Δύσκολες αποφάσεις μυρίζομαι ότι φέρνει ο νέος χρόνος στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ. Το λέω γιατί μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του ότι κατάφερε να διατηρήσει το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο και ότι διέσωσε τη Μικρή ΔΕΗ από τα δόντια των ιδιωτών.

Το τελευταίο αυτό τίθεται πλέον εν αμφιβόλω μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Το οποίο την περασμένη εβδομάδα απέρριψε προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Κομισιόν για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης στην αγορά λιγνίτη. Με άλλα λόγια, επανέφερε στο προσκήνιο το γνωστό θέμα ταμπού (;) της πώλησης μονάδων.

Δεν είναι όλοι δυσαρεστημένοι

Προσωπικά όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος κατά πόσο η απόφαση δυσαρεστεί το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών. Μην ξεχνάτε ότι οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις σκληρές τους θέσεις για τις δημοπρασίες –τη λύση που είχε προωθήσει ο Πάνος Σκουρλέτης ως ισοδύναμο της Μικρής ΔΕΗ –και πλέον πληθαίνουν όσοι θεωρούν πως αυτή οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα για την επιχείρηση.

Επομένως, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, η καταδίκη της ΔΕΗ για τον λιγνίτη γιατί να μη χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από τη κυβέρνηση ώστε να αποδεχτεί ακόμη και πώληση κάποιων μονάδων; Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένει σήμερα την έκθεση των νομικών γύρω από την ευρωαπόφαση προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Οσο για μένα, κάτι μου λέει ότι το 2017 θα καταρριφθούν πολλά ταμπού γύρω από το οχυρό ΔΕΗ.