Η κορυφαία χρονιά της καριέρας του με νίκες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Euro κινδυνεύει να στιγματιστεί από το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που ξέσπασε λόγω των Football Leaks. Μέσα από τις περίπου 18 εκατ. σελίδες που διέρρευσαν, οι δημοσιογράφοι εστίασαν στις σκοτεινές διαδρομές τεράστιων ποσών, περίπου 150 εκατ. ευρώ, σε φορολογικούς παραδείσους. Τα χρήματα αποτελούν έσοδα του Πορτογάλου από την πώληση των δικαιωμάτων της εικόνας του, τα οποία, κατά την εφημερίδα «Ελ Μούντο», είναι αδήλωτα και καλά κρυμμένα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης δεν κρύβει τη νευρικότητά του για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πως δεν έχει τίποτε να φοβηθεί γιατί είναι δηλωμένα στην εφορία. Η τελευταία ζήτησε όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ελ Μούντο», τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο επίσης πολλά μεγάλα ονόματα, όπως οι Ιγκουαΐν, Μπέιλ, Χάμες, Φαλκάο.

Αν οι κατηγορίες αποδειχτούν, ο Ρονάλντο θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Κανένα σκάνδαλο και καμία απειλή δεν μπορούν να πλήξουν την εικόνα που έχουν οι συμπατριώτες του γι’ αυτόν. Στην Πορτογαλία ο Ρονάλντο αντιμετωπίζεται ως προφήτης. Τα  δημοσιεύματα εναντίον του είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ ακόμα κι αν αποδειχτεί πως έκλεψε από την ισπανική εφορία 150 εκατ. ευρώ, το πιο πιθανό είναι οι Πορτογάλοι να γελάσουν. Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Το έχουν κάνει στο παρελθόν ο Λουίς Φίγκο, ο Ζοζέ Μουρίνιο και ο Κάρλος Κεϊρός. Γιατί να μην το κάνει κι αυτός; Τουλάχιστον αυτός τους χάρισε και ένα Euro και βοηθά πολλά φτωχά παιδιά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο βιογράφος του Μάρκο Μάρτινς.