Η λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα περνάει από δύο δρόμους, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην Πειραιώς: ο Πρωθυπουργός ή θα προσυπογράψει δύσκολα μέτρα, ιδίως στα εργασιακά, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ή θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον με τη βεβαιότητα ότι ο κεντρικός αντίπαλός του δεν κατευθύνεται προς τον δεύτερο δρόμο, αλλά αμφιβάλλει εάν έχει τη δυνατότητα και τις αντοχές για να ακολουθήσει τον πρώτο.

Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, θα είναι τα πράγματα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην περίπτωση που η πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών επιμείνει για συμφωνία που θα καλύπτει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα απαιτούμενα μέτρα θα είναι ακόμη βαρύτερα και η πίεση στην κυβέρνηση εντονότερη. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν στη ΝΔ και την απότομη πολιτική όξυνση από την πλευρά του Μαξίμου και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αποδίδεται κυρίως στο πολιτικό αδιέξοδο, παρά σε μια προετοιμασία ενός προεκλογικού σκηνικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να προσφέρει στηρίγματα εντός ή εκτός Βουλής για να εγκριθούν πρόσθετα μέτρα και, σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στη δική της πλειοψηφία. Διαφορετικά, οφείλει να απευθυνθεί άμεσα στον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαπραγματευτική και διαχειριστική αδυναμία της.

Στη γραμμή αυτή θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι όσο παραμένει ανοικτή η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης τόσο περισσότερο η χώρα θα απομονώνεται και θα βαθαίνει η κρίση για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αναζητεί «συνενόχους» φρόντισε ήδη να στείλει ο Βασίλης Κικίλιας, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο μια γαλάζια συνδρομή στην περίπτωση που το Μαξίμου επιδιώξει την έγκριση νέων μέτρων από τη Βουλή με 180 ψήφους, προκειμένου να εγκλωβίσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφύγει των δικών του ευθυνών. Δεν θα επιτρέψουμε ο ίδιος να μετατρέψει τις δικές του ευθύνες σε εθνικές ευθύνες. Αν νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ή στήριξη προκειμένου να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα από τη Βουλή, τότε να προχωρήσει στα δέοντα. Και αυτά είναι εκλογές» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, καταλήγοντας ότι μόνο μέσα από κάλπες θα υπάρξει ξανά –που δεν υπάρχει σήμερα –αντιστοιχία των δυνάμεων και της θέλησης της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Η διαχωριστική γραμμή που αποφάσισε να τραβήξει η Πειραιώς κρίθηκε ότι είναι επιβεβλημένη και για να αποφευχθούν παρερμηνείες από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερψηφιστεί η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τα οποία δοκιμάζονται από το Προσφυγικό, σε αντίθεση με το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που επίσης προβλέπει το επίμαχο κυβερνητικό πακέτο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016. Αν και γαλάζια στελέχη συνδέουν την αλλαγή στάσης της ΝΔ με αντιδράσεις που καταγράφονται από το μέτωπο των συνταξιούχων και με πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η άρνηση του κόμματος να στηρίξει το εφάπαξ βοήθημα, από την Πειραιώς επιμένουν ότι ο ΦΠΑ στα νησιά είναι διαφορετικό ζήτημα και αποτελούσε βασικό αίτημα της ΝΔ που τελικώς αναγκάστηκε να αποδεχθεί η κυβέρνηση. «Η ΝΔ, ως κυβέρνηση, υπερασπίστηκε επί τρία χρόνια τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργησή του», είναι το βασικό μήνυμα της Πειραιώς, το οποίο καλούνται να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους τα γαλάζια στελέχη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κίνηση εξαπάτησης και τυχοδιωκτισμού» τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το γαλάζιο επιτελείο, εξάλλου, δεν προτίθεται να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει ζωτικό χώρο ούτε μέσα από μια παράταση της εκκρεμότητας με τους δανειστές, μέσα από μια «πατριωτική παράσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση διατηρεί την αβεβαιότητα, ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων, καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου» τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας το δεύτερο πεδίο της γαλάζιας αντεπίθεσης που θα κλιμακωθεί στις αρχές του νέου έτους.