Την ώρα που οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι και οι απολογισμοί για την κληρονομιά που αφήνει ο Μπαράκ Ομπάμα γράφονται πυρετωδώς, καθώς θα αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ στις 21 Ιανουαρίου 2017, υπάρχει κάποιος που ετοιμάζει τον απολογισμό με ευλάβεια κάθε μέρα την τελευταία οκταετία, όσο δηλαδή διήρκεσε η προεδρία Ομπάμα.

Είναι ο εικαστικός Ρομπ Προύιτ, ο οποίος μέχρι την ημέρα αποχώρησης του αμερικανού προέδρου θα έχει δημιουργήσει περί τα 3.000 έργα τέχνης, όλα στα χρώματα της αστερόεσσας –μπλε και κόκκινο –με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της δραστηριότητας του Ομπάμα. Καθημερινά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ο αμερικανός ζωγράφος αρχίζει την ημέρα του ασχολούμενος με το έργο που αφορά τον πρόεδρο. Αναζητά στο Διαδίκτυο τι έκανε την ακριβώς προηγουμένη ο Ομπάμα, επιλέγει το πιο ενδιαφέρον στιγμιότυπο κατά τη γνώμη του, το «πειράζει» στον υπολογιστή του και εν συνεχεία εκτυπώνει τη φωτογραφία πάνω σε μια διαφανή μεμβράνη. Κατόπιν προβάλλει τη μεμβράνη πάνω στον καμβά του, διαστάσεων 90×60 εκ. και έτσι ζωγραφίζει το στιγμιότυπο με το ιδιαίτερο στυλ του που διακρίνεται για τις λευκές εξπρεσιονιστικές πινελιές, οι οποίες καλύπτονται από ένα φάσμα σε τόνους του μπλε και του κόκκινου.

ΓΚΟΛΦ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ. Από το γήπεδο του γκολφ έως το παιχνίδι με το σκυλάκι της οικογένειας στον κήπο και από το βήμα έως τη συμμετοχή του σε μια διεθνή διάσκεψη, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτεται μέσα από καρέ που ίσως και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε και σε ποια φάση έγιναν οι λήψεις. «Δεν με ενδιέφεραν τόσο πολύ οι μεγάλες στιγμές της προεδρίας του» λέει ο καλλιτέχνης, ο οποίος εξέθεσε περί τα 2.000 έργα της συγκεκριμένη σειράς το 2015 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Ντιτρόιτ. Οσο πλησιάζει ο χρόνος της αποχώρησης του προέδρου τόσο μεγαλώνει η συναισθηματική της αξία εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ στην περίπτωση που τα έργα τοποθετηθούν με χρονολογική σειρά θα δίνουν την εντύπωση των καρέ μιας ταινίας.

Οι εκπλήξεις δεν λείπουν από το εγχείρημα του 52χρονου καλλιτέχνη, ο οποίος παραδέχεται πως όταν ξεκίνησε από έναν πίνακα δεν είχε κατά νου τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα εξελισσόταν. Και μία από αυτές τις στιγμές είναι ότι ανάμεσα στα 2.994 μεμονωμένα έργα είναι εντυπωσιακό το πόσες κοινές εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να εντοπιστούν, γεγονός που έναν χρόνο πριν δύσκολα θα μπορούσε ακόμη και να φανταστεί κάποιος.

Το έργο μετά την ολοκλήρωσή του τον επόμενο μήνα θα διατεθεί προς πώληση σε ίδρυμα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».