Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, μόλις τρεις ημέρες πριν το Κολέγιο των Εκλεκτόρων ψηφίσει, τη Δευτέρα, για να επικυρώσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε χθες ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τις ενέργειες αυτές, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με τη Ρωσία, λίγες εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ.

«Είναι σαφές ότι εάν μια ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο. «Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ορισμένα από τα αντίποινα θα είναι σαφή και δημόσια, ενώ άλλα ίσως να μην είναι έτσι». Ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στις εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και η διασπορά ψευδών ειδήσεων πιθανόν επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε χθες ότι οι κατηγορίες του Λευκού Οίκου είναι «αβάσιμες» και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα αυτό στον Μπαράκ Ομπάμα όταν είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G20. Τον Σεπτέμβριο, Πούτιν και Ομπάμα είχαν συναντηθεί στην Κίνα, συνομίλησαν ιδιωτικά και, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα όχι μόνο έθιξε το θέμα, αλλά προειδοποίησε τον Πούτιν για πιθανές επιπτώσεις εάν η ρωσική δραστηριότητα δεν σταματήσει.

Αν και χθες ο Ομπάμα δεν ανέφερε το όνομα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη ραδιοφωνική συνέντευξη, ένας από τους συμβούλους του, ο Μπεν Ρόουντς, το έκανε στο δίκτυο MSNBC: «Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που τον έχει φέρει και σε έντονη αντιπαράθεση με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και σε σύγκρουση με τις μυστικές υπηρεσίες που θα κληθούν να τον ενημερώσουν και να τον υπηρετήσουν μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ δέχεται πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου να αποδεχθεί το πόρισμα της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών ότι η ρωσική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από κυβερνοεπιθέσεις σχετικές με τις εκλογές. Ομως συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να κάνει κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή, καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνεδριάζει τη Δευτέρα για να επισημοποιήσει την εκλογική του νίκη. Ο Τραμπ έχει πει σε συμβούλους του ότι πιστεύει πως κάποια στελέχη της CIA τον κυνηγάνε και προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του, ελπίζοντας ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας κάποιοι εκλέκτορες θα επηρεασθούν και δεν θα τον ψηφίσουν. Η κόντρα του νεοεκλεγέντος προέδρου με τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές φαίνεται να εντείνεται, καθώς αρκετοί εξ αυτών έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν τους υποψηφίους που έχει επιλέξει ο Τραμπ για επικεφαλής υπουργείων, εάν πρόσωπα όπως ο Ρεξ Τίλερσον που προαλείφεται για το υπουργείο Εξωτερικών και έχει μακρά φιλία με τον Πούτιν δεν αποδεχθούν δημόσια τον ρόλο της Ρωσίας στις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις.

Το ραντεβού

Τα 538 μέλη του Κολεγίου των Εκλεκτόρων συγκεντρώνονται τη Δευτέρα στις 50 πρωτεύουσες των πολιτειών για να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει 37 Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες να μην ψηφίσουν τον Τραμπ.