Το Κυπριακό και το Προσφυγικό ήταν τα άλλα δύο θέματα της συνάντησης Μέρκελ Τσίπρα. Στο Κυπριακό η Μέρκελ ρίχνει μέσω της ΕΕ το βάρος στη ρύθμιση των εγγυήσεων. Στην προσφυγική κρίση Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται στην ίδια πλευρά του μετώπου. Η Μέρκελ είχε στο γεύμα με τον Τσίπρα και τον ειδικό σύμβουλό της για το Προσφυγικό Γιαν Χέκερ. Η καγκελαρία εκφράζει εδώ και καιρό τη δυσφορία της για τους αργούς ρυθμούς επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αλλά η μεγαλύτερη αγωνία είναι ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν και το ενδεχόμενο νέας έκρηξης προσφυγικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τελευταία καταγράφεται αύξηση των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είχε περιοριστεί σε διψήφιο αριθμό. Η ελληνική πλευρά επικαλείται το επιχείρημα ότι με 200 πρόσφυγες τον μήνα πρόκειται για επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση. Ωστόσο η Μέρκελ ήθελε να μάθει πώς φτάνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η δολοφονία φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ από τον νεαρό αφγανό πρόσφυγα Χουσεΐν Κ., ο οποίος είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για απόπειρα δολοφονίας φοιτήτριας στην Κέρκυρα, επικαιροποίησε με δραματικό τρόπο τα προβλήματα συνεργασίας. Η Μέρκελ έθεσε το ζήτημα αυτό στον Τσίπρα. Και «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να παράσχει στις γερμανικές Αρχές ένα σημαντικό αριθμό στοιχείων προσωπικών δεδομένων ώστε να είναι σε θέση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στην κυριακάτικη «Μπιλντ».