Με κυβερνητική ατζέντα και σκληρή ρητορική που θα στοχεύει στην πλήρη αποδόμηση της πολιτικής εικόνας του Αλέξη Τσίπρα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η παράταση της εκκρεμότητας με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επιτείνει τα αδιέξοδα του Μαξίμου και θα αυξήσει τις πιθανότητες για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων ότι δεν προβλέπεται να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από τον Μάρτιο δυναμώνουν τον εκλογικό συναγερμό στο γαλάζιο επιτελείο και διαμορφώνουν νέο πλαίσιο για την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο, στις 13 Φεβρουαρίου. Στον στενό πυρήνα των συνεργατών και συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δοθεί εντολή για ειδική προεργασία της νέας συνάντησης με την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς είναι προφανές ότι η μετάβαση στη γερμανική καγκελαρία με ανοιχτή την αξιολόγηση μπορεί να αποδειχθεί βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, σε σκηνικό έντασης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προετοιμαστεί για ανταλλαγή απόψεων με την καγκελάριο αλλά για την παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου διακυβέρνησης, με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύονται από δείκτες αποτελεσματικότητας και θα λειτουργούν ως αναπτυξιακοί επιταχυντές. Με την κίνηση αυτή, στην Πειραιώς προσδοκούν ότι το Βερολίνο θα αντιμετωπίσει με λιγότερες επιφυλάξεις και την αντιπρόταση Μητσοτάκη για μείωση στους προβλεπόμενους στόχους ως προς το πλεονάσματα και υψηλότερο πήχη ως προς τους αναπτυξιακούς στόχους. Ενα «πράσινο φως» από την καγκελαρία για το γαλάζιο σχέδιο, οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς θα υπάρχει πλέον στο τραπέζι ένα σχέδιο που θα μπορούν να το εγκρίνουν ως αξιόπιστο και οι θεσμοί.

Με πρώτο σταθμό το Βερολίνο, τον προσεχή Φεβρουάριο, η ΝΔ ακολουθεί πλέον έναν νέο αντιπολιτευτικό οδικό χάρτη που επικεντρώνεται στον Αλέξη Τσίπρα και στο πρωθυπουργικό προφίλ του. Οι γαλάζιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποδόμηση της πληγωμένης εικόνας του Πρωθυπουργού θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και θα περιορίσει τον ζωτικό χώρο για την κυβέρνηση, ακόμη και αν κλείσει σε εύλογο χρόνο η αξιολόγηση. Το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να επιβιώσει λόγω της πρωτοφανούς αποδοκιμασίας και κατακραυγής, έστω κι αν έχει μπροστά της καθαρό πεδίο και διασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη βάση αυτή, κατά την περιοδεία του στη Θράκη το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη σκληρότερη μέχρι σήμερα επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ενώ επιδίωξε να ανοίξει τη συζήτηση και για τα χαρακτηριστικά μιας γαλάζιας κυβέρνησης. «Αν ο κύριος Τσίπρας σκεφτόταν τη χώρα και όχι πώς θα χάσει αξιοπρεπώς τις επόμενες εκλογές, θα έπρεπε να διαπραγματευθεί για τη χώρα. Τον νοιάζει μόνο η φθηνή προπαγάνδα. Αυτός είναι ο ορισμός του δημαγωγού. Τον νοιάζει να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος και όχι μακροχρόνια χρήσιμος. Είναι ανήθικος και επικίνδυνος. Ανήθικος γιατί βαφτίζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, ενώ με τους χειρισμούς του θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει όλοι οι Ελληνες. Η κυβέρνηση προσπαθεί τα δικά της αδιέξοδα να τα κάνει και αδιέξοδα της χώρας. Η ΝΔ δεν θα γίνει συνένοχος στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του κυρίου Τσίπρα» διακήρυξε από την Κομοτηνή, δείχνοντας παράλληλα έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε ένα σκηνικό άγριας πολιτικής πόλωσης, στην οποία ήδη επενδύει το Μαξίμου όπως εκτιμούν στην Πειραιώς.

Μήνυμα στην Τουρκία. Κατά την περιοδεία του στους τρεις νομούς της Θράκης ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε και το στρατιωτικό φυλάκιο των Κήπων, διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ επιδίωξε να παγιώσει την εικόνα μιας γαλάζιας διακυβέρνησης εν αναμονή. «Η δική μου δουλειά είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα» ήταν το δικό του σινιάλο. «Θα επιλέξω τους καλύτερους. Η Εθνική Ελλάδος θα πρέπει να έρθει να παίξει μπάλα την επόμενη μέρα, στο γήπεδο της ανόρθωσης της Ελλάδας. Αυτή είναι η δική μου δουλειά. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσω. Ολοι αξιολογούνται. Ολοι κρίνονται. Κανείς δεν είναι αλάθητος».