Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα τιμήσει τη γιορτή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου βραβεύει απόψε (18.30) στο Μέγαρο Μουσικής τους κορυφαίους του ελληνικού αθλητισμού για το 2016, στην καθιερωμένη ετήσια Γιορτή Βράβευσης που διανύει πλέον τον 63ο χρόνο από τη θέσπισή της.

Τα φαβορί σε άντρες (Πετρούνιας) γυναίκες (Κορακάκη) και ομάδες (470 ανδρών – Μάντης/Καγιαλής) είναι αδιαφιλονίκητα, αλλά ποτέ δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις όπως το 2012 όταν ο τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου Σπύρος Γιαννιώτης πήρε την πρωτιά από τον χάλκινο ολυμπιονίκη στο τζούντο Ηλία Ηλιάδη.

Δεδομένου ότι αυτή ήταν η κορυφαία εμφάνιση ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες του εξωτερικού μετά το 2000 και τους αγώνες στο Σίδνεϊ, το ΔΣ του ΠΣΑΤ ορθώς πράττοντας έχει αποφασίσει να γίνει –πριν από την ανακοίνωση του κορυφαίου σε κάθε κατηγορία –συνολική βράβευση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλων των μεταλλιούχων ολυμπιονικών μας.

Εκτός των κορυφαίων αθλητών, προπονητών και ομάδων που θα βραβευτούν μέσω της ψηφοφορίας των αθλητικών συντακτών, θα τιμηθούν επίσης προσωπικότητες του αθλητισμού και της κοινωνίας, Αθλητές και αθλήτριες για το ήθος, την προσφορά και το ταλέντο τους.

Ξεχωρίζει η διάκριση Ευ Αγωνίζεσθαι στον μεγάλο Σπύρο Γιαννιώτη για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε καν να συζητηθεί το ενδεχόμενο ένστασης στον τελικό της μαραθώνιας κολύμβησης στο Ρίο, όπου ισοβάθμησε –σε χρόνο –με τον ολλανδό αντίπαλό του.

Επίσης θα τιμηθεί ένας μεγάλος φιλέλληνας, ο τεχνικός της Πορτογαλίας Φερνάντο Σάντος για την κατάκτηση του Euro της Γαλλίας με τους Πορτογάλους, αλλά και ο δικός μας Δημήτρης Ιτούδης που ξόρκισε τα φαντάσματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας οδηγώντας τη στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ (δεν θα μπορέσει να δώσει το «παρών» καθώς έχουμε διαβολοβδομάδα με δύο αναμετρήσεις για την Ευρωλίγκα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι τριάδες των υποψήφιων νικητών/-τριών, με αλφαβητική σειρά, είναι

Κορυφαίος αθλητής:

Σπύρος Γιαννιώτης (μαραθώνια κολύμβηση), Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική), Κώστας Φιλιππίδης (στίβος).

Κορυφαία αθλήτρια:

Αννα Κορακάκη (σκοποβολή), Βούλα Παπαχρήστου (στίβος), Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος).

Κορυφαία ομάδα:

Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών, 470 Ανδρών ιστιοπλοΐα (Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής), TORNADO ιστιοπλοΐα (Ιορδάνης Πασχαλίδης, Κώστας Τριγκώνης).

Κορυφαίος προπονητής:

Νίκος Γέμελος (μαραθώνια κολύμβηση), Τάσος Κορακάκης (σκοποβολή), Δημήτρης Ράφτης (ενόργανη γυμναστική).

Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία:

Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος), Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος).

Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία:

Δήμητρα Κοροκίδα (στίβος), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση), Μαρία Τσάκωνα (κολύμβηση).

Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία:

Ζευγάρια BC3 Μπότσια (Αννα Ντέντα, Νίκος Πανανός, Γρηγόρης Πολυχρονίδης), Ομαδικό σπάθης (Βασίλης Ντούνης, Γεράσιμος Πυλαρινός, Πάνος Τριανταφύλλου), Tandem γυναικών ποδηλασία (Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, Ηρώ Μηλάκη).