Η Ευρώπη, να μην κοιτάζει μόνο τον εαυτό της, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού και πρόσθεσε :

«Ειδικά κάποιες χώρες της κεντροανατολικής, Βίσεγκραντ να το πω, το σύνολο αυτών των χωρών, που θέλουν να δίνουν αδικίες αλλά δεν θέλουν να πάρουν ούτε το παραμικρό βάρος του προβλήματος.»

Ο κ Τόσκας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»,πρότεινε :«Να μπουν νέοι κανόνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι που το ζητούν όλες οι νότιες χώρες που δέχονται τα κύματα τα μεταναστευτικά και να πάρουν όλοι μέρος του προβλήματος ανάλογα και με τις δυνατότητες τους. Δεν μπορεί να είναι θεατές και να κάνουν μόνο παρατηρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι της μορφής των προβλημάτων που λύνονται σε μια μέρα ή σε ένα χρόνο, πάει σε μάκρος το θέμα το μεταναστευτικό για τα προβλήματα στον περίγυρο»

Για την κατάσταση στα νησιά όσον αφορά το επίπεδο ασφαλείας επισήμανε ότι : «Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν κάποια επεισόδια στην Μυτιλήνη με κάποια συμμορία Αλγερινών, οι οποίοι έκαναν κάποιες διαρρήξεις, οι οποίοι συνελήφθησαν όμως και αυτό νομίζω πρέπει να μπει στα θετικά της Αστυνομίας και στο ότι το σύστημα ασφάλειας λειτουργεί παρά τα προβλήματα. Δεν μπορεί να έχουμε μια κατάσταση μηδενικών προβλημάτων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο όταν υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα, τα τεράστια προβλήματα και το φαινόμενο αυτό του μεταναστευτικού, το οποίο δεν έχει αφήσει μεγάλα ζητήματα ανοιχτά στο θέμα της ασφάλειας. Πλην όμως τα μικρά ζητήματα υπάρχουν, είναι νομίζω αναπόφευκτο, αλλά αντιδρά το σύστημα και αντιδρά σωστά το σύστημα το κρατικό και το σύστημα της Αστυνομίας, το οποίο προσπαθούμε να βελτιώσουμε.»

Απαντώντας στις καταγγελίες του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά «για υποστελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης καθώς διαθέτει 16 Αστυνομικούς μόνο για την φύλαξη του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη», ο κ. Τόσκας διευκρίνισε : «Καταρχάς δεν είναι 16 οι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ λιγότεροι. Δεύτερον, σε ότι αφορά την στελέχωση των αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη έχω απαντήσει στην Βουλή ότι σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ίσα – ίσα η Θεσσαλονίκη είναι ευνοημένη. Και αν θέλετε είναι ευνοημένη γιατί και πολλοί Αστυνομικοί, Θεσσαλονικείς ή της περιοχής, θέλουν να υπηρετούν εκεί αλλά και γιατί τα προβλήματα απαιτούν να υπάρχει ικανή στελέχωση. Επομένως, δεν είναι ριγμένη, να το πω λαϊκά, η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Αστυνομικών και έχει και πολύ καλύτερο επίπεδο ασφάλειας από πάρα πολλές περιοχές της χώρας».