Το ημερολόγιο του ΚΚΕ από χθες δείχνει… 30 Μαρτίου του 2017. Εκλογές; Οχι. Αλλωστε είναι ημέρα Πέμπτη. Μιλώ για την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος (θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Απριλίου).

Εικοστό στα 99 χρόνια ιστορίας του (γίνεται 100 το 2018) και από χθες με τον «Ριζοσπάστη» αλλά και αυτοτελώς από τις οργανώσεις διακινούνται πλέον οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του.

Για την ακρίβεια, οι Θέσεις δίνονται στη δημοσιότητα, θα συζητηθούν και θα εμπλουτιστούν στις οργανώσεις του κόμματος –και συμβουλευτικά στις οργανώσεις της ΚΝΕ -, ενώ θα έχουμε και τον κλασικό προσυνεδριακό διάλογο των μελών και φίλων σε «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Εδώ συνήθως οι άσπονδοι φίλοι του ΚΚΕ σφυγμομετρούν διαφωνίες, τάσεις και αντιρρήσεις.

Μπροσούρα 106 σελίδων

Λοιπόν, οι Θέσεις τώρα αποτελούν και μια μεγάλη ευκαιρία και αφορμή για τα μέλη του ΚΚΕ να ανοιχτούν σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια. Θέσεις που κάνουν «ταμείο» για την τετραετία που παρήλθε και βέβαια χαράσσουν στρατηγική για το επόμενο διάστημα μέσα και από ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για όλα τα ζητήματα.

Τις ξεφύλλισα (μπροσούρα 106 σελίδων!) και μου έκανε εντύπωση η ανοιχτή εκτίμηση του ΚΚΕ πως τα πιθανά πεδία πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις των γειτονικών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι περιοχές Αιγαίου και Θράκης και με ενδεχόμενη εμπλοκή και εμβόλιμων σχεδιασμών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ που, όπως σημειώνει το ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν στενή πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.

Γενικά ο Περισσός κάνει αποτίμηση της τετραετίας που πέρασε και σε διεθνές και σε τοπικό επίπεδο, σουμάρει και τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκληρά βέλη, ενώ θέτει –καλά μαντέψατε –ως κεντρικό ζήτημα την ισχυροποίηση του κόμματος μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην «πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία».