Χειροκροτήματα και χαμόγελα… έφερε στην αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων –μη πολιτικών προσώπων –στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Η εισαγγελική λειτουργός αποτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας και της πολύμηνης διαδικασίας που μεσολάβησε πείστηκε ότι κανένας από όσους κάθονται στο εδώλιο δεν είχε δόλο, απαραίτητο «συστατικό» για τη στοιχειοθέτηση των βαρύτατων κατηγοριών που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Αντίθετα, κατ’ επανάληψη στην αγόρευσή της τόνισε ότι ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα των ανταλλαγών και πως ήταν πεπεισμένοι ότι σε κάθε βήμα εκτελούσαν σύννομες ενέργειες. Ετσι, η δικονομική εξίσωση είχε μόνο μία λύση, που ήταν η πρόταση περί αθώωσης όλων των κατηγορουμένων.

Και όταν έφτασε η ώρα να φωτίσει τον ρόλο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου (φωτογραφία) η Κρίνα επισήμανε πως «από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά ζημίωσαν τη Μονή».

Συνεχίζοντας τη σκέψη της η εισαγγελική λειτουργός έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τους οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλουν στη μείωση της περιουσίας του Δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;».

Στον επίλογο της αγόρευσής της η εισαγγελέας απευθύνθηκε στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα κρίνουν με την ετυμηγορία τους τούς κατηγορουμένους, λέγοντας:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε η ταμπέλα του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Στο άκουσμα της λέξης «αθώοι» το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ πλέον με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου με το νέο έτος.

Στη Ράικου ο φάκελος της Novartis

H Eισαγγελία Διαφθοράς θα διενεργήσει την έρευνα που διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σχετικά με φαρμακευτική εταιρεία, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε δίκτυο χρηματισμού δημοσίων λειτουργών.

Η έρευνα για την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέστειλε στην εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου τα δημοσιεύματα του Τύπου αφορά την εταιρεία Novartis Hellas, για την οποία έρευνες διενεργούνται και από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες μεθόδους. Πλέον ο φάκελος με όλα τα επίμαχα δημοσιεύματα βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.