Οι κλιμακούμενες στο έπακρο –και επί πολλών επιπέδων –παρασκηνιακές ζυμώσεις για το Κυπριακό εξελίσσονται ήδη σε «παιχνίδι για γερά νεύρα». Κι ενώ στις Βρυξέλλες ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο κύπριος πρόεδρος «σχεδόν τα βρήκαν» ως προς διάφορες εκδοχές που ενδεχομένως να προκύψουν για τις Εγγυήσεις, οι Αμερικανοί εμφανίζονται «άκρως δυσαρεστημένοι» με τη Λευκωσία. Ειδικότερα με την επιμονή της να εμπλέξει και άλλες δυνάμεις (κυρίως τη Μόσχα) στην ενόψει Διάσκεψη στη Γενεύη.

Αυτό έχει διαμηνυθεί ευθέως στον Νίκο Αναστασιάδη, με την παρατήρηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να παροξυνθούν οι αιτιάσεις της Αγκυρας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί τελικά η διαδικασία. Πράγμα που ενέχει κρίσιμους κινδύνους και για το πρόβλημα και «για εκείνα κι εκείνους που επηρεάζονται από αυτό».

Πλήρως ενήμερη αυτών των αμερικανικών θέσεων (που τις συνυιοθετεί άμεσα και το Λονδίνο) είναι και η Αθήνα. Κι αυτό υπήρξε μέρος των προβληματισμών κατά την πολύωρη συνάντηση Τσίπρα και Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. Και ενώ δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις επί του πρακτέου ως προς αυτό ειδικά το ζήτημα, εντούτοις είναι φανερό πως δεν θα υπάρξει επιμονή σε κινήσεις, οι οποίες θα προκαλούσαν τέτοια προβλήματα. Ιδιαίτερα κινδύνους υποτροπών.

Πέραν αυτών, κατά την πρόσφατη σύσκεψη ο έλληνας Πρωθυπουργός (και μαζί του ο υπουργός Εξωτερικών) διετύπωσε την εκτίμηση ότι όσο προσεγγίζουν οι ημερομηνίες για τη Σύνοδο της Γενεύης (9-12 Ιανουαρίου) τόσο θα κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στον αιγαιωτικό χώρο. Και τόσο, επομένως, θα οξύνονται οι εντάσεις, με προφανή στόχο την άσκηση μείζονος εκβιασμού στην Αθήνα. Και για την πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης κορυφής. Και για την αποδοχή σχήματος πενταμερούς και συγκατάληξη σε «νέο εγγυητικό πλαίσιο». Τέτοιο, που προδιαγράφεται σε άτυπες διαμεσολαβητικές φόρμουλες, οι οποίες ήδη περιάγονται μεταξύ των μερών «με σχετικές συστάσεις» συμβιβασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο των προκλήσεων, η Αθήνα (όπως αναφέρθηκε από τον έλληνα ΥΠΕΞ) «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε». Ετσι, είναι υποχρεωμένη να ενεργεί αναλόγως. Και για να προλάβει εκτροπή. Και για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα γεγονότα. Τα οποία σχετίζονται με τις ήδη εκδηλωμένες προθέσεις της Αγκυρας, που «χωροθετεί σχεδιασμούς» σε συγκεκριμένες στρατηγικές περιοχές, όπου η ελληνική κυριαρχία τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Κλειδί η εκπροσώπηση. Κι ενώ από πλευράς του κύπριου προέδρου βολιδοσκοπούνται δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για συνδρομή στη Διάσκεψη, το παιχνίδι θα παιχτεί κατά τις επόμενες ημέρες γύρω από την εκπροσώπηση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που με τίποτα δεν δέχεται ο Ερντογάν, ο οποίος προαγγέλλει ότι θα είναι παρών. Και θεωρεί ότι την Κύπρο θα εκπροσωπούν οι ηγεσίες των δύο «πολιτικά ισότιμων κοινοτήτων» ως των μελλοντικών εταίρων της ομόσπονδης πλέον χώρας που θα απορρεύσει από τις συνομιλίες. Με τη Λευκωσία όμως να επιμένει –και γι’ αυτό αναζητεί συμμάχους –ότι δεν είναι δυνατό η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη πλευρά να απουσιάζει. Οπως ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θεσμικά ενσωματωμένη. Με τη σύνολή της μάλιστα επικράτεια, έστω και αν στα κατεχόμενα εδάφη το κοινοτικό κεκτημένο είναι πρακτικώς υπό αναστολή.

Αυτό το θέμα ειδικότερα δίδει και την ερμηνεία τής «εκ του μη όντος» έκρηξης Ερντογάν κατά της κυπριακής σημαίας προ ημερών. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προτάξει την απόρριψη της ιδέας εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία εκφράζεται (κατά τρόπο εύγλωττο) από το βασικό της σύμβολο –τη σημαία –που διαλαμβάνει απείκασμα ολόκληρης της Μεγαλονήσου.

Τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν απεγνωσμένα να επιτύχουν κάποια διευθέτηση. Και επισπεύδουν ενέργειες. Στο πλαίσιο των οποίων τοποθετείται και η άφιξη στην Αθήνα του Ειδικού Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα, ο οποίος στη συνέχεια θα βρεθεί στην Αγκυρα και αν παραστεί ανάγκη θα επανακάμψει εδώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα συναντήσει στην Τουρκία. Η οποία σκληρύνει συνεχώς τη στάση της, ακριβώς για να επιτύχει τις «εκτός συζήτησης» αξιώσεις της. Διαδικαστικές αλλά και ουσιώδεις.