή αγωνία. Η διερώτηση για την ανθρώπινη κατάσταση εκτίθεται σε αντίστιξη με αυτήν του ζωικού βασιλείου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το επίμετρο της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη για τον ρόλο των ζώων στο καφκικό έργο.

Milan Kundera

Η αβάσταχτη ελαφρότητα

της ύπαρξης

Μτφ. Γιάννης Η. Χάρης

Εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2016,

σελ. 344

Τιμή 16 ευρώ

Τριάντα χρόνια μετά, η επανέκδοση του κλασικού έργου του Κούντερα μας θυμίζει ότι ο κόσμος άλλαξε τόσο πολύ, που παραμένει ουσιωδώς ο ίδιος. Το βάρος της ιστορίας κι η ελαφρότητα της ύπαρξης (ή το αντίστροφο) συνιστούν το κεντρικό δίπολο της αφήγησης. «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» έμελλε να γίνει σύνθημα, βινιέτα, φιλοσοφική και πολιτική θέση. Ο ίδιος ο πενηνταπεντάχρονος, τότε, τσέχος συγγραφέας μέσα από τον μελαγχολικό σκεπτικισμό που απέπνεε το έργο του αποδεχόταν –αν δεν υπέβαλλε ο ίδιος στον αναγνώστη –την ποικιλότητα των ερμηνειών και τον απελευθερωτικό για την εποχή ηθικό σχετικισμό του.

Wolfgang Koeppen

Περιστέρια στη χλόη

Μτφ. Βασίλης Τσαλής

Εκδ. Κριτική, 2016, σελ. 320

Τιμή 18 ευρώ

Σημαίνον έργο της γερμανικής γραμματείας, ένας έξοχος λογοτεχνικός στοχασμός πάνω στον μεταπολεμικό κόσμο και τις προοπτικές ενός νέου ολοκαυτώματος (τελειωτικού αυτή τη φορά). Συνειδησιακή ροή, εσωτερικοί μονόλογοι ή διάλογοι και κυκλικός αφηγηματικός χρόνος δείχνουν επιρροές από τον Τζόις και τον Φόκνερ, χτίζουν ωστόσο έναν διακριτό κόσμο από αλληλοτεμνόμενες ζωές. Βαθιά απαισιόδοξο, αν και γραμμένο το ’50 –μεσούσης της ολικής ανοικοδόμησης και της παγκόσμιας ανάπτυξης -, λυτρωτικό ωστόσο μέσω της κριτικής του για την αυτονομημένη τεχνολογία και τις ψευδαισθήσεις της προόδου. Αν ήταν να επιλέξω ένα και μόνο βιβλίο για τον χειμώνα, θα ήταν αυτό.

Vassili Grossman

Τα πάντα ρει

Μτφ. Γιώργος Μπλάνας

Εκδ. Γκοβόστη, 2016, σελ. 230

Τιμή 12 ευρώ

Σε συνέχεια του μεγάλου έργου του «Ζωή και πεπρωμένο», ο Γκρόσμαν δούλευε το βιβλίο αυτό μέχρι τη μέρα του θανάτου του το 1964. Οπου, στη μετασταλινική Ρωσία των μέσων της δεκαετίας του ’50, ο κεντρικός ήρωας Ιβάν απελευθερώνεται ύστερα από τρεις δεκαετίες εγκλεισμού στα γκουλάγκ και επανανακαλύπτει μια κοινωνία βυθισμένη στην παραίτηση και την υποταγή. Μέσω αναδρομών σε λιμούς και εξορίες, η σοβιετική κοινωνία περιγράφεται με αμείλικτα κριτική πένα και μόνο ο βαθύς ανθρωπισμός του Γκρόσμαν έρχεται να εξισορροπήσει τα πράγματα.

Richard Ford

Ημέρα ανεξαρτησίας

Μτφ. Θωμάς Σκάσσης

Εκδ. Πατάκη, 2016, σελ. 700

Τιμή 20 ευρώ

Κατασκευάζοντας την ανθρωπογεωγραφία μιας ολόκληρης χώρας, ο Ρίτσαρντ Φορντ αναρωτιέται για το νόημα της εθνικής ανεξαρτησίας και μέσω αυτού για την περιπέτεια του καθενός μας. Τρεις τόμοι των επτακοσίων τόσων σελίδων με τον ίδιο κεντρικό ήρωα και αφηγητή μπορούν ασφαλώς να αποθαρρύνουν ακόμη και τον φιλόπονο αναγνώστη. Ο Φορντ το αποτόλμησε, ωστόσο, γράφοντας ένα βιβλίο ανά δεκαετία για τον βίο και την πολιτεία ενός από τους πλέον συμπαθείς χαρακτήρες στο λογοτεχνικό στερέωμα, του Φρανκ Μπάσκομπ. Αναζήτηση ισορροπίας, ανεξαρτησία και ανθρωπογεωγραφική περιπλοκότητα είναι οι κεντρικές έννοιες που πραγματεύεται για να καταδείξει τους δύσκολους συμβιβασμούς του βίου. Η τριλογία του Φορντ έχει χαρακτηριστεί ως «ζωντανό αμερικανικό μουσείο».

Perla Suez

Κόκκινος καπνός

Μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδ. Οπερα, 2016, σελ. 182

Τιμή 10,60 ευρώ

Στην πλούσια σειρά νοτιοαμερικανικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Οπερα και με την εγγύηση της μετάφρασης του Αχιλλέα Κυριακίδη, έχουμε ένα ιδιαίτερο βιβλίο χωροθετημένο στις αργεντίνικες πάμπας των αρχών του προηγουμένου αιώνα. Υπαινικτικό, ρέον και με οικονομία εκφραστικών μέσων, το βιβλίο της Σουές εξιστορεί έμμεσα τον εποικισμό της αχανούς χώρας και την εμφύτευση ποικίλων ηθών από πολλαπλές εθνότητες, ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται η προσωπική τραγωδία των ηρώων.

Hanya Yanagihara

Λίγη ζωή

Μτφ. Μαρία Ξυλούρη

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 894

Τιμή 24,40 ευρώ

Ενα αμερικανικό μπεστ σέλερ, πολιτικά ορθό και σχεδιασμένο ώστε ο όγκος του να μην παρεμποδίσει την πρόκληση διαδοχικών συγκινήσεων, ιδεατά δακρύων. Με υπόστρωμα την ομοφυλοφιλία και την έκκληση για αγάπη, με εξάρσεις λυρισμού και δάνεια από μελόδραμα σε αστικό περιβάλλον, τέσσερις φίλοι ενηλικιώνονται στη σύγχρονη Νέα Υόρκη φτιάχνοντας όνειρα και υλοποιώντας όχι λίγα από αυτά. Ωσπου το βιβλίο στρέφεται στην αποφλοίωση της κατάρρευσης ενός εκ των ηρώων που η ζωή του έχει σφραγιστεί από την παιδοφιλία, τον σαδισμό, την κακοποίηση και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από αισθήματα ενοχής, θυματοποίησης, τρόμου και διαδοχικές ατυχίες του βίου.

Laszlo Krasznahorkai

Η μελαγχολία της αντίστασης

Μτφ. Ιωάννα Αβραμίδου

Εκδ. Πόλις, 2016, σελ. 426

Τιμή 17,70 ευρώ

Νικητής του Μπούκερ του 2015 για το «Πόλεμος και Πόλεμος» (επίσης Πόλις) και σεναριογράφος του σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, ο Κρασναχορκάι επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα μελαγχολικό και σκοτεινό, πλήρες συμβολισμών και υπαινιγμών για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Οπου σε μια ξεχασμένη ουγγρική πόλη φτάνει ένα τσίρκο με μια φάλαινα, προσθέτοντας στη γενική σύγχυση και τον υποδόριο τρόμο του πληθυσμού. Η εντροπία θριαμβεύει και ούτε οι τέχνες ούτε η απολυταρχία θα οδηγήσουν στη σωτηρία. Ανιχνεύοντας τα όρια του λόγου, ο Κρασναχορκάι φτάνει σε μια υψηλή αισθητική της απαισιοδοξίας.

Philip K. Dick

Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς

Mτφ. Δημήτρης Αρβανίτης

Εκδ. Κέδρος, 2016, σελ. 296

Τιμή 13,50 ευρώ

Σπουδαίος εκπρόσωπος της επιστημονικής φαντασίας, ο Ντικ πέθανε νωρίς, το 1982, αφήνοντας πίσω του δεκάδες εξαιρετικά επεξεργασμένα βιβλία γύρω από τον πόλεμο ανθρώπου – μηχανής, την έννοια της εντροπίας, τη ρομποτική και τον βιολογικό έλεγχο της ζωής. Γνωστότερος ίσως από το περίφημο «Ηλεκτρικό πρόβατο» (Κέδρος) που μεταφέρθηκε στο σινεμά ως «Μπλέιντ Ράνερ», εδώ ασχολείται με τη βιομηχανία των ψευδαισθήσεων και τον συμπαντικό έλεγχο της πληροφορίας. Ο ήρωάς του θυμίζει τον «Πολίτη Κέιν» και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του βιβλίου μοιάζουν καλά ριζωμένες σε άφθονη επιστημονική γνώση.

Jonathan Franzen

Αγνή

Μτφ. Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης

Εκδ. ψυχογιός, 2016, σελ. 736

Τιμή 20 ευρώ

Το πέμπτο μυθιστόρημα του Φράνζεν περιέχει πολλαπλές αφηγηματικές γραμμές, άφθονους –ως συνήθως –λεπτομερώς περιγραφόμενους ήρωες και ποικίλα σύγχρονα θέματα, από τον ρόλο του Ιντερνετ ώς την αναζήτηση ταυτότητας, τη μητρότητα, την πυρηνική ενέργεια και την ιδιοποίηση κρατικών πληροφοριών στο στυλ του Τζούλιαν Ασάνζ. Το ζήτημα είναι αν αυτό το μείγμα παράγει στο τέλος σύνθεση, πέραν της κορύφωσης που υπηρετεί με συνέπεια. Η ηρωίδα, ονομαζόμενη Αγνή, αναζητεί τον άγνωστο πατέρα της επιδιδόμενη σε «αγνές» δραστηριότητες, όπως ακριβώς ο Φράνζεν όταν μεταβάλλεται σε παρατηρητή (και προασπιστή) πουλιών. Ακόμη μια επιμήκης, λοιπόν, προσεκτικά επεξεργασμένη νωπογραφία σε αναζήτηση θέματος, κάτι σαν καλό σίριαλ της καλωδιακής που φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το κοινωνικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Το ερώτημα είναι αν ο Φράνζεν μπορεί να γίνει Ντίκενς.

Joost de Vries

Ο καθηγητής είναι νεκρός

Μτφ. Ινώ βαν Ντάικ – Μπαλτά

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ 344

Τιμή 16,60 ευρώ

Μυθιστόρημα έκπληξη από τον 32χρονο ανερχόμενο Ολλανδό. Οπου ο θάνατος ενός πληθωρικού καθηγητή, κυρίαρχου στο πεδίο της σχετικιστικής μεταμοντέρνας ιστοριογραφίας και υπηρέτη των λεγομένων «χιτλερικών σπουδών», θα ανοίξει την όρεξη των επίδοξων διαδόχων. Η γοητεία του κακού κυριαρχεί, μέχρι ο ήρωας και αφηγητής να έρθει αντιμέτωπος με τα πραγματικά λείψανα του ναζισμού. Τότε τον λόγο θα πάρει η δημοκρατία με τα καλά και τα κακά της. Σημειωτέον ότι «Δημοκρατία» ή αλλιώς «Πολιτεία» (κατά Πλάτωνα) τιτλοφορείται στα ολλανδικά το ευφυές και φιλόδοξο αυτό βιβλίο –άγνωστο γιατί επελέγη ο αστυνομικής έμπνευσης ελληνικός τίτλος.

Philipp Meyer

Ο γιος

Μτφ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδ. Καστανιώτη, 2016, σελ. 686

Τιμή 21,20 ευρώ

Γνωστός από την «Αμερικανική σκουριά», ο Μάγερ επανέρχεται στο δεύτερο αυτό βιβλίο του με μια επική αφήγηση για την Αγρια Δύση στα μέσα του 19ου αιώνα. Προκύπτει ένα ξαναδιάβασμα της ιστορίας του γουέστερν (λογοτεχνικού και κινηματογραφικού) που συχνά θυμίζει Κόρμακ ΜακΚάρθι ή και Αρθουρ Πεν («Το μεγάλο ανθρωπάκι»). Οπου ο γιος δολοφονηθέντων από τους Κομάντσι γονέων αναθρέφεται ως Ινδιάνος για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά ηθικά και ταυτοτικά διλήμματα όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα, αλλά και να τα κληροδοτήσει στους απογόνους του.

Colm Toibin

Μπρούκλιν

Μτφ. – επίμετρο Αθηνά Δημητριάδου

Εισαγωγή Αθηνά Δημητριάδου, Αρης Μπερλής

Εκδ. Ικαρος, 2016, σελ. 381

Τιμή 16 ευρώ

Ο 60χρονος Ιρλανδός Κολμ Τομπίν μεταφράζεται και σχολιάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία από την Αθηνά Δημητριάδου τα τελευταία χρόνια. Διόλου λάτρης της πλοκής, επικεντρώνεται στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων και κυρίως των ηρωίδων του, ερευνώντας θέματα όπως οι διαγενεακές σχέσεις, η ομοφυλοφιλία, ο τρόμος του AIDS, η μετανάστευση και η επιστροφή στα πατρώα εδάφη. Εδώ η φτωχή ηρωίδα μεταναστεύει στις ΗΠΑ και χτίζει μια νέα ζωή για να αναγκασθεί σύντομα να επιλέξει πατρίδα εν μέσω των οικογενειακών καταναγκασμών. Εγκρατής και δεξιοτεχνική αφήγηση, με τις εντάσεις να υποφώσκουν και τις σιωπές να κυριαρχούν.

José LuÍs Peixoto

Γκαλβέιας

Μτφ. Αθηνά Ψυλλιά

Εκδ. Κέδρος, 2016, σελ. 303

Τιμή 15,50 ευρώ

Από τα καλά νέα ονόματα της πορτογαλικής σκηνής, ο Πεϊσότο έγινε γνωστός στη χώρα μας με το «Νεκροταφείο πιάνων» και, κυρίως, με το «Βιβλίο». Η αγροτική Πορτογαλία με τις νοοτροπίες, τα πάθη και τις ανθρώπινες μικρότητές της είναι ο χώρος όπου ο συγγραφέας αναπνέει άνετα. Ετσι κι εδώ. Ενας μετεωρίτης αναστατώνει τις ζωές και αναποδογυρίζει τις ισορροπίες στην κωμόπολη Γκαλβέιας, που συμβαίνει να είναι και πατρίδα του Πεϊσότο. Η γραφή αναδεικνύει πρωτοτυπία και δεν λείπουν οι οξυδερκείς ματιές στα πράγματα του κόσμου τούτου.

Bandi

Η καταγγελία

Μτφ. Βασίλης Κιμούλης

Εκδ. Παπαδόπουλος, 2016, σελ. 254

Τιμή 15 ευρώ

Εχει η Βόρεια Κορέα λογοτεχνία; Αν ναι, υπό ποιες συνθήκες παράγεται; Το καθεστώς της οικογένειας Κιμ Ιλ Σουνγκ και οι νομοτέλειες του εφαρμοσμένου μαρξισμού ανατέμνονται εδώ διά χειρός ενός συγγραφέα με ψευδώνυμο, που τα γραπτά του φυγαδεύτηκαν παράνομα στη Δύση. Πέραν του πολιτικού φορτίου του βιβλίου προκύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα, από καθαρά λογοτεχνική άποψη, συλλογή διηγημάτων. Οπου ένα μωρό παθαίνει νευρικές κρίσεις όποτε βλέπει πορτρέτα του Μαρξ στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, όπου η κοινωνία οργανώνεται στη βάση του χαφιεδισμού και οικογένειες εξορίζονται επειδή δεν οδύρονται επαρκώς στην κηδεία του ηγέτη. Από πολλές απόψεις συγκλονιστικό.