Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στην καγκελαρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική πλευρά, όχι τόσο για όσα θα της πει ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο για όσα θα του απαντήσει η ηγέτιδα της Γερμανίας σε σχέση πάντα με το ελληνικό πρόγραμμα. Λίγες ώρες μετά την πρώτη δημόσια – άμεση και έμμεση – αμφισβήτηση του ρόλου της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Γαλλία και πολύ πιο έντονα από την Κομισιόν, τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς για την «ποινή» που επέβαλαν στην Ελλάδα παγώνοντας την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τη Μέρκελ για την αναγκαιότητα να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Από τη στιγμή όμως που οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των δύο στο Βερολίνο μεσολάβησαν η κόντρα ελληνικής κυβέρνησης και Τόμσεν για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η απόφαση του ESM να παγώσει τις ρυθμίσεις για το χρέος προσάπτοντας στην Ελλάδα παραβίαση των όρων της συμφωνίας.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επεδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους γύρω από το θέμα των κοινωνικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει «υπέρβαση της παρεξήγησης που έχει δημιουργηθεί». Υπεραμύνθηκε μεν της απόφασης που σχετίζεται με την υπεραπόδοση των εσόδων, ωστόσο εμφανίστηκε πρόθυμος ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους θεσμούς τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν ότι δεν έχει υπάρξει παραβίαση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. Επίσης σχολίασε ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε ότι γενικώς προβάλλει εμπόδια υπενθυμίζοντας ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο μπλοκάρισε την εκταμίευση της υποδόσης που θα κατευθυνόταν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές με το πρόσχημα ότι δεν είχαν δοθεί τα δημοσιονομικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου από την κυβέρνηση, κάτι που οφειλόταν σε τεχνικούς λόγους.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα πάρει μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ζητώντας δε να καταλάβει ότι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν μπορεί πλέον να εξαιρεί τη χώρα μας.
Σχολίασε δε γενικότερα ότι με εκβιασμούς και καπρίτσια δεν γίνεται να βρεθεί λύση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει στη Μέρκελ αυτό που είπε χθες και στους ευρωπαίους ηγέτες και στους Σοσιαλιστές του ΕΣΚ, ότι δηλαδή είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες κατήγγειλε όλους όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ότι είναι εκείνοι που παραβιάζουν τη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη, κάτι που διαπιστώνεται από τη συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία συγκριτικά με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως δείχνει ικανοποιημένη από την προσέγγιση που κάνει ατύπως ο ESM για το θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε τη νύχτα πως η σχετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει μεν αυστηρή γλώσσα και σκληρές εκφράσεις, εντούτοις δίνει την τεχνική δυνατότητα στο EuroWorking Group να άρει το πάγωμα και μάλιστα σύντομα. Ο ίδιος παράγοντας εκτιμούσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αντίδραση της γερμανικής πλευράς στο ίδιο θέμα, καθώς δεν τίθεται σε αμφισβήτηση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Ως εκ τούτου ο Τσίπρας θα ζητήσει από τη Μέρκελ να τηρηθούν από τους δανειστές τα συμπεφωνημένα, όπως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει «όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015». Επίσης θα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα, ούτε να παραμένει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου δεν πρόκειται να ζητήσει την αποχώρησή του. Ωστόσο θα πει ότι το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα της συμμετοχής του, γνωρίζοντας ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη και εγκαταλείποντας την αξίωσή του για νέα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Κορυφής με ομολόγους του συμπυκνώνεται στην αναφορά του πως σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει «να έχουμε μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας».
ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΙ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς, ο Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Επίσης ανέφερε ότι ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5% +1% για την ανταγωνιστικότητα, που αποτελεί πλέον και την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Επανέλαβε δε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησής του να παίρνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους. Από την πλευρά του ο Σουλτς συμφώνησε με την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης εμφανίστηκε σε «γραμμή Μοσκοβισί» τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα γι’ αυτούς τους λόγους. Επίσης σχολίασε ότι πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων τόνισε ότι μόνο μία χώρα (δηλαδή η Γερμανία) θέτει ζήτημα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την άποψη πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έπρεπε να εφαρμοστούν αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, επομένως αυτό (η μη εφαρμογή τους) συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Παράλληλα επέμεινε ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, καθώς δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της Συμφωνίας.
«ΑΤΟΠΗΜΑ ΟΛΚΗΣ». Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από το γεγονός πως η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το επίδομα στους συνταξιούχους κατέληξε σε μια ευρεία πλειοψηφία αποδοχής των μέτρων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέτυχε να εκθέσει τη Νέα Δημοκρατία αναγκάζοντάς την στο «παρών» . Το Μαξίμου μέσω κύκλων του επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται πλήρως με το ΔΝΤ και τους ακραίους κύκλους που ζητούν σκληρά μέτρα για την κοινωνία. Παράλληλα όμως εκτίμησε τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υπερψήφισε τη σχετική τροπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά στη Σύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες χαιρετίζοντας συγχρόνως και τη θετική ψήφο του ΚΚΕ.
Ομοίως, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «πολιτικό ατόπημα ολκής» της ΝΔ τονίζοντας πως εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και «υπέπεσε σε τεράστιο λάθος».