Με πολλές καθυστερήσεις και αργούς ρυθμούς συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός από το Χαλέπι χιλιάδων οικογενειών που έχουν παραμείνει στις ανατολικές συνοικίες της πόλης αφότου μια νέα συμφωνία μεταξύ των αντικαθεστωτικών ανταρτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων επέτρεψε στην όλη επιχείρηση να ξαναρχίσει.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα συμφώνησαν να αφήσουν τα λεωφορεία με τους αντάρτες και τους συγγενείς τους να φύγουν από το Χαλέπι με αντάλλαγμα οι αντάρτες να επιτρέψουν στους κατοίκους δύο σιιτικών χωριών στην ευρύτερη περιοχή και πολιορκούνται να τα εγκαταλείψουν. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε χθες ότι τουλάχιστον 15.000 είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία στο Χαλέπι περιμένοντας να μεταφερθούν με τα λεωφορεία. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα εκεί σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μανάρ που συνδέεται με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, στενό σύμμαχο του Ασαντ, κάποια άλλα λεωφορεία και οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου έφθασαν στην είσοδο των δύο χωριών της επαρχίας Ιντλίμπ, στην αλ-Φούα και την Κεφράγια, όπου η πλειοψηφία είναι σιίτες, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Τουλάχιστον πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την περιοχή δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, συνολικά 2.500 κάτοικοι θα φύγουν από τα δύο χωριά και χιλιάδες άλλοι από το Χαλέπι. Το πρώτο κύμα απεγκλωβισμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όταν τηρήθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το χάος που επικρατεί στην επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από πολιορκούμενες περιοχές –καθώς το Χαλέπι ουσιαστικά το ελέγχουν πλέον τα κυβερνητικά στρατεύματα –αντανακλά την περιπλοκότητα του εμφυλίου στη Συρία, όπου εμπλέκονται πολλές οργανώσεις που εκπροσωπούν πλείστα ξένα συμφέροντα. Συνολικά, τις τελευταίες ημέρες, έχουν κατορθώσει να φύγουν από το Χαλέπι 8.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2.700 παιδιά, και κατευθύνονται σε περιοχές ανατολικά της πόλης που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Χθες επρόκειτο να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι Γάλλοι, βάσει του οποίου παρατηρητές του ΟΗΕ θα επιθεωρούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από το Χαλέπι και την προστασία των πολιτών που θα παραμείνουν εκεί. Ομως οι Ρώσοι προειδοποίησαν ότι πρόκειται να ασκήσουν βέτο εάν έρθει προς συζήτηση ένα τέτοιο ψήφισμα. «Δεν έχουμε πρόβλημα να υπάρξει οιουδήποτε τύπου επιθεώρηση», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. «Ομως η ιδέα ότι θα πρέπει να πάνε να περιπλανηθούν στα ερείπια του Ανατολικού Χαλεπίου χωρίς επαρκή προετοιμασία και χωρίς να ενημερωθούν οι πάντες για το τι πρόκειται να συμβαίνει μάς φαίνεται αδιανόητη. Είναι σαν να προκαλούμε την καταστροφή». Οι Ρώσοι κυκλοφόρησαν το δικό τους κείμενο που έχει μια βασική αλλαγή. Ζητούν από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «να παράσχει διευκολύνσεις μεταξύ των οποίων και για θέματα ασφαλείας σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να επιτραπεί στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να επιθεωρεί τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων που θα παραμείνουν στο Χαλέπι». Η Μόσχα, στενή σύμμαχος της Δαμασκού, προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς Ασαντ και έχει ασκήσει βέτο σε έξι ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Συρία, από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. Σε πέντε εξ αυτών άσκησε βέτο και η Κίνα.

Καμία ασφάλεια

«Κάποιοι λένε ότι ισχύει η κατάπαυση του πυρός, άλλοι όμως καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στο Χαλέπι», δήλωσε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος έχει πληροφορίες ότι στη μαρτυρική πόλη της Συρίας ένοπλες ομάδες «κυκλοφορούν και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι δολοφονώντας αμάχους».