Το πράσινο φως για να εφαρμοστεί όποτε χρειαστεί ειδικό σχέδιο ενίσχυσης των ασθενέστερων τραπεζών της χώρας με 20 δισ. ευρώ έδωσε χθες το Κοινοβούλιο της Ιταλίας. Πρώτος αποδέκτης της βοήθειας αυτής αναμένεται ότι θα είναι η Monte dei Paschi. Σύμφωνα με στοιχεία πάντως που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι ιταλικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που σχεδιάζει να ρίξει σε πρώτη φάση η Ρώμη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ποσό του Bloomberg προκύπτει από εκτιμήσεις του ύψους των προβλέψεων των κόκκινων δανείων που θα χρειαστεί να κάνουν οι τράπεζες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να προχωρήσουν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Monte dei Paschi που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και η οποία θα πρέπει να διαγράψει μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων αλλά και να συγκεντρώσει έως το τέλος του μήνα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μην κλείσει.

Οι προσπάθειες ωστόσο αυτές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από επενδυτές δεν έχει βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση και η κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να παρέμβει. Εάν η Monte dei Paschi αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης, τότε η κρίση μπορεί να επεκταθεί και στον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας, που είναι η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Η τράπεζα έχει ήδη χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να ξεμείνει από ρευστό μέσα σε τέσσερις μήνες και όχι σε έντεκα μήνες όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. Εάν το πρόγραμμα άντλησης κεφαλαίων μέσω επενδυτών δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι είναι έτοιμη να παρέμβει παρέχοντάς της ρευστότητα.

Η ανησυχία των αγορών για τις εξελίξεις έγκειται στο γεγονός ότι με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία οι πρώτοι που θα δεχτούν πλήγμα σε περίπτωση που μια τράπεζα έχει πρόβλημα είναι οι ομολογιούχοι και άλλοι επενδυτές της τράπεζας. Επειδή στην Ιταλία πολλοί ομολογιούχοι είναι μικροκαταθέτες των τραπεζών, το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κοινοβούλιο της χώρας έδωσε έγκριση στην κυβέρνηση να δανειστεί χρήματα ώστε «να παρασχεθεί επαρκής ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα». Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται ήδη στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας.