Καίγεται για ρευστότητα και τρόπους να μειώσει τον βραχνά των ανείσπρακτων οφειλών η ΔΕΗ και για τον λόγο αυτόν ετοιμάζεται για νέο γύρο εκπτώσεων από τον Ιανουάριο.
Κάτω από την πίεση που της ασκεί η μειούμενη ρευστότητα, η Επιχείρηση σχεδιάζει να ανακοινώσει ότι όσοι συνεπείς πελάτες δεχθούν να προπληρώνουν την κατανάλωση ενός έτους σε ρεύμα, θα απολαμβάνουν επιπρόσθετη έκπτωση 6%.
Ταυτόχρονα, και σε αυτήν τη συνεχή μάχη με τις επισφάλειες που δίνει, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 9 Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα διακανονισμών. Εξετάζει μάλιστα να συμπεριλάβει σε αυτό ακόμη και πάγωμα χρεών (δηλαδή να μην προσαυξάνονται με τόκους) για όσους καταναλωτές οφείλουν στην Επιχείρηση ποσά έως 1.000 ευρώ και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην κατηγορία όσων οφείλουν έως 1.000 ευρώ ανήκουν περίπου 1.000.000 πελάτες της ΔΕΗ. Στο ίδιο μήκος κύματος, εξετάζεται οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, εφόσον «κρατούν» την οφειλή τους κάτω από τα 1.000 ευρώ, να ανταμείβονται με έκπτωση 8%-10%. Σήμερα τόσο οι συνεπείς καταναλωτές όσο και εκείνοι που ναι μεν βρίσκονται σε ρύθμιση αλλά την εξυπηρετούν απολαμβάνουν έκπτωση 15% στο ρεύμα. Δεν είναι σαφές αν η έκπτωση αυτή θα συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 31 Δεκεμβρίου ή θα ανακοινωθεί κάποια άλλη.
Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιοποιηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Πήρε ωστόσο αναβολή για τις 9 Ιανουαρίου, με το σκεπτικό να μην ανακοπεί το κύμα όσων σπεύδουν να διακανονίσουν τα χρέη τους έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το ισχύον πρόγραμμα των 36 δόσεων.
Το μέτρο των εκπτώσεων έχει οφέλη για τη ΔΕΗ, εγκυμονεί ωστόσο και κινδύνους, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες για το εννεάμηνο της Επιχείρησης. Τα οφέλη αφορούν καταρχήν τον μεγάλο βραχνά της, δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που όσο μειώνονται τόσο πέφτουν και οι προβλέψεις της για τις επισφαλείς απαιτήσεις, όπου η μάχη καλά κρατεί.
Ηδη, στο εννεάμηνο οι προβλέψεις της ΔΕΗ για επισφάλειες στη χαμηλή και μέση τάση μειώθηκαν κατά 215,3 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 388 εκατ. έναντι 603 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς οι διακανονισμοί αρχίζουν να αποδίδουν αφού ώς το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι 600.000 πελάτες θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. Εννοείται ότι η παροχή επιπλέον έκπτωσης σε όσους πληρώνουν τη δόση εμπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες οι καταναλωτές αυτοί να συνεχίσουν να τηρούν τον διακανονισμό και άρα μειώνει τις επισφαλείς προβλέψεις της ΔΕΗ.
Το «αλλά» είναι ότι οι εκπτώσεις έχουν αντίκτυπο στον τζίρο της. Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε με σχεδόν διψήφιο ποσοστό, κατά 9,2% ή 411 εκατ. ευρώ (διαμορφώθηκε στα 4,04 δισ. ευρώ), τόσο λόγω των εκπτώσεων όσο και λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας μεριδίων. Σε επίπεδο πάντως κερδών υπήρξε αύξηση, καθώς διαμορφώθηκαν σε 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.