Πρόβλημα νοοτροπίας

Από τι πάσχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές του εγχώριου ποδοσφαιρικού στερεώματος; Η ψυχική τους διάθεση μεταβάλλεται συχνά πυκνά, εμφανίζονται χωρίς συγκέντρωση στα παιχνίδια και εντέλει τα κάνουν μαντάρα, χάνοντας και τις (όποιες) εντυπώσεις. Κλασικά παραδείγματα είχαμε στα χθεσινά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Το Κύπελλο σε όλες τις χώρες προσφέρεται για αλλαγές, οι προπονητές συνήθως δίνουν αυτό που λέμε «ευκαιρίες», με τη διαφορά πως κάποιοι αντιμετωπίζουν τέτοια ραντεβού σαν αγγαρεία. Η λάθος νοοτροπία που λέγαμε. Πώς να ποντάρει ο Ουζουνίδης στον Ιβανόφ, τον Ρέις και τον Λεντέσμα; Δεν έδωσαν το παραμικρό και έκλεισε το βιβλίο με τις δοκιμές που έκανε αυτό το μίνι διάστημα ο νέος προπονητής του Τριφυλλιού. Και πώς άραγε να εμπιστευθεί ξανά ο Μπέντο τον Μάριν, έναν ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή με τόσα προσόντα, που όμως επί της ουσίας δεν θέλει καν να παλέψει για τη θέση του στην ενδεκάδα και κατ’ επέκταση στο ρόστερ; Δεν αποκλείεται τα δύο χθεσινά παιχνίδια να εξελιχθούν σε κομβικής σημασίας για ορισμένους ποδοσφαιριστές. Ηδη ο Ουζουνίδης έριξε τα σοβαρά καρφιά του και πέρα από τη δεδομένη ενίσχυση που ζητά στο δυναμικό του Παναθηναϊκού επιθυμεί να ξεριζωθεί μια νοοτροπία ωχαδερφισμού, σαφέστατα παγιωμένη στην ομάδα το τελευταίο διάστημα. Οσοι δεν μπορούν απλά θα κατέβουν. Αλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις το καραβάνι προχωρά και χωρίς αυτούς που δεν θέλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σωκράτης

Παίκτης με σωστή νοοτροπία, για παράδειγμα, είναι ο Παπασταθόπουλος. Σταθερός, χωρίς εξάρσεις και απολύτως αξιόπιστος, πόρρω απέχει από το σταρ σίστεμ. Χαμηλών τόνων, δεν διαφημίζει την καριέρα που κάνει τόσα χρόνια στο εξωτερικό και τώρα οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι τον γλυκοκοιτάζει η Ρεάλ Μαδρίτης. Υπερβολή; Το άμεσο μέλλον θα δείξει, αν και στο πρόσφατο ματς ανάμεσα στη Βασίλισσα και την Ντόρτμουντ δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο διεθνής μπακ έλαμψε. Ωστόσο, ασφαλώς και «κάτι» έδειξε και βέβαια η επί σειρά ετών παρουσία του στα σαλόνια αποτελεί εγγύηση.

Πρόκριση

Για να επανέλθουμε στο Κύπελλο, μπράβο στον Παναθηναϊκό που ανέτρεψε τα δεδομένα και έδειξε μέταλλο, αλλά οι ιδιαιτερότητες του ΚΑΠ της ΕΠΟ διεκδικούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Κι αυτό διότι μετρά σε ισοβαθμία η καλύτερη επίθεση στον όμιλο και όχι η συνολική διαφορά τερμάτων! Κάπως έτσι ο ΠΑΟ που είχε 5-5 γκολ προσπέρασε τον (ισόβαθμό του) Ηρακλή με το 4-2 και το θετικό πρόσημο.
Διαιτησία

Επιστρέφουν κάποιοι από τους θεωρούμενους ως κομμένους διαιτητές της Λίγκας. Ο Θάνος θα σφυρίξει στο Βέροια – Ξάνθη και ο Στυλιαράς ορίστηκε στο Πλατανιάς – Ατρόμητος. Είναι φανερό ότι το δίδυμο των Τριτσώνη και Κουκουλάκη βλέπει τα πράγματα διαφορετικά συγκριτικά με τους προηγούμενους επικεφαλής της διαιτησίας και προτού καταρτιστούν οι νέοι πίνακες το πλάνο είναι να δοθούν ευκαιρίες σε αρκετούς. Αλλά το ζήτημα αφορά στο πώς θα τις αξιοποιήσουν.