H κυβέρνηση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Με απολύτως δική της ευθύνη.

Πρώτον, συμφώνησε με τους δανειστές ανέφικτα υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια χωρίς να πάρει τίποτα ουσιαστικό στο χρέος.

Δεύτερον, δεν αντέχει να ψηφίσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα που συμφώνησε, πράγμα που μπλοκάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τρίτον, η Μέρκελ απέκλεισε την απομάκρυνση του ΔΝΤ και κάθε «πολιτική απόφαση». Για τα περαιτέρω, παρέπεμψε τον Τσίπρα στον Σόιμπλε!

Τέταρτον, όποια συζήτηση για το χρέος θα γίνει το 2018, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup.

Πέμπτον, η κυβέρνηση τσακώθηκε βλακωδώς με τους δανειστές για τον «μποναμά» ενώ θα μπορούσε απλώς να συνεννοηθεί μαζί τους.

Εκτον, καταρρέει σε όλες τις δημοσκοπήσεις κι όπου στήνεται κάλπη. Προοπτική ανάκαμψης δεν φαίνεται από πουθενά.

Κανονικά κάθε άλλη κυβέρνηση θα μάζευε τα μπογαλάκια της να αδειάσει τη γωνιά. Η συγκεκριμένη δεν θα το κάνει: θα μετέλθει όλων των μεθόδων για να παραμείνει όσο μπορεί στην εξουσία.

Τι θα κάνει λοιπόν; Το «κόλπο του 2015».

Θα επιχειρήσει δηλαδή να μετατρέψει το δικό της αδιέξοδο σε αδιέξοδο της χώρας. Και να εκβιάσει την αντιπολίτευση ώστε να μοιραστεί τον λογαριασμό.

Η αντιπολίτευση θα κληθεί έτσι είτε να στηρίξει έναν τσαμπουκά με τους δανειστές (διαφορετικά θα είναι «με τον Σόιμπλε») είτε να διευκολύνει την κωλοτούμπα της κυβέρνησης (διαφορετικά θα είναι «εθνικά ανεύθυνη»).

Η πρόβα τζενεράλε του «νέου 2015» ήταν ο μποναμάς στους συνταξιούχους. Αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ πιάστηκε στη φάκα.

Η συνέχεια, με ή χωρίς δημοψήφισμα, προϋποθέτει την ενεργοποίηση των «συνεννοησάκηδων» και της «παράγκας» (δεξιάς και κεντροαριστερής, διότι υπάρχουν δύο…) στους ήχους του εμβατηρίου «Να σώσουμε τη χώρα» –και τον Τσίπρα…

Το κόλπο είναι γνωστό και το 2015 δούλεψε μια χαρά.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Πρώτον, η ΝΔ διαθέτει ηγεσία και σαφή γραμμή, η οποία δικαιώνεται. Δεν έχει κανένα λόγο να μπει στην κουβέντα.

Δεύτερον, η Κεντροαριστερά θα εμπλακεί στο νταραβέρι μόνο σε συνθήκες παραταξιακού εμφυλίου και δεν θα το ρισκάρει. Το δις και τρις εξαμαρτείν…

Τρίτον, οι δύο «παράγκες» έχουν αποδυναμωθεί αφότου αποκαλύφθηκαν, ενώ οι «συνεννοησάκηδες» πάνε τοίχο τοίχο μη φάνε καμία αδέσποτη.

Τέταρτον, κανείς λογικός άνθρωπος δεν προσφέρεται να σώσει μια κυβέρνηση που καταρρέει διότι κινδυνεύει να πάει μαζί της. Ρωτήστε και τον Λεβέντη…

Επμύθιο; Η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει το ίδιο κόλπο μήπως παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία.

Αλλά τα κορόιδα έχουν τελειώσει. Και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» είναι πια τόσο ηλίθιοι, ώστε δεν είναι καν χρήσιμοι.