Εντάξει, ο Παύλος Πολάκης είναι γνωστός στη Βουλή για τον τσαμπουκά και τις προκλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και των δημοσιογράφων. Και ο Αδωνις Γεωργιάδης ακόμα γνωστότερος για την εριστική του διάθεση.
Ωστόσο με αφορμή τον χθεσινό καβγά τους στην Ολομέλεια, πολιτικός παράγων –δεν ανήκει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ –μου μετέφερε ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό, που διαδραματίστηκε κάποια λεπτά νωρίτερα μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης που βρίσκεται στον χώρο του καφενείου.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, λέει ο άνθρωπός μου που είναι και ωτακουστής, βλέποντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μιλάει στην Ολομέλεια, γύρισε και είπε σε συνομιλητή του σε στυλ μεταξύ σοβαρού και αστείου, «ωραία! Πάω μέσα να τον εκνευρίσω!».
Βεβαίως, ακόμα κι έτσι, ο Πολάκης δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το χθεσινό επεισόδιο ούτε ο Γεωργιάδης ο μόνος υπεύθυνος. Πιθανότατα, όμως, αν Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν βάλουν φρένο στους δύο καβγατζήδες βουλευτές τους, θα ξαναδούμε σύντομα στο Κοινοβούλιο τέτοιες «κοκορομαχίες» που μόνο ντροπή προκαλούν.
Ο Θεοχάρης ανοίγεται και στον Γρηγοράκο
Τελικά, ο Χάρης Θεοχάρης κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Χθες σας έγραφα ότι κατέθεσε από κοινού ερώτηση με τους πρώην ποταμικούς Κατερίνα Μάρκου και Ιάσονα Φωτήλα. Ε! Λοιπόν, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή περί της 13ης σύνταξης κατέθεσε τροπολογία από κοινού με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Συνεργάστηκαν δηλαδή τα λεγόμενα «ορφανά» –με την καλή έννοια –του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση που προτείνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, διανέμει με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση χωρίς να δίνει άλλοθι στους Ευρωπαίους να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Η χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς απόφαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με προφανή σκοπό την πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση, προκάλεσε βλάβη του δημόσιου συμφέροντος υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που υπερέβη τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, θα μπορούσε να δοθεί εντός του πλαισίου των συμφωνιών ώστε να μην ανασταλεί η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και με δικαιότερο τρόπο ως προς την κοινωνική του στόχευση» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.
Ο Ραγκούσης θα ψήφιζε «Οχι» στη 13η σύνταξη
Μένω στο θέμα της 13ης σύνταξης για να σας πω ότι ο Γιάννης Ραγκούσης έγραψε άρθρο για να ενημερώσει το πανελλήνιο πως αν αυτός ήταν στη Βουλή, θα καταψήφιζε «την επιλογή Τσίπρα για τη διανομή του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οχι γιατί αντιδρούν οι δανειστές και ο κ. Σόιμπλε αλλά πρέπει αυτό το πλεόνασμα, όπως και το προηγούμενο που σπατάλησε η κυβέρνηση Σαμαρά, να κατευθυνθεί αλλού. Θα πρέπει να κατευθυνθεί στους νέους και όχι στους συνταξιούχους».
Βέβαια, δεν άντεξε και την έπεσε και στους πρώην συντρόφους του τού ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η ίδια κριτική θα ισχύει και για όσους σήμερα υπερψηφίσουν τη δημαγωγική πολιτική του κ. Τσίπρα».
Και επειδή μάλλον υπάρχει η λάθος άποψη και η άποψη του Ραγκούση, επιτέθηκε και σε όσους επέλεξαν αποχή ή παρών –ήτοι το Ποτάμι και τη ΝΔ –και τους καταλόγισε «υπεκφυγή και δειλία», μιας και «στην πραγματικότητα είναι μία από τα ίδια με τον ξεπερασμένο και κατεστημένο κ. Τσίπρα». Εγώ απλώς δεν σχολιάζω.
Κόντρα Γαβρόγλου – σχολαρχών λόγω… ΦΠΑ
Σας είχα ενημερώσει χθες, έγκαιρα όπως πάντα, για την παράξενη αναφορά που έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (όταν κατάφερε επιτέλους να σταματήσει τον υφυπουργό του Κώστα Ζουράρι να μιλάει…) στα ιδιωτικά σχολεία. Είπε ότι κάποιοι σχολάρχες πιέζουν να αποσυρθεί η διάταξη για τον περιορισμό απολύσεων εκπαιδευτικών –που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του και παλιός φίλος της στήλης Νίκος Φίλης –και κατέληξε: «Η κυβέρνησή μας απέσυρε το 24% του ΦΠΑ αναγνωρίζοντας ότι είναι ειδικού καθεστώτος εκπαιδευτήρια. Αν πάει κανείς πίσω τη διάταξη για τις απολύσεις, τότε είναι προφανές ότι πρέπει να επανέλθει το 24%».
Οπως ήταν επόμενο, η αναφορά αυτή προκάλεσε νέο επεισόδιο στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται καιρό τώρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και στη συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την ΟΙΕΛΕ, αλλά και την πρώτη αντιπαράθεση των σχολαρχών με τον υπουργό Παιδείας.
Οι ιδιοκτήτες των σχολείων δήλωσαν ότι λυπούνται που «ένας νηφάλιος ακαδημαϊκός προσχωρεί στο στρατόπεδο της δογματικής μισαλλοδοξίας» και χαρακτήρισαν «τουλάχιστον ατυχή» την αναφορά του στον ΦΠΑ και τη σύνδεσή του με τον νόμο Φίλη.
«Μόνο ως εκβιαστική απειλή μπορεί να εκληφθεί και μάλιστα όχι εναντίον των σχολείων αλλά εναντίον των μαθητών και των οικογενειών τους. Αλλωστε, όπως και στο παρελθόν είχαμε ξεκαθαρίσει, ο ΦΠΑ δεν είχε επιχειρηθεί να επιβληθεί στα σχολεία, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για τιμωρία των οικογενειών που επιλέγουν ιδιωτικό σχολείο για τη μόρφωση των παιδιών τους. Μια παραβίαση κατά της ελευθερίας επιλογής στην εκπαίδευση που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» ανακοίνωσαν.
Αντίθετα –όπως επίσης ήταν αναμενόμενο –οι συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ πανηγύρισαν για τις δηλώσεις Γαβρόγλου, που τους αναγνώρισε ότι ασκούν κοινωνικό λειτούργημα και δεν είναι υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών. Και επιτέθηκαν για πολλοστή φορά κατά των σχολαρχών χαρακτηρίζοντας παραληρηματική και προκλητική την ανακοίνωσή τους.
Να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η αντιπαράθεση που συνεχίζεται χρόνια τώρα…