Η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου δεν κατατέθηκε, όπως αναμενόταν, χθες στη Βουλή. Οχι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαστικό χρήμα και την πρώτη μέρα επεξεργασίας του στην Ολομέλεια. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει και οπισθοχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στην πίεση των δανειστών, καθώς υπάρχει το περιθώριο η τροπολογία να κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

«Ναι» από ΝΔ – ειρωνεία από ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε χθες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη διάταξη.

«Η ΝΔ ανακοινώνει ότι θα ψηφίσει “Ναι” στην αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά. Υπομονή να δούμε αν θα μιλήσει ο Σόιμπλε ή θα μπει ονομαστική» έσπευσε να σχολιάσει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Η Βουλή θα είναι «stand by»

Μένω στα του Κοινοβουλίου, με την ευρύτερη έννοια, καθώς μαθαίνω ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το πιο πιθανό, λέγεται, είναι να μην κατατεθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ετσι εξηγείται και γιατί ενώ η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής είναι η 21η Δεκεμβρίου, η έναρξη των εργασιών της προσδιορίζεται περίπου στις 3 Ιανουαρίου. Η Βουλή, λένε οι αρμόδιοι, θα είναι «stand by», αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο.

Στουρνάρας σε Βούτση

Την Ενδιάμεση Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική για το 2016 παρέδωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στα τρία επίπεδα της οικονομίας –της πραγματικής οικονομίας, στα δημοσιονομικά και στις τράπεζες –υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η πρόοδος δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσει».

Ο Στουρνάρας πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, γι’ αυτό και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, σε πνεύμα καλής συνεργασίας, να μη διακόψουν αυτή την καλή πορεία της οικονομίας. «Οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν και να κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο Βούτσης εξέφρασε την ελπίδα τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος «να είναι στην κατεύθυνση πραγματοποίησης αποφασιστικών βημάτων μέσα στο 2017».

Στον πάγο το… ακατάσχετο

Θυμάστε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, για την οποία είχε δεσμευθεί και ο Τρύφων Αλεξιάδης; Ε, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Χθες στη Βουλή ο Βασίλης Κεγκέρογλου, με αφορμή και σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, πίεσε την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να δώσει εξηγήσεις δεδομένου, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα και η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός τέτοιου λογαριασμού είναι άμεση.

Η απάντηση που έλαβε; Στο μέλλον θα επανεξεταστεί η υλοποίησή του, προς το παρόν έρχεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. «Ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός είναι πράγματι ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών. Αυτή τη στιγμή, όμως, θεωρούμε ότι με τα εργαλεία που έχουμε θα μπορέσουμε, τουλάχιστον εν μέρει, να λύσουμε ζητήματα κατάσχεσης εισοδημάτων των επαγγελματιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Η ίδια συμπλήρωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο ζήτημα «ίσως αργότερα, αφού», όπως τόνισε, «δούμε πρώτα τι θα λύσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που έρχεται το προσεχές διάστημα και στον οποίο ποντάρουμε πολύ και πιστεύουμε πως θα λύσει πολλά θέματα για τις επιχειρήσεις».

Και ο Κουμουτσάκος στο Βερολίνο

Κινητικότητα επισκέψεων στο Βερολίνο υπήρξε μέσα στην εβδομάδα και καταγράφω τη συνάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας –αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα –Μίκαελ Ροθ (φωτογραφία).

Ο Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία του στον γερμανό αξιωματούχο για την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας που ενισχύει την αβεβαιότητα στην περιοχή μας, λαμβάνοντας πάντως τη διαβεβαίωση του Ροθ ότι για τη γερμανική κυβέρνηση με καμία μορφή δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη.

Οσο για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο γερμανός υφυπουργός διαβεβαίωσε τον Κουμουτσάκο ότι πρόθεση της Γερμανίας είναι να μην αφήσει την Τουρκία να απαγκιστρωθεί από την Ευρώπη, παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Γερμανία χρειάζεται την Τουρκία –συμπληρώνω εγώ –αφού τυχόν κατάρρευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σημαίνει κατάρρευση συμφωνίας για το Προσφυγικό και εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη.