Τα γέλια και οι εγκαρδιότητες μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ζέσταναν κάπως το κλίμα λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους σήμερα στο Βερολίνο. Αλλά δεν έδιωξαν και τα σύννεφα. Αυτά παραμένουν και είναι αμφίβολο αν θα διαλυθούν στο σημερινό γεύμα στην καγκελαρία.

Αθήνα και Βερολίνο κινήθηκαν σε δύο διαφορετικούς κόσμους μετά την εξαγγελία των μέτρων για τους συνταξιούχους από τον Πρωθυπουργό. Για τη γερμανική κυβέρνηση ήταν σαφώς μια «μονομερής» ενέργεια που δεν καλύπτεται από τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα ήταν να παγώσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που μόλις είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Προπομπός του Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Βερολίνο, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη μεταμόρφωση του ΔΝΤ «από λιοντάρι σε γατάκι» όπως είπε. Αλλά την ώρα που ο ESM σήκωσε χειρόφρενο μέχρι νεωτέρας στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βλέπει μόνο την «ανάγκη να εξηγηθούν σε κάποιες χώρες οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τους συνταξιούχους».

Οι εξηγήσεις δεν πρόκειται να πείσουν το Βερολίνο. Ζητούμενο –και στη σημερινή συζήτηση Μέρκελ – Τσίπρα –είναι πώς θα ξεμπλοκάρει το πάγωμα των μέτρων για το χρέος μέχρι το επόμενο Eurogroup. Ο Τσακαλώτος διαβεβαίωσε χθες στο Βερολίνο ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτεται εκλογές». Αλλά ακόμη και αν ο Τσίπρας χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το χαρτί των πρόωρων εκλογών, για τη Μέρκελ έχει μεγαλύτερη σημασία πώς θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της Γερμανίας στελέχη και του αδελφού κόμματος, όπως είπε ο ευρωβουλευτής της CSU Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «γυρίζει με ανοιχτό πορτοφόλι να μοιράζει λεφτά».

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Αν για τον Τσίπρα η κόντρα με τους θεσμούς είναι το μείζον, για τη Μέρκελ δεν είναι το μόνο θέμα που την ενδιαφέρει. Στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό η καγκελάριος θα θέσει με έμφαση το ζήτημα του Κυπριακού, για το οποίο και η ίδια προσωπικά έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Πιέζει για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και με τεχνική συνδρομή μέσω ΕΕ στα ζητήματα των εγγυήσεων.

Το Προσφυγικό έχει για τη Μέρκελ ύψιστη προτεραιότητα. Στην γκρίνια για τις καθυστερήσεις των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία αθροίστηκε τώρα και η δολοφονία γερμανίδας φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ από αφγανό πρόσφυγα, καταδικασμένο στην Ελλάδα σε δεκαετή φυλάκιση για απόπειρα φόνου νεαρής γυναίκας στην Κέρκυρα το 2013. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγορεί ευθέως την Ελλάδα γιατί δεν εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του μόλις παραβίασε τους περιοριστικούς όρους αποφυλάκισης. Αν αυτό είχε γίνει, «θα έπεφτε και στην αντίληψη των γερμανικών Αρχών», έλεγε χθες ο Ντε Μεζιέρ μεταθέτοντας ευθέως την ευθύνη στην Αθήνα.