Οι γιατροί συχνά απορρίπτουν τα νεφρικά μοσχεύματα από ηλικιωμένους, αλλά ακόμα και οι νεφροί από άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να λειτουργούν επί χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές.
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την αξιολόγηση των εκβάσεων 647 μεταμοσχεύσεων νεφρού από ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Κλινική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, 91 από τους πτωματικούς δότες είχαν ηλικία 50-59 ετών, 264 ήσαν 60-69 ετών, 265 ήσαν 70-79 ετών και 27 είχαν περάσει τα 80 τους χρόνια.
Όλες οι μεταμοσχεύσεις έγιναν την περίοδο 2003-2013.
Η παρακολούθηση της έκβασής τους επί έως 7,6 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα 5 έτη μετά τη μεταμόσχευση τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που είχαν λάβει τα μοσχεύματα ήταν παραπλήσια στις τέσσερις ηλικιακές ομάδες (γύρω στο 88-90%).
Παραπλήσια ήταν και τα ποσοστά καλής λειτουργίας των μοσχευμάτων για μία πενταετία (κυμαίνονταν από το ελάχιστο 66% όταν οι νεφροί προέρχονταν από δότες ηλικίας άνω των 80 ετών έως το μέγιστο 75% όταν προέρχονταν από δότες ηλικίας 70-79 ετών).
Ωστόσο, τα ποσοστό απόρριψης των μοσχευμάτων ήταν παραπλήσια μόνο στις τρεις πρώτες ηλικιακές ομάδες (γύρω στο 15-20%), ενώ ήταν αυξημένα στα μοσχεύματα από δότες ηλικίας άνω των 80 ετών (σχεδόν 48%).
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν μία πολύτιμη δυνητική πηγή δωρεάς οργάνων που δεν πρέπει να απορρίπτεται μόνο και μόνο λόγω ηλικίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουΐτζι Μπιανκόνε, αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.
«Ακόμα και οι μισοί νεφροί από τους υπερήλικες μπορούν να αξιοποιηθούν, ιδίως όταν γίνει προσεκτική αντιστοίχιση με τους ηλικιωμένους δέκτες των μοσχευμάτων».
«Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίες έδειξαν ότι τα όργανα των ηλικιωμένων δεν πρέπει να απορρίπτονται συλλήβδην με μοναδικό γνώμονα την ηλικία», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Κλάσεν, επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου μεταμοσχεύσεων οργάνων UNOS που επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ.