Αν φιλοξενούσα τις πυκνές δραστηριότητες του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, θα έπρεπε καθημερινά να γράφω για εκείνον!
Αυτήν τη φορά ο αεικίνητος υφυπουργός βρέθηκε το Σάββατο στη Λάρισα, όπου μίλησε στο Ελληνορωσικό Φόρουμ, ενώ χθες Κυριακή ανέβηκε στην περιφέρειά του και χαιρέτισε την ημερίδα «Αναπτυξιακή σύμπραξη κράτους – τραπεζών – επιχειρηματιών», όπου –ούτε λίγο ούτε πολύ –μας πληροφόρησε ότι εκτός από Τσίπρα Θεσσαλονίκης θα έχουμε (σχεδόν) και Κοτζιά Θεσσαλονίκης!
Ελλάς – Ρωσία – θρησκεία
Αρχίζω από την «έδρα» του θεσσαλικού κάμπου, όπου μίλησε ως θρησκευόμενος δάσκαλος, επάγγελμα που –όπως ξέρετε –ασκούσε στα δημοτικά σχολεία της Καλαμαριάς πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική.
«Συνδεόμενοι», είπε, «με μακραίωνη ιστορία και αντιλαμβανόμενοι την αξία της κοινής αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, Ελλάδα και Ρωσία, στη δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων, απολαύουν προνομιακών παραδοσιακών δεσμών στη βάση της κοινής ορθόδοξης πίστης και του μακραίωνου πολιτισμικού τους πλούτου.
Η ελληνική παρουσία στη σύγχρονη ρωσική επικράτεια χάνεται στα βάθη του 6ου αιώνα π. Χ. Η Ορθοδοξία καθώς και το κυριλλικό αλφάβητο αποτελούν για τη Ρωσία εθνικό κεφάλαιο. Αυτοί οι δεσμοί ήπιας δύναμης αλλά ιδιαίτερης ισχύος αποτελούν εγγύηση του πνεύματος συνεργασίας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός δίαυλος μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί άριστη βάση για την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού αποτελούν, άλλωστε, έμπρακτη απόδειξη των ωφελημάτων που απορρέουν από την καλλιέργεια της κοινής πολιτισμικής μας παράδοσης, η οποία αποτυπώνεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος Ελλάδας και Ρωσίας».
Εγώ, επειδή έχω χορτάσει από «απτά αποτελέσματα», παραμένω ανήσυχος μέχρι να δω τα… απτότερα!
Στη Θεσσαλονίκη, αφού επανέλαβε τα γνωστά για το πόσο σημαντική είναι η ίδρυση γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία «αποδεικνύει στην πράξη το στρατηγικό μας σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή», ενημέρωσε το κοινό πως «η λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη θα συντονιστεί και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου η πόλη να υποδέχεται ξένους ηγέτες, αλλά και να ενταχθεί πλήρως στη στρατηγική μας για μια δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής, πολιτιστικής και μορφωτικής διπλωματίας». Αρα μπορεί να πηγαίνει συχνά και ο Νίκος Κοτζιάς, εκτός κι αν στέλνει τον ίδιο ως υφυπουργό του και τοπικό βουλευτή προς ζήλεια των υπολοίπων…