Το μπαράζ των τραυματισμών δημιουργεί ένα σημαντικό θέμα, που η Ευρωλίγκα αλλά και τα εθνικά πρωταθλήματα (ομοσπονδίες ή λίγκες) θα πρέπει να εξετάσουν επισταμένως.

Οι δύο πιο σοβαροί τραυματισμοί που έχουν προκύψει εφέτος, δηλαδή του Τζέιμς Γκιστ στη Μαδρίτη και του Ντάνιελ Χάκετ στο ΣΕΦ την περασμένη εβδομάδα και του Γιώργου Πρίντεζη χθες στο Κάουνας, θύμισαν εκείνον του Ρίκι Χίκμαν, πέρυσι, στο ματς της Φενέρμπαχτσε με τη Μάλαγα στην Κωνσταντινούπολη. Και οι τρεις τραυματισμοί σημειώθηκαν στο αυτοκόλλητο διαφημιστικό που βρίσκεται στον κύκλο όπου εκτελούνται οι βολές!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βιβλιογραφία προσπαθώντας να εξηγήσει τη θλάση, «όλη η κινητική ενέργεια που χάνεται από το γλίστρημα, δηλαδή από έλλειψη πρόσφυσης λόγω αλλαγής της υφής του δαπέδου (από νερά ή άλλο υλικό εν προκειμένω) διοχετεύεται σε κάποιο σημείο και προκαλείται η βίαιη αποκοπή του μυός». Οπως συνέβη με τους τρεις παίκτες, γεγονός που έκανε πολλούς στον χώρο του μπάσκετ να προβληματιστούν και ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμη και για μηνύσεις!

Προφανώς και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στο ΝΒΑ δεν υπάρχουν αντίστοιχα διαφημιστικά αυτοκόλλητα στο παρκέ, ενώ το 2012 το NCAA αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση τους. Μάλιστα τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα, επειδή δεν είναι μόνιμα κι άλλαζουν συνεχώς, για να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος δεν είναι υψηλής ποιότητας. Ετσι, ο κίνδυνος τραυματισμού πολλαπλασιάζεται.

n Οι τραυματισμοί που συνολικά έχουν σημειωθεί, ανά ομάδα. Εφες: Γκρέιντζερ (ώμος). Μπασκόνια: Μπαρνιάνι (γαστροκνήμιο), Σεγκέλια (διάστρεμμα), Μπομπουά (δικέφαλος). Ερυθρός Αστέρας: Μίτροβιτς (γόνατα), Ράντονιτς (λοιμώδης μονοπυρήνωση). ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό (μηρός), Τεόντοσιτς (αχίλλειος). Νταρουσαφάκα: Μόερμαν, Χαραγκόντι, Σλότερ. Μπαρτσελόνα: Ρίμπας (ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα), Ναβάρο, Ντόελμαν, Κλαβέρ (κάταγμα αριστερού χεριού), Κόπονεν. Φενέρμπαχτσε: Μπογκντάνοβιτς (διάστρεμμα αστραγάλου). Γαλατασαράι: Ντέι, Πλάις, Ντέντμον. Μακάμπι: Λάντσεμπεργκ, Μίλερ. Παναθηναϊκός: Γκιστ, Ρίβερς, Τζέιμς. Ολυμπιακός: Χάκετ, Αγραβάνης. Ρεάλ: Γιούλ, Ντέιπερ, Τόμπκινς. Ούνικς: Κλαρκ, Πονγκρασόφ.