Το Κοινοβούλιο της Βαυαρίας στεγάζεται στο παλιό παλάτι του Μονάχου, ένα μείγμα νεογοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Το επιβλητικό πρώην οίκημα του βασιλιά Μαξιμιλιανού κρύβει στο εσωτερικό του σημαντικά έργα τέχνης, ανάμεσα σε άλλα και μια εντυπωσιακή ελαιογραφία που αναπαριστά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που υπενθυμίζει στους επισκέπτες τον θαυμασμό των Βαυαρών στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι Βαυαροί δεν κρύβουν ποτέ τον σεβασμό τους για την ελληνική σκέψη και τη φιλοσοφία, ούτε όμως και τον προβληματισμό τους για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας και του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» λέει αφοπλιστικά ο αντιπρόεδρος του βαυαρικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Ράινχολντ Μπόκλετ, ο οποίος είναι μέλος της CSU, του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, που είναι κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Συνομιλητές του είναι μια μικρή ομάδα βουλευτών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που επισκέπτεται τη Γερμανία, καλεσμένη του Ιδρύματος Hanns Seidel, της δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών. «Λείπει η εμπιστοσύνη, άρα λείπει και η βάση για παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα» λέει ο Μπόκλετ που επισημαίνει ότι η είδηση της διανομής του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος στους συνταξιούχους έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στη Γερμανία. «Κανείς δεν θέλει να χάσει τις εκλογές λόγω Ελλάδας» επισημαίνει κι υπενθυμίζει στους συνομιλητές του πως οι Σοσιαλδημοκράτες απέσυραν την προ διετίας πρότασή τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αντιλήφθηκαν πόσο αντιδημοφιλής ήταν στη γερμανική κοινωνία η άποψη αυτή.
Οι φόβοι των ψηφοφόρων
Η Γερμανία έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Και η CSU, ο βαυαρικός εταίρος της Μέρκελ, έχει αποφασίσει να ενισχύσει το συντηρητικό της προφίλ ώστε να αποτρέψει διαρροές στους ακροδεξιούς της AfD, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω Προσφυγικού. Οι αναλύσεις των επιτελών του κόμματος αποτυπώνουν τον φόβο των ψηφοφόρων για την απώλεια της οικονομικής τους ευημερίας και της εθνικής τους ταυτότητας. Στη Βαυαρία, όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 3,2% και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιτρέψουν στην τοπική κυβέρνηση να μηδενίσει χρέη κι ελλείμματα το 2030, ο φόβος των ψηφοφόρων αφορά τη βιωσιμότητα της υπάρχουσας κατάστασης. Τα στελέχη της CSU ζητούν περιορισμό των μεταναστευτικών ροών –η Βαυαρία ήταν άλλωστε αυτή που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από όλα τα κρατίδια της Γερμανίας -, ενώ διαφώνησαν ηχηρά με την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει πέρυσι την είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα.
Το αγκάθι του Προσφυγικού
H Μέρκελ πιέζεται στα δεξιά και το Προσφυγικό θα είναι βασικό κομμάτι της ατζέντας των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η καγκελάριος πήρε μια πρόγευση στο συνέδριο της CDU την προγούμενη εβδομάδα, όταν τα μέλη του κόμματος απέρριψαν την πρόταση για δικαίωμα διπλής υπηκοότητας που προσφέρθηκε ως επιλογή στους νεαρούς Τούρκους. Το θέμα της δολοφονίας της γερμανίδας φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ από τον αφγανό πρόσφυγα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα σε δεκαετή φυλάκιση έπαιζε ψηλά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους γερμανούς αξιωματούχους να επιρρίπτουν ευθέως την ευθύνη στην Αθήνα για τη μη έγκαιρη ειδοποίηση των γερμανικών Αρχών.
Νέοι παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι
Η καγκελάριος πιέζεται επίσης και από το FDP, το κόμμα των Φιλελευθέρων. Σήμερα είναι εκτός Βουλής, όλες οι δημοσκοπήσεις πάντως υπολογίζουν την εκλογική του δύναμη κοντά στο 6%, πάνω δηλαδή από το 5% που είναι το όριο εισόδου στην ομοσπονδιακή Βουλή, και οι αναλυτές προβλέπουν το FDP ως τον πιθανότερο κυβερνητικό εταίρο της CDU σε μια εξακομματική Βουλή. Ο επικεφαλής του, Κρίστιαν Λίντνερ, ζητάει από τη Μέρκελ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση που «μοιράζει λεφτά χωρίς προσυνεννόηση», ενώ υποστηρίζει ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση χρέους. Υποστηρίζει δηλαδή ανοικτά το σχέδιο Σόιμπλε.
«Απαραίτητη η παρουσία του ΔΝΤ»
Στο Βερολίνο, το κτίριο του Κοινοβουλίου δεν θυμίζει τα αυτοκρατορικά ανάκτορα της Βαυαρίας, αντίθετα εκπέμπει την εικόνα της σύγχρονης, επανενωμένης και ισχυρής Γερμανίας, και ο διάφανος θόλος του Νόρμαν Φόστερ πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας επιδιώκει να συμβολίσει τη διαφάνεια στη γερμανική πολιτική. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους, οι βουλευτές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU Γκέρντα Χάσελφελντ επιμένει στην αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας –άρα πιστή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας για να βγαίνουν τα νούμερα. Και όταν ερωτάται από «ΤΑ ΝΕΑ» για το εάν μπορεί να σταθεί το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απαντά κοφτά ότι «η παρουσία του Ταμείου είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για τη γερμανική Βουλή». Ηταν άλλωστε προϋπόθεση υπερψήφισης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ενδεχόμενη αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπερψήφιση των δόσεων από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Είναι μια προοπτική που κανένας δεν θέλει στην παρούσα φάση να διαχειριστεί.