Μερικές φορές οι εξ αγχιστείας σχέσεις αποδεικνύονται πιο βαθιές από τις εξ αίματος. Για το βάθος δεν μπορώ να πω, αλλά για τη λειτουργικότητα της αγχιστείας του Αλέξη Τσίπρα με την οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μπορώ να σας μεταφέρω ορισμένες ενδιαφέρουσες μαρτυρίες.

Αυτό που μάλλον ξέρετε είναι ότι στην προχθεσινή Σύνοδο του PES –στην οποία ο Τσίπρας συμμετείχε ως «παρατηρητής» δίπλα στη Φώφη Γεννηματά Σουλτς, Πιτέλα και ΣΙΑ στήριξαν τον Πρωθυπουργό και την απόφασή του να μοιράσει μέρος του πλεονάσματος στους συνταξιούχους. Αυτό που δεν ξέρετε είναι τι ζήτησαν από τον Τσίπρα οι νέοι του σύντροφοι εντός της Συνόδου. Του ζήτησαν να συμβάλει ώστε η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τζιάνι Πιτέλα για την προεδρία του σώματος.

Θυμίζω ότι ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών –βάσει του οποίου ψηφίζονταν από κοινού τα νομοθετήματα και μοιράζονταν τα ευρωπαϊκά αξιώματα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών οικογενειών –έσπασε μετά την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ηταν η σειρά των Δεξιών να ορίσουν πρόεδρο, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες αντέτειναν ότι όλα τα υψηλά αξιώματα –του προέδρου της Κομισιόν (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ) –κατέχονται ήδη από Δεξιούς. Επέμειναν λοιπόν σε δική τους υποψηφιότητα. Ετσι προέκυψε ο Πιτέλα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο αίτημα και υποσχέθηκε στο PES τα αριστερά κουκιά στην τελική ψηφοφορία –που θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου σε τρεις γύρους, αν στους δύο πρώτους δεν αποσπάσει κάποια υποψηφιότητα απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν είναι όμως μόνο τα κουκιά. Οι Σοσιαλιστές, που έχουν παντού δυσκολίες εκλογικής επιβίωσης, έχουν επιλέξει –λένε- στρατηγικά τη σύγκρουση με τη Δεξιά με το σκεπτικό ότι η συναίνεση τους βλάπτει. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η στάση του Σουλτς –που ετοιμάζεται για τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου –υπέρ του μποναμά Τσίπρα.

Για να επιστρέψω στην αγχιστεία, τα έλεγε στη νύφη για να τ’ ακούσει η πεθερά –ή μάλλον ο πεθερός Σόιμπλε.

Το συμπέρασμα είναι ότι για τους Ευρωσοσιαλιστές ο «παρατηρητής» Τσίπρας είναι τόσο χρήσιμος ώστε να περιορίζουν το αδελφό ΠΑΣΟΚ σε ρόλο παρατηρητή. Ο σώγαμπρος καπελώνει τον σύντροφο.