Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει να αναστατώνει το πολιτικό σκηνικό. Στο τέλος του δρόμου προς τη δεύτερη αξιολόγηση, ο έλληνας Πρωθυπουργός, αρνούμενος να αποδεχτεί την πολιτική ήττα του, θα γινόταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τα πάντα όλα –όσα υποσχόταν ότι η δική του διακυβέρνηση θα απέφευγε.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κερδίσει την εξουσία με τεχνάσματα. Αλλά τα μαγικά δεν κρατάνε πολύ –ιδίως σε μια κοινωνία της οποίας έχει διαλύσει το δυναμικότερο τμήμα, τους ανθρώπους της ιδιωτικής παραγωγής, όσους δηλαδή εισφέρουν στο τεράστιο και σπάταλο κομματικό κράτος. Και προκειμένου να καταγραφεί ως ο Πρωθυπουργός της αναξιοπιστίας και της φτώχειας, αναγγέλλει μια εφάπαξ παροχή προς τους φτωχούς συνταξιούχους, ένα δυνάμει ευμετάβλητο κοινό στις κάλπες, προσφέροντάς τους «ψίχουλα αντιπερισπασμού». Ταυτόχρονα με μια προσωρινή δημοσκοπική ανάσα που θα μπορούσε αυτή η κίνηση να του προσφέρει, φτιάχνει ένα σκηνικό αναταραχής με δύο στόχους, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει τις αντοχές των εταίρων, ανακατασκευάζοντας παλαιούς εχθρούς. Ετοιμάζεται να ξαναπεί «Γκο μπακ κύριε Σόιμπλε» και αφήνει εκκρεμές το σκηνικό ρήξης. Ταυτόχρονα, επιδιώκει με τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή να διευρύνει το αντιευρωπαϊκό μέτωπο, φτιάχνοντας αφενός μια δημοψηφισματικού τύπου πλειοψηφία (με τη Χρυσή Αυγή παρούσα), επιχειρώντας αφετέρου να διεμβολίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και το χειρότερο; Τα καταφέρνει. Η ΝΔ χρειάζεται να αλλάξει θέση όταν αντιλαμβάνεται τι κρύβεται πίσω από τη φαινομενικά λαοφιλή πολιτική του αντιμνημονιακού εφαρμοστή των Μνημονίων. Το δε ΠΑΣΟΚ σημαδεύεται από έναν εσωτερικό διχασμό, αφού η ηγεσία του κόμματος δεν κατανόησε το παιχνίδι που παίχτηκε –αναγκάζοντας δυο κοινοβουλευτικά στελέχη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη Χαρά Κεφαλίδου, να διαφοροποιηθούν –ψηφίζοντας μια επιλογή που θεωρούν λανθασμένη.

Τι θα αποφέρουν όλα αυτά; Στην καλή περίπτωση, μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και επισφάλειας για μια χώρα που έχει ήδη καταρρεύσει. Στη χειρότερη, ένα μακρύ πάρτι των τεράτων, στο τέλος του οποίου η χώρα θα μαζεύει τα κομμάτια της.