Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε τέσσερις εκρήξεις στο σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία που αναχωρούν από την πόλη.

Κρατικός συριακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν.

Από την πλευρά του ένας Σύρος αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία είπε στο Reuters ότι ανεστάλη λόγω “εμποδίων”.

Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το Χαλέπι, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.

Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδήλωση σε εξέλιξη.

Σύμφωνα πάντως με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι με έξι αυτοκινητοπομπές και «κατευθύνονται προς ασφαλές σημείο».

Ο Τσαβούσογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τη συριακή πόλη με τις πρώτες πέντε αυτοκινητοπομπές.

Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι ξεκίνησε την Πέμπτη βάσει μια συμφωνίας για εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσαν παρατηρητές και ένας αξιωματούχος των ανταρτών, η επιχείρηση της εκκένωσης του Χαλεπιού προχωρά ομαλά.

«Η απομάκρυνση (…) θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να μπορέσουν να φύγουν οι άνθρωποι που το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά της η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι μέχρι στιγμής, αλλά θα υπάρξει μια εκτίμηση μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», πρόσθεσε.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε ο ίδιος από το δυτικό Χαλέπι όπου οδηγούνται οι εκτοπισμένοι. «Συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».