Ολοι όσοι στέκονται στη γραμμή της εκκίνησης του Μαραθωνίου νιώθουν τα πόδια τους να βαραίνουν ξαφνικά, την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά και το άγχος να τους καταβάλλει. Είναι σαν να μην υπάρχει δυσκολότερο εγχείρημα από αυτό του τρεξίματος των 42,195 χιλιομέτρων που ετοιμάζονται να διανύσουν. Και όμως, στη λίστα των «επικίνδυνων αποστολών», ο Μαραθώνιος περνάει στη δεύτερη θέση, μιας και η κορυφή ανήκει πια στα χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Πρόσφατη έρευνα του ebay έδειξε πως οι αγορές της εορταστικής περιόδου μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των παλμών της καρδιάς κατά 33% σε όσους έχουν βγει βόλτα στα καταστήματα. Το ίδιο ποσοστό δηλαδή που αντιστοιχεί στην επίδοση του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια ενός Μαραθωνίου. Οι υπεύθυνοι της μεγάλης σελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου ερεύνησαν τις ψυχολογικές αντιδράσεις καταναλωτών που πέρασαν τουλάχιστον 60 λεπτά αναζητώντας δώρα για τους αγαπημένους τους. Για τον λόγο αυτό επιστράτευσαν 100 εθελοντές στο Λονδίνο, στους οποίους φόρεσαν ένα περικάρπιο Lightwave. Η έξυπνη συσκευή μετρούσε τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος, την κατάσταση του δέρματος (όπως το ποσοστό του ιδρώτα) και την κίνηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποσοστό 60% παρουσίασαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης μετά το 32ο λεπτό κίνησης, οπότε μειωνόταν σημαντικά το ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα που έκαναν. Παράλληλα, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονταν κατά 33% κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, κάνοντας τους συμμετέχοντες στο πείραμα να μοιάζουν με δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, 88% όσων έκαναν βόλτες στα εμπορικά κέντρα υπέφεραν από ξαφνική ταχυκαρδία σαν να έκαναν διαλειμματικές προπονήσεις. Σαν να επιτάχυναν δηλαδή τον ρυθμό του τρεξίματός τους δίνοντας το 100% της δύναμής τους και στη συνέχεια να έκοβαν ταχύτητα ώστε να πάρουν μια ανάσα και να επαναλάβουν την πρακτική αυτή αρκετές φορές. Βέβαια, η έρευνα δεν διευκρίνισε αν ρόλο στις ακραίες αντιδράσεις των καταναλωτών έπαιξε το κόστος των δώρων. Γιατί στην Ελλάδα της κρίσης οι υψηλές τιμές της αγοράς μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση.