«Ηρθε η ώρα οι οργανοπαίκτες της κυβέρνησης να πάνε σπίτι τους» διαμηνύει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στη ρητορική των νταουλιών και επιχειρεί με κυνικό τρόπο να ενισχύσει το συγκρουσιακό προφίλ του εις βάρος της χώρας, καθώς και πως «θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία».

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ διαχωρίζει το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους από την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από το Προσφυγικό και υπεραμύνεται της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το δεύτερο μέτρο, αναφέροντας ότι πρόκειται για «αυτονόητη κίνηση» που η κυβέρνηση όφειλε από μήνες να κάνει.

Εξάλλου, στον απόηχο των δηλώσεων του μέχρι πρότινος υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για τις προϋποθέσεις σύγκλισης με τη Χρυσή Αυγή, ο Χαραλάμπος Αθανασίου διαχωρίζει τα χρυσαυγίτικα στελέχη από τους ψηφοφόρους τους και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «σοβαρή Χρυσή Αυγή» διότι οι ίδιοι δεν το θέλουν κι επειδή στις ακρότητες στηρίζουν την πολιτική παρουσία τους.

Η ΝΔ άλλαξε θέση και ψήφισε «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Επειδή το μόνο που μεσολάβησε είναι οι αντιδράσεις Σόιμπλε και Ντεϊσελμπλούμ, δεν είναι εύλογες οι επικρίσεις που δέχεστε περί σύμπλευσης με τους δανειστές;

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επί της ουσίας προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το βοήθημα στους συνταξιούχους προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κομματικά οφέλη, καθώς αποδείχθηκε ότι δημοσκοπικά η ανακοίνωση και μόνο του επιδόματος δεν του απέφερε τα αναμενόμενα οφέλη.

Βάφτισε λοιπόν το άπαξ χορηγούμενο βοήθημα ψευδώς «13η σύνταξη» και δημιούργησε ένα ακόμα διχαστικό ερώτημα: όποιος δεν το ψηφίσει είναι με τον Σόιμπλε και τη λιτότητα.

Οταν σου απευθύνουν τέτοια εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, όταν θεωρούν και εσένα και τον απλό κόσμο μαριονέτες που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, απλώς δεν τους κάνεις τη χάρη να παίξεις το παιχνίδι τους.

Δεν είμαστε κατά της χορήγησης βοηθημάτων στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Γι’ αυτό και δεν το καταψηφίσαμε. Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν ανεχόμαστε οι συνταξιούχοι ή οποιοιδήποτε Ελληνες να χρησιμοποιούνται κυνικά από τον κ. Τσίπρα προκειμένου να ενισχύσει το συγκρουσιακό του προφίλ εις βάρος της χώρας. Ειδικά όταν από τους συνταξιούχους στέρησε και θα στερήσει πολλαπλάσια από αυτά που σκοπεύει να τους δώσει.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως ακόμα πιστεύει στα νταούλια του ΣΥΡΙΖΑ που τα βαράνε ο ίδιος και οι υπουργοί του και όλοι πρέπει να χορεύουν όπως θέλει η κυβέρνηση. Στη Βουλή τού αποδείξαμε ότι ήρθε η ώρα οι οργανοπαίκτες της κυβέρνησης να πάνε σπίτι τους.

Η διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προεξοφλείται ότι θα καθυστερήσουν, ενώ καταγράφονται σοβαρές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ και μέρους, τουλάχιστον, των θεσμών. Βλέπετε στο άμεσο μέλλον πολιτικές εξελίξεις; Η θέση πολλών στη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδράσει καλύπτει και τη δική σας οπτική;

Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο παιχνίδι που νομίζει ότι είναι καλός: στο να δημιουργεί, δηλαδή, ίντριγκες και εχθρούς προσπαθώντας να αποδείξει ότι αυτός είναι ο άμεμπτος και ο αδούλωτος που μάχεται για το καλό της χώρας. Ταυτίζει τον εαυτό του με το συμφέρον της χώρας. Επομένως, όποιος δεν είναι μαζί του είναι εχθρός της χώρας.

Αυτό το παιχνίδι κούρασε και το κόλπο δεν πιάνει πια. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι η χώρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι δεν θέλει να αποδράσει η παρούσα κυβέρνηση, θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, ωστόσο, εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτή την κυβέρνηση. Οσο νωρίτερα φύγουν τόσο μεγαλύτερη υπηρεσία θα προσφέρουν στη χώρα.

Παρά το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα της τελευταίας περιόδου, σε σημείο που η Πειραιώς να αναδεικνύει και τον στόχο της αυτοδυναμίας, η ΝΔ δεν φαίνεται να καρπώνεται απολύτως το κλίμα απογοήτευσης που καταγράφεται στην κοινωνία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σίγουρα ο κόσμος που έχει κουραστεί ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης και έχει υποφέρει πολλά είναι σκεπτικός απέναντι στα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα. Ο δημόσιος λόγος δηλητηριάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τις δυνάμεις του ανέξοδου λαϊκισμού τα προηγούμενα χρόνια. Οσοι καλόπιστα παρασύρθηκαν, έστω και πρόσκαιρα, από τα διχαστικά λόγια και τις εύκολες υποσχέσεις χρειάζονται τον χρόνο τους. Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Δεν είναι εύκολο έργο, άλλα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε. Μέρα με τη μέρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείθουν όλο και περισσότερο. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Για να πούμε την αλήθεια και να βάλουμε τέλος στον λαϊκισμό. Το μήνυμα γίνεται συνεχώς και πιο ισχυρό. Ηδη οι μετρήσεις δείχνουν καθαρή νίκη της ΝΔ, επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους δείκτες έναντι του Πρωθυπουργού. Ακόμα και το ρεύμα ψηφοφόρων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και τώρα σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ ενισχύεται.

Η ΝΔ τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της αποποινικοποίησης της σημαίας, το οποίο άνοιξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά φάνηκε να σιωπά στο άλλο ζήτημα που ανέκυψε από την ίδια παρέμβαση, για τη «σύγκλιση» με μια «μετανοούσα» Χρυσή Αυγή. Τι εξυπηρετεί αυτή η στάση από την πλευρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Κατανοώ πως κάποιοι άνθρωποι, ευρισκόμενοι υπό δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια, παρασύρθηκαν και ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Δεν θεωρώ όλους αυτούς τους ανθρώπους «χαμένη υπόθεση» και συλλήβδην ακροδεξιούς. Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να συνειδητοποιήσουν ότι ενισχύοντας ακραία κόμματα οι ζωές τους δεν θα βελτιωθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η Χρυσή Αυγή αλλάξει και γίνει πιο «σοβαρή», όπως λένε κάποιοι. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, πρώτα πρώτα διότι οι ίδιοι δεν το θέλουν. Θεωρούν ότι οι ακρότητες ενισχύουν το κόμμα τους και τις επιδιώκουν.

Οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές Αρχές στοχοποιούνται για την υπόθεση του Αφγανού ο οποίος, αφού αποφυλακίστηκε με τον λεγόμενο νόμο Παρασκευοπούλου, δολοφόνησε 19χρονη στη Γερμανία. Επειδή η κυβέρνηση επικαλείται σε έναν βαθμό και το ποινικό πλαίσιο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τι απαντάτε ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης;

Αφού η κυβέρνηση, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, προσπάθησε να μας βγάλει οπισθοδρομικούς που διαφωνούσαμε με τον δήθεν προοδευτικό νόμο Παρασκευοπούλου και επισημαίναμε τις μελλοντικές συνέπειές του, σήμερα, που δυστυχώς δικαιωθήκαμε, προσπαθούν να πούνε ότι τάχα και εμείς τα ίδια κάναμε. Οχι λοιπόν. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο υπερπληθυσμός των φυλακών συχνά έχουν δημιουργήσει την ανάγκη να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις για υπό όρο πρόωρες απολύσεις κρατουμένων. Ηταν μια ρεαλιστική απόφαση που και εγώ χρειάστηκε να πάρω και άλλοι υπουργοί πριν από εμένα, προτού η κατάσταση στα καταστήματα κράτησης γίνει αφόρητη. Στις περιπτώσεις αυτές, όμως, το ζητούμενο είναι να τηρείς το μέτρο και να σταθμίζεις τις συνέπειες των αποφάσεών σου. Και όλοι οι υπουργοί μέχρι αυτή την κυβέρνηση τηρήσαμε το μέτρο. Ποτέ ώς τώρα δεν είχαν απολυθεί πρόωρα βαρυποινίτες δολοφόνοι, ληστές, βιαστές και παιδόφιλοι χωρίς κανέναν έλεγχο. Ποτέ μια ρύθμιση δεν διήρκεσε 28 μήνες, όπως η ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου. Αυτά δεν είχαν προηγούμενο, αλλά έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας μην κάνουν στην κυβέρνηση ότι είμαστε το ίδιο και ας έχουν το σθένος να υπερασπιστούν τις επιλογές τους.

Σε τι βαθμό οι πιέσεις των συμπατριωτών σας στη Λέσβο ανάγκασαν τη ΝΔ να αναθεωρήσει τη στάση της για τη διανομή του πλεονάσματος και να συνταχθεί με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό κύμα;

Κατ’ αρχάς, αν η κυβέρνηση δεν μας είχε οδηγήσει στην περιπέτεια του 2015 και στο τρίτο Μνημόνιο δεν θα υπήρχε ανάγκη να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επομένως δεν θα τους δώσουμε και συγχαρητήρια που ανέστειλαν πρόσκαιρα τις συνέπειες της πολιτικής τους.

Επιπλέον, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο ζητάμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που εκλεγόμαστε στα νησιά τα οποία υποφέρουν από το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα εδώ και μήνες. Εγώ προσωπικά μια μέρα πριν το εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και με τη συναίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ζήτησα για ακόμη μια φορά στη Βουλή ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο της καταστροφής που έχει προκληθεί στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έλαβε ένα από τα αυτονόητα μέτρα που θα έπρεπε από μήνες να έχει λάβει. Και αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα παράστασης που απευθύνεται μάλλον σε άλλους ανθρώπους και όχι στους κατοίκους των νησιών. Τα κενά λόγια και οι αοριστολογίες του έπεσαν τελείως στο κενό. Η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν, πόσω δε μάλλον τους νησιώτες που ζούνε, ίσως περισσότερο από όλους, στο πετσί τους τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης. Υπάρχει νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, ας φέρει σήμερα λοιπόν τη σχετική τροπολογία για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση και σύσσωμη η ΝΔ θα την υπερψηφίσει.