Για τον νεαρό από το χωριό Σάντο Αντόνιο της Μαδέρας, ο οποίος ήθελε να μετατρέψει το δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα σε ατομικό, τα αστέρια επεφύλαξαν ένα μέλλον που ούτε ο ίδιος δεν είχε φανταστεί στα πιο τολμηρά όνειρά του.

Η ζωή του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Παιδί ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης της Ντολόρες και του μέθυσου Ντίνις, παραλίγο να μη βαφτιστεί γιατί ο νονός του και ποδοσφαιριστής της τοπικής ομάδας Αντορίνια, Φερνάο Μπάρος Σόουζα, καθυστέρησε να πάει στην εκκλησία λόγω ενός αγώνα.

Ο Σόουζα ήταν ο ποδοσφαιρικός άγγελος που προστάτευσε τον μικρό κάτω από τις φτερούγες του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πρώτα του βήματα στην Αντορίνια, στη Νασιονάλ Μαδέρα και αργότερα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ολες οι ιστορίες σπουδαίων καλλιτεχνών, στους οποίους συγκαταλέγονται και ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Πελέ και ο Μαραντόνα, είναι δακρύβρεχτες.

Φτώχεια, ανέχεια, θύματα εκφοβισμών. Ο Ρονάλντο ήταν μικρόσωμος και οι συμπαίκτες του στην Αντορίνια τον αποκαλούσαν adelhinha, δηλαδή μικρή μέλισσα.

Ηταν επίσης κλαψιάρης και παραμένει.

Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί παιδί του νεποτισμού. Ο νονός του ήταν προπονητής στους νέους της Νασιονάλ, όταν η μεγαλύτερη ομάδα της Μαδέρας τον πήρε κοντά της στα δέκα του χρόνια. Ο ίδιος πίεσε ένα από τα επιφανή μέλη της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τον δικαστή Ζοάο Μάρκος ντε Φρέιτας, να μεσολαβήσει ώστε ο πιτσιρικάς να μετακομίσει σε μια από τις πιο φημισμένες ποδοσφαιρικές σχολές του κόσμου.

Για ένα παιδί 12 ετών, το να μένει μόνο του στη Λισαβόνα ήταν μια πικρή εμπειρία. Η προφορά του, το παρουσιαστικό του και ο κλειστός χαρακτήρας του τον μετέτρεψαν σε εύκολο στόχο των συμπαικτών του. Η Σπόρτινγκ τον έδιωξε ύστερα από μερικούς μήνες. Καμία ομάδα δεν θέλει να έχει δυσαρεστημένα παιδιά στις ακαδημίες της.

Ο φύλακας άγγελός του εμφανίστηκε ξανά. Πήγε σπίτι του και τον έπεισε πως η Σπόρτινγκ είναι το μέλλον του και το μέλλον της φτωχής οικογένειάς του.

Ο πιτσιρικάς επέστρεψε και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Ο μικρός Ρονάλντο ήταν ένα από τα πολλά ταλαντούχα παιδιά στην ακαδημία της ομάδας της Λισαβόνας. Αυτό όμως που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η εργατικότητά του. Μετά το τέλος των προπονήσεων καθόταν μισή ώρα παραπάνω δουλεύοντας τις αδυναμίες του. Κανείς δεν μισούσε τις ήττες περισσότερο απ’ αυτόν και στο γήπεδο ήταν ένας πραγματικός ηγέτης.

Το καλοκαίρι μετά την πρώτη του σεζόν στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, η πορτογαλική ομάδα έδωσε φιλικό παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν έβαλε γκολ, αλλά τα ζογκλερικά του έφεραν σε δύσκολη θέση τους ακριβοπληρωμένους άσους των Κόκκινων Διαβόλων. Στην επιστροφή στο Μάντσεστερ, οι παίκτες της Γιουνάιτεντ πλησίασαν τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και του είπαν πως το παιδί είναι ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι και πρέπει να τον φέρει στο Ολντ Τράφορντ. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η ζωή του νεαρού Πορτογάλου άλλαζε για πάντα ρότα.

Ακόμα και τότε, όπως και στη γενέτειρά του Μαδέρα και στη Σπόρτινγκ, κανείς δεν πίστευε πως αυτό το αδύνατο παιδί με τον εθισμό στην προπόνηση θα γινόταν μια μέρα ο καλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, κατακτώντας τέσσερις Χρυσές Μπάλες. Ο CR7 ξεπέρασε μύθους όπως του Κρόιφ, τον Πλατινί και τον Φαν Μπάστεν.

Το σημαντικότερο, ξεπέρασε τον ίδιο τον εαυτό του. Επρεπε να αγγίξει τα 32 χρόνια για να ωριμάσει ως χαρακτήρας και να μετριάσει τον άκρατο εγωισμό του. Από το 2014, όταν πανηγύριζε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ σαν αφηνιασμένο άτι επιδεικνύοντας το six pack στους εκατοντάδες δημοσιογράφους για ένα γκολ στη χωρίς σφυγμό πια Ατλέτικο, μέχρι το 2016 έχει μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Μετά το πρόσφατο ντέρμπι με την Ατλέτικο (ξανά), έχοντας σκοράρει τρεις φορές, οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να κάνει ένα σχόλιο: «Αυτός που πρέπει να μιλήσει είναι εκείνος ο τύπος» είπε και έδειξε τον Ισκο που ακολουθούσε. Γιατί πράγματι ήταν εκείνος ο κορυφαίος του ντέρμπι.

Το αφηρωισμένο τέκνο της Μαδέρας με το υπερδιογκωμένο εγώ παραδέχτηκε επίσης για πρώτη φορά πως η αρνητική δημοσιότητα τού προκαλεί πρόβλημα. Πριν από δύο χρόνια απαντούσε πως «δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους». Οι γωνίες του οιηματία έσπασαν σε κάποιες κλειστές στροφές των τριάντα και πλέον χρόνων του.