Samuel Bjork

Η κουκουβάγια

Μτφ. Δ. Παπαγρηγοράκη

Εκδ. Διόπτρα, 2016, σελ. 488

Τιμή 16,60 ευρώ

Μια κοπέλα βρίσκεται δολοφονημένη στην εξοχή. Είναι γυμνή, αφημένη πάνω σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας και γύρω της υπάρχουν κεριά. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια περίεργη τελετή στην οποία το κορίτσι έχει θυσιαστεί. Ομως οι έρευνες του επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Χόλγκερ Μουνκ δείχνουν πως η λύση βρίσκεται στις σκοτεινές καταπακτές του Διαδικτύου, εκεί όπου η διαστροφή και η παρανομία λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Κι ο χρόνος πιέζει, διότι αν δεν βρεθεί λύση το επόμενο θύμα ίσως να το θρηνήσουν περισσότερο από όσο συνήθως οι αστυνομικοί.

Katerina Diamond

Ο καθηγητής

Μτφ. Βάσια Τζανακάρη

Εκδ. Ψυχογιός, 2016, σελ. 368

Τιμή 15,50 ευρώ

Τι είναι πιο δύσκολο άραγε για τους αστυνομικούς Ιμοτζεν Γκρέι και Εϊντριαν Μάιλς; Να εντοπίσουν τον δολοφόνο πίσω από τα εγκλήματα που έχουν ταράξει την κοινωνία του Εξετερ; Ή να αποφασίσουν αν θα τον ανακαλύψουν όταν μάθουν το κίνητρό του; Διότι ο απαγχονισμένος διευθυντής ιδιωτικού σχολείου που θα εντοπιστεί μετά την παραλαβή ενός μυστηριώδους πακέτου δεν θα αποδειχθεί παρά η κορυφή του παγόβουνου στη βρετανική πόλη της διαφθοράς και της βίας, όπως την περιγράφει η συγγραφέας, η οποία εκτός των άλλων έχει ζήσει στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να μάθει ελληνικά μέσα σε έξι μήνες.

Barouk Salamé

Η συριακή διαθήκη

Μτφ. Γ. Καυκιάς,

Εκδ. Πόλις, 2016, σελ. 688

Τιμή 20 ευρώ

Στην άλλη όχθη του ιστορικού – θεολογικού αστυνομικού μυθιστορήματος περνά ο αλγερινός συγγραφέας και τολμά να κοιτάξει τις ρίζες τού Ισλάμ, να περπατήσει σε ένα μονοπάτι του χρόνου σπαρμένο από φόνους, για να φτάσει στο σήμερα και να μιλήσει για τον θρησκευτικό φανατισμό και τους φονταμενταλιστές συμπατριώτες του με αφορμή ένα παλιό χειρόγραφο από την Αφρική, το οποίο ο δημοσιογράφος Πολ Μεζίρ πιστεύει ότι μπορεί να πουλήσει σε συμφέρουσα τιμή. Θα χρειαστούν οι βαθιές γνώσεις του αστυνόμου φιλοσόφου Σαρφατί για να βρεθεί η άκρη του μίτου της ιστορίας αυτής, στην οποία χωράει κι ένα λιγότερο γνωστό σε μας ειρηνικό Ισλάμ.

Πέτρος Μάρκαρης

Offshore

Εκδ. Γαβριηλίδης, 2016, σελ. 304

Τιμή 16 ευρώ

Ενα νέο κόμμα στην εξουσία είναι αρκετό για να αναστρέψει τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τους Ελληνες. Οι δουλειές ανοίγουν, οι εργαζόμενοι παίρνουν αυξήσεις και σχεδόν όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν το success story της νέας ηγεσίας. Διότι υπάρχουν και οι λιγοστοί εκείνοι που προβληματίζονται από πού προέρχεται το χρήμα που ρέει άφθονο. Ανάμεσα σε αυτούς δεν βρίσκεται ο αστυνόμος Χαρίτος, καθώς πρέπει να διαλευκάνει μια σειρά φόνων, των οποίων οι δράστες ομολογούν με μεγάλη ευκολία τα εγκλήματά τους σε ένα μυθιστόρημα με έντονες πολιτικές και κοινωνικές αναφορές.

Ian Rankin

Ακόμα και τα άγρια σκυλιά

Μτφ. Ν. Σακκά

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 512

Τιμή 18,80 ευρώ

Ενας λόρδος, διαπρεπής δικηγόρος και πρώην γενικός εισαγγελέας δολοφονείται κι αυτός είναι επαρκής λόγος για να βάλει και πάλι τον απόστρατο Ρέμπους στο παιχνίδι. Οταν δε το ίδιο σημείωμα μαζί με μια σφαίρα στο τζάμι δέχεται και ο Μπιγκ Τζερ Κάφερτι, ο μεγάλος του αντίπαλος, τότε θα είναι αδύνατον να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση. Στην υπόθεση θα εμπλακούν κακοποιοί από τη Γλασκώβη που κυνηγούν έναν διακινητή ναρκωτικών, με αποτέλεσμα το κουβάρι αντί να ξεδιπλωθεί να μπερδευτεί περισσότερο, ενώ στην έρευνα εμπλέκονται η επιθεωρήτρια Σίβον Κλαρκ και ο επιθεωρητής Μάλκολμ Φοξ.

Philip Kerr

Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται

Μτφ. Γ. Μαραγκός

Εκδ. Κέδρος, 2016, σελ. 600

Τιμή 18,80 ευρώ

Πώς μπορεί να συνδέεται ένας γκάνγκστερ της μαφίας του Σικάγου με μια αριστερή δημοσιογράφο και τον κυνικό βερολινέζο ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ στο υπό ολυμπιακή προετοιμασία Βερολίνο του 1934; Δύο φόνοι θα φέρουν κοντά τους τρεις πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετικά κίνητρα για να βρίσκονται στην πόλη, και θα αποτελέσουν αφορμή για να αποκαλυφθεί από τον αστυνομικό –τον οποίο εμπνεύστηκε ο σκωτσέζος συγγραφέας –ένα κύκλωμα που σχετίζεται με τον χώρο των κατασκευών και στόχο έχει να εξασφαλίσει χρήματα υπέρ των Ναζί.

Anne Holt

Θάνατος στο Οσλο

Μτφ. Δ. Παπαγρηγοράκης

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 504

Τιμή 18,80 ευρώ

Η «μητέρα της νορβηγικής αστυνομικής λογοτεχνίας» ίσως και να θέλησε να προλάβει τις πολιτικές εξελίξεις επιλέγοντας ως ηρωίδα της την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να υπολογίσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Κι αν οι εκλέκτορες δεν της έκαναν τη χάρη, αυτή η επιλογή δεν μειώνει σε τίποτα το –έτσι κι αλλιώς –δυνατό θρίλερ της πρώην δικηγόρου, δημοσιογράφου και υπουργού Δικαιοσύνης. Στο επίκεντρο λοιπόν βρίσκεται η νεοεκλεγείσα πλανητάρχης Ελεν Μπάρκλεϊ, η οποία στο παρθενικό της ταξίδι υπό το νέο της αξίωμα πέφτει θύμα απαγωγής. Κι οι ερευνητές που θα επιχειρήσουν να την εντοπίσουν δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο την ενδεχόμενη κρίση εθνικής ασφάλειας στη Νορβηγία, αλλά και ένα παλιό μυστικό της προέδρου, ικανό να την καταστρέψει.

Tove Alsterdal

Θαμμένοι στη σιωπή

Μτφ. Λ. Καλοβυρνάς

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 512

Τιμή 17,70 ευρώ

Μια ακόμη από τις δυνατές φωνές της σκανδιναβικής νουάρ λογοτεχνίας, η δημοσιογράφος, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας στο δεύτερο μυθιστόρημά της βουτά στο παρελθόν και ψάχνει ιστορίες στις όχθες του ποταμού Τόρνε –γεωγραφικό σημείο που είχε κομβικό ρόλο στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης. Η ηρωίδα της είναι μια γυναίκα που λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Λονδίνο και να επιστρέψει στη Στοκχόλμη κι εκεί να ανακαλύψει, σκαλίζοντας το οικογενειακό παρελθόν, ένα σπίτι κοντά στο ποτάμι που δεν γνώριζε ότι αποτελούσε περιουσιακό της στοιχείο. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το ξεχασμένο σπίτι με έρωτες που χάθηκαν, με σιωπές που επιβλήθηκαν, αλλά και με τον φόνο ενός σκιέρ;

Χίλντα Παπαδημητρίου

Η συχνότητα του θανάτου

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 416

Τιμή 15,50 ευρώ

Με τη μουσική να αναδεικνύεται και πάλι σε έναν από τους βασικούς άξονες κι όχι ως απλό φόντο στο νέο της μυθιστόρημα, η Χίλντα Παπαδημητρίου δεν παρακολουθεί απλώς τον Χάρη Νικολόπουλο στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας γυναίκας στην οδό Αθηνάς, αλλά τον βάζει να επιχειρεί να διαλευκάνει την υπόθεση, την ώρα που η δική του ζωή ανατρέπεται κι ενώ παρασύρεται σε μονοπάτια όπου εκπέμπουν ανεξάρτητοι ροκ ραδιοσταθμοί, συχνάζουν άνθρωποι της νύχτας, άστεγοι με κρυμμένους άσους και γυναίκες που θυμίζουν ιστορίες νουάρ μιας άλλης εποχής.

Caryl Ferey

Ούτου

Μτφ. Αρ. Μακάρωφ

Εκδ. Αγρα, 2016, σελ. 440

Τιμή 19 ευρώ

Ο θάνατος χωρίζει δυο παλιούς φίλους. Μόνο που εκείνος που ζει στην Αυστραλία αδυνατεί να παραδεχτεί ότι ο άλλος, ο οποίος εργαζόταν ως αστυνομικός στη Νέα Ζηλανδία, αυτοκτόνησε. Στην προσπάθειά του να μάθει την αλήθεια, ο ικανός και δυναμικός αυτός χαρακτήρας θα χαθεί ανάμεσα σε παραδόσεις, βία, ναρκωτικές ουσίες, αλλά και σε υφέρπουσες συγκρούσεις ανάμεσα σε ιθαγενείς που δεν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην κοινωνία των λευκών, οι οποίοι τους επέβαλαν να απομακρυνθούν από τη γη και τον πολιτισμό τους. Αλλωστε «ούτου» στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει εκδίκηση και η δίψα που γεννά δύσκολα σβήνει. Από τον συγγραφέα του «Μαπούτσε».