Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ ήταν εξαιρετικά σύντομη στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ. Αρκούσε, ωστόσο, για να οριστικοποιηθεί το ραντεβού στο Βερολίνο, στις 13 Φεβρουαρίου, και παράλληλα να έχει η γερμανίδα καγκελάριος μια συνοπτική εικόνα για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν περάσει την πύλη της καγκελαρίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Πειραιώς, εξάλλου, η πρόσκληση Μητσοτάκη στο Βερολίνο έχει μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο γιατί σπανίως η Μέρκελ υποδέχεται στην καγκελαρία αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά πρωτίστως επειδή μπορεί να επιλέξει μέσω εκείνης της συνάντησης να στείλει τα δικά της μηνύματα στην Αθήνα, εάν η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει μέχρι τότε ανοικτή. Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει προκαλέσει ένα έκρυθμο σκηνικό, εάν δεν έχει ήδη οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το Προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό σύντομο τετ α τετ έγινε αναφορά και για το Προσφυγικό, το οποίο ήταν προφανές ότι απασχολούσε περισσότερο τη γερμανίδα καγκελάριο σε σχέση με την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Αλλωστε, οι επικρίσεις της Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο των κεντροδεξιών ηγετών για τους ρυθμούς επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας είχαν ως αποδέκτη πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αποστολή του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες επεδίωξε να αναγνώσει το πολιτικό βαρόμετρο που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση Τσίπρα, στον απόηχο και του συγκρουσιακού κλίματος από την επίμαχη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος. Η στήριξη της γαλλικής πλευράς στις κινήσεις του Μαξίμου δεν εξέπληξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αντίστοιχα μηνύματα είχε ήδη καταγράψει ο ίδιος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στο κοινωνικό πακέτο Τσίπρα, αλλά με τον τρόπο του προχώρησε και σε συστάσεις για συναινετικές κινήσεις από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό. Η αναφορά Μοσκοβισί, πως η Κομισιόν έχει προτρέψει τα ελληνικά κόμματα για ευρεία πολιτική στήριξη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ερμηνεύθηκε ως κίνηση που ξεπερνούσε το όριο των πολιτικών ισορροπιών.

Στους κόλπους του ΕΛΚ, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και το χάσμα με την κυβέρνηση Τσίπρα διευρύνονται. Οι εξελίξεις ως προς το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν διεξοδικά στις συναντήσεις που είχε με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το γαλάζιο «παρών». Το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ελήφθη υπόψη και για την τελική στάση της ΝΔ στη Βουλή για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν χθες το πρωί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μεταφέρθηκαν στην κομματική έδρα και τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά ήδη από τις μεταμεσονύκτιες ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καταλήξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπρεπε να εγκλωβιστεί ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι». Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, το δίλημμα που απαντήθηκε νωρίς το πρωί, σε ανοικτή γραμμή με το προεδρικό επιτελείο που συσκεπτόταν στην Πειραιώς, είχε να κάνει με το «παρών» ή την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία. Υπήρξαν εισηγήσεις για δριμύ κατηγορώ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μια ηχηρή αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η απάντηση έπρεπε να είναι θεσμική, εντός του Κοινοβουλίου, ενώ η αποχώρηση θα αναδείκνυε περισσότερο μια αρνητική στάση που θα επεδίωκε να εκμεταλλευθεί το Μαξίμου.

Πυρά προς τον Πρωθυπουργό. Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη με δημόσια καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό «ανήθικο και επικίνδυνο» και προαναγγέλλοντας το γαλάζιο «παρών». «Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατέληξε: «Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Ελληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας. Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο, ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

Η κίνηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο συνάντησης της ΝΔ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε οποιοδήποτε πεδίο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που απορρίφθηκε η εναλλακτική πρόταση την οποία παρουσίασε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για απόσυρση της τροπολογίας και επαναφορά της τον Μάρτιο, όταν θα έχουν επικυρωθεί επισήμως τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και δεν θα διαφαίνονται επικίνδυνες καταστάσεις για τους στόχους της χώρας.