Επειτα από κάθε εξόρμηση στην περιφέρεια ο Σταύρος Θεοδωράκης καθιέρωσε να ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το ποστ «όποιος ταξιδεύει μαθαίνει» για να κρατιέται και σε φόρμα δημοσιογραφική.

Την προηγούμενη εβδομάδα θυμάστε που σας έλεγα ότι βρισκόταν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Θα σας παραθέσω λοιπόν μερικά από αυτά που έμαθε εκεί –λέω μερικά, επειδή είναι και 332 λέξεις ανάρτηση και όπως καταλαβαίνετε οι εφημερίδες έχουν και περιορισμούς χώρου:

– «Εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ζητούν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στη χώρα μας, αλλά το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην λειτουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

– «Το ΤΕΙ Καβάλας είχε φέτος 12 αιτήσεις φοιτητών από αφρικανικές χώρες για μεταπτυχιακά (που θα πλήρωναν βέβαια τα ανάλογα δίδακτρα). Ομως στη χώρα που χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη φοιτητική βίζα στους 12 νέους που ήθελαν να έρθουν νόμιμα».

– «Στο Διδυμότειχο υπάρχει το μεγαλύτερο τέμενος της Ευρώπης το οποίο αναπαλαιώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού με την σύμφωνη γνώμη και της Μητρόπολης Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου».

– «Από τη σιδερένια γέφυρα του Πυθίου (η μια πλευρά της γέφυρας ακουμπά στην Ελλάδα, η άλλη στην Τουρκία) περνούσε κάποτε το Οριεντ Εξπρές. Σήμερα περνάει μόνο μια εμπορική αμαξοστοιχία που μεταφέρει υπολείμματα βιομηχανιών (…) Οι αξιωματικοί του Ελληνικού και του Τουρκικού φυλακίου, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και στις μεγάλες γιορτές των Μουσουλμάνων, ανταλλάσσουν δώρα στο μέσον της γέφυρας του Πυθίου».