Το συνολικό μενού ήταν βαρύ και δύσπεπτο. Αυτά που ήθελε ο Τσίπρας –χρέος, πλεονάσματα, ΔΝΤ –κάθονται βαριά στο στομάχι της Μέρκελ. Οσα ενδιαφέρουν τη γερμανίδα καγκελάριο, Προσφυγικό, Κυπριακό, είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας στον σχεδιασμό του έλληνα Πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας.

Το γεύμα εργασίας στο Βερολίνο έδωσε την ευκαιρία σε Μέρκελ και Τσίπρα να περιγράψουν τις διαφορές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τις συγκλίσεις στα άλλα δύο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν, την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα θετικά μηνύματα από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε τη «θεαματική υπεραπόδοση εσόδων» σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί και προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη χρονιά θα είναι 2,7% και το 2018 θα φτάσει το 3,1%. Αυτό δικαιολογεί, κατά τον Πρωθυπουργό, τις επιλογές να «επουλωθούν οι πληγές της κρίσης» και να ανακουφιστούν όσοι τα τελευταία χρόνια έκαναν «θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Αυτό το «όραμα της δίκαιης ανάπτυξης», είπε ο Τσίπρας, «προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους» ώστε να σταλεί το σήμα ότι «η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».

Ηταν μια σαφής προσπάθεια του Τσίπρα να αποσπάσει συναίνεση στις τελευταίες του εξαγγελίες για τις ενισχύσεις συνταξιούχων και την προσπάθεια μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Χωρίς απτό αποτέλεσμα.

ΣΤΟ EUROGROUP. Το πολιτικό μήνυμα που πήρε από τη Μέρκελ ήταν η παραπομπή στο Eurogroup. «Δεν είναι εδώ ο τόπος των αποφάσεων» είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα, εννοώντας το Βερολίνο. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα, τους θεσμούς. «Και εκεί είναι σε καλά χέρια» συμπλήρωσε η καγκελάριος. Η προσδοκία που είχε η ελληνική κυβέρνηση για πολιτική διαπραγμάτευση με το Βερολίνο έπεσε στο κενό. Η Μέρκελ παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε στρώσει ήδη από τις Βρυξέλλες το χθεσινό γεύμα εργασίας στην καγκελαρία. Περιελάμβανε φυσικά τη συζήτηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα για τους συνταξιούχους. Αλλά δεν επρόκειτο να κάνει διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα σχετικά με το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας για τα πλεονάσματα και τα μέτρα που αυτά συνεπάγονται. Η Μέρκελ δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι αντιδράσεις στα «χριστουγεννιάτικα δώρα», όπως χαρακτηρίστηκαν στο Βερολίνο, οφείλονται σε «παρανόηση» για την οποία χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Προκάλεσαν ήδη «συζητήσεις κριτικής», είπε η Μέρκελ, «αυτό έγινε ιδιαίτερα σαφές από τον ESM». Και ο ESM πάγωσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι νεωτέρας.