Η έκταση της συνωμοσίας ήταν πράγματι εντυπωσιακή. Πάνω από 300 εκατομμύρια χαρτονομίσματα της μεγαλύτερης αξίας, των 100 μπολίβαρ δηλαδή, έφυγαν από τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Πελώριοι σωροί χαρτονομισμάτων βρίσκονται τώρα σε αποθήκες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο ενός σχεδίου που μηχανεύτηκε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να προκαλέσει χάος, να αποσταθεροποιήσει την οικονομία και να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας. Η τελευταία όμως δεν είναι αφελής. Και για να εξουδετερώσει την αμερικανική απειλή, αποφάσισε να αποσύρει από την κυκλοφορία όλα τα επίμαχα χαρτονομίσματα.

Αυτό το απίθανο σενάριο άκουσαν οι πολίτες της Βενεζουέλας την περασμένη Τρίτη από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ. Η απόσυρση των χαρτονομισμάτων θα γινόταν σε διάστημα 72 ωρών. Οπως ήταν φυσικό λοιπόν, εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους σε μια προσπάθεια να καταθέσουν εγκαίρως τα χαρτονομίσματά τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να τα σώσουν. Δεν έλειψαν οι λεηλασίες και οι επιθέσεις σε τράπεζες. Την ίδια στιγμή, όλες οι επαγγελματικές τάξεις, από οδηγούς λεωφορείων μέχρι καταστηματάρχες, αρνούνταν να δεχθούν χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρ αφού στο τέλος της εβδομάδας θα τους ήταν πλέον άχρηστα. Το αποτέλεσμα ήταν η οικονομία της Βενεζουέλας, που ήδη αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα, ουσιαστικά να σταματήσει τελείως. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί βέβαια να εισαγάγει σύντομα νομίσματα των 500 μπολίβαρ, αλλά αυτό καθυστερούσε. Και ο κόσμος έβραζε. Ο πρόεδρος Μαδούρο δεν είχε λοιπόν άλλη επιλογή παρά να αναστείλει την απόφασή του. Τα χαρτονομίσματα θα παραμείνουν σε κυκλοφορία μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Απόρριψη

«Οχι, Μαδούρο, η Βενεζουέλα δεν καταλαβαίνει τις παράλογες αποφάσεις σου» δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες. «Πρέπει να καταλάβεις ότι η χώρα σε απορρίπτει».